Kraujo ištroškę futbolo chuliganai vėl gąsdino Europą (4 video)

Ašarinės dujos, apsvaiginančios granatos, akmenys, buteliai, kraujas ir kalbos apie gėdą – toks buvo Europos futbolo savaitgalis, pažymėtas rimtais futbolo sirgalių susirėmimais Anglijoje, Vokietijoje ir Graikijoje.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 16, 2013, 12:59 AM, atnaujinta Mar 8, 2018, 5:55 AM

Pavasariui pakilę futbolo chuliganai per porą dienų privertė britus vėl prabilti apie prieš keletą dešimtmečių juos kamavusį marą – nesibaigiantį smurtą stadionuose.

Priminė „legendinius“ laikus

Jau senokai futbolo chuliganus nuraminusi Anglija savaitgalį stebėjo per du mačus kilusias muštynes. Vienos jų britus privertė per petį pažvelgti į praeitį.

Anglijos taurės (FA) pusfinalio rungtynėse, vykusiose legendiniame „Wembley“ stadione tarp „Wigan Athletic“ ir „Milwall“ komandų (2:0), pastarosios sirgaliai ėmė pliektis tarpusavyje. Netrukus juos nuraminti nusprendė policijos pareigūnai – keturi iš jų buvo sužeisti.

„Mūsų pozicija – aiški. Visiems susijusiems su mūsų ekipa, kurie bus pripažinti kaltais dėl smurto, uždrausime patekti į rungtynes“, - kumščiu į stalą tvojo „Milwall“ klubo vykdantysis direktorius Andy Ambleris, pamenantis senas istorijas apie šio Pietų Londono klubo aistruolius.

1970-1980-aisiais „Milwall“ aistruoliai savo išpuoliais garsėjo visoje Didžiojoje Britanijoje ir Europoje. Nevaldomas chuliganiškas elgesys, lydimas kraujo upių ir netgi mirties, buvo pažabotas, tačiau šeštadienio muštynės britus privertė ištarti: „Gėda“.

„Aš nesuprantu, kodėl „Milwall“ ekipos sirgaliai mušėsi tarpusavyje? Dar suvokčiau, jeigu jie norėtų kovoti su varžovais, tačiau tarpusavyje? Tai futbolui nedaro garbės“, - po mačo kalbėjo „Wigan Athletic“ klubo vadovas Dave Whelanas, o tuo metu jau internete buvo galima išvysti vaizdų su kruvinomis sirgalių galvomis ir tribūnose stovinčia bei verkiančia mergaite.

Britai pranešė, kad po šių rungtynių buvo sulaikyta 10 sirgalių. Muštynėse dalyvavo, pasak britų žiniasklaidos, jau žinomi futbolo chuliganų grupuočių asmenys.

Išliejo pyktį

Britams raudonuoti teko ir po Anglijos „Premier“ lygos rungtynių tarp „Newcastle United“ ir „Sunderland“ komandų rungtynių. Mačas baigėsi šeimininkų pralaimėjimu 0:3. Kartėlį išlieti nusprendę „Newcastle United“ aistruoliai tai padarė jau už stadiono ribų.

Iš pradžių jie mėgino užpulti varžovų aistruolius, tačiau netrukus chuliganai susipliekė su policijos pareigūnais, mėtė į juos pirotechnikos gaminius.

Pranešama, kad dauguma muštynėse dalyvavusių futbolo chuliganų rungtynes stebėjo netoli stadiono esančiuose baruose. Pamatę policijos pareigūnų į stotį lydimus „Sunderland“ gerbėjus šie nusprendė atkeršyti jiems už pralaimėjimą.

Riaušių malšinimo pajėgos sulaikė 29 chuliganus. Per keletą susirėmimų buvo sužeisti trys pareigūnai, vienas iš jų buvo nugabentas į ligoninę.

„Tai rimčiausios riaušės, kurias mačiau per keletą dešimtmečių“, - teigė vienas pareigūnas, kuriam kartu su kolegomis teko atremti plytų, akmenų ir butelių krušą.

Mūšis Miunchene

Itin didelės riaušės, po kurių policija pranešė apie naują „riaušių bangą“, kilo Vokietijoje. Po Miuncheno „Bayern“ ir „Nurnberg“ ekipų rungtynių buvo sužeisti net 16 pareigūnų. Tvarkos sergėtojai sulaikė 61 chuliganą, tačiau tikisi surasti ir daugiau aistruolių.

„Nėra jokio pateisinimo tokiems sirgalių veiksmams“, - piktinosi „Bayern“ klubo vadovas Karlas-Heinzas Rummenigge'as, neslėpęs, kad buvo šokiruotas ir nusivylęs dėl tokio elgesio.

Pasak Vokietijos žiniasklaidos, 400 „Nurnberg“ sirgalių būrys buvo užpultas 120-ies „Bayern“ aistruolių, kuomet svečiai judėjo į stadioną.

Į muštynes įsikišus pareigūnams chuliganai pradėjo karą prieš teisėtvarkos sergėtojus. Jie naudojo akmenis, butelius ir kastetus.

31 sulaikytas chuliganas priklauso „Bayern“ sirgalių grupuotei – likę – svečiai.

Riaušės Graikijoje

Futbolo atžvilgiu neramieji Balkanai neatsiliko – du pagrindiniai Graikijos mačai buvo pažymėti šimtų sirgalių susirėmimais. Rimčiausias incidentas įvyko Atėnų olimpiniame stadione, kur buvo nutrauktas mačas tarp vietos AEK ir „Panthrakikos“ ekipų.

Šeimininkams 87 minutę įsimušus įvartį į savo vartus šimtai įsiutusių AEK sirgalių tiesiog įlėkė į aikštę, kur patraukė įvartį praleidusių savų futbolininkų link. Netrukus abi komandos paliko aikštę, tačiau apie 300 sirgalių niekur nesitraukė ir niokojo plastikines kėdes.

Kadangi rungtynės buvo nutrauktos, AEK komandai bus įskaitytas pralaimėjimas 0:3. Tai reiškia, kad AEK pirmą kartą per 54 metų klubo istoriją krenta į žemesnę lygą - aukščiausiame divizione jie būtų išsilaikę tik pergalės atveju. Dar prieš šias rungtynes už „Karaiskaki“ stadiono ribų susirėmė mirtini priešai Pirėjo „Olympiakos“ ir Atėnų „Panathinaikos“ aistruoliai, kurie taip pat puolė riaušes malšinti bandžiusius pareigūnus.

Pasak graikų žiniasklaidos, į policijos pareigūnus buvo mėtomi akmenys ir pirotechnikos užtaisai. Pareigūnai atsakė ašarinėmis dujomis ir apsvaiginančiomis granatomis.

Tekstas parengtas remiantis guardian.co.uk, AFP, telegraph.co.uk, goal.com, foxsports.com.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.