Futbolininkų agentai atsiriekia vis didesnę pyrago dalį

Nors futbolo rinkoje pernai užfiksuotas 290 milijonų JAV dolerių smukimas, futbolininkų agentai 2012-aisiais už tarptautinius mainus atsiriekė didesnę dalį nuo sandorių nei anksčiau. Tokią informaciją antradienį paskelbė FIFA.

Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

Apr 17, 2013, 11:18 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 2:51 AM

Žaidėjų atstovai iš klubų uždirbo 163 milijonus, vidutiniškai gaudami 28 procentus komisinio mokesčio. Palyginti su 2011-aisiais, pernai agentai už atliktus skirtingų šalių klubų mainus gavo 33 milijonais daugiau.

Toks šuolis užfiksuotas FIFA naudojant specialią sistemą TMS. 200 šalių klubai, kuomet žaidėjas išvyksta į kitą šalį, turi naudoti specialią internete esančią programą, kurioje detalizuoja visus mokėjimus.

Labiausiai agentų pinigines pastorino Anglijos klubai. FIFA duomenimis, jie tarpininkams už sutartis sumokėjo 59 mln. JAV dolerių. Italijos klubai sumokėjo 41 mln., o trečioji šalis – Rusija (23 mln.).

Tačiau tiksliai pasakyti, kiek pinigų uždirbo agentai – sunku, nes jie gauna dar atskirus pinigus iš žaidėjų, o tokios informacijos FIFA nerenka.

„Savaime suprantama, kad tarpininkams atitenkantys pinigai „išeina“ iš futbolo“, - teigė TMS generalinis direktorius Markas Goddardas.

FIFA savo žvilgsnį į agentų gaunamus pinigus iš klubų nukrypo tada, kai ši organizacija prakalbo apie pagalbą komandoms, siekiant nuo derybų stalo pašalinti trečiąją šalį ir norint derėtis tik tarpusavyje.

Programa „Global Player Exchange“ yra sukurta tam, kad klubai galėtų dalytis informacija apie futbolininkus, kuriuos galima įsigyti.

Paklaustas, ar paskutinė informacija parodė, kaip agentai didina klubų žaidėjų įsigijimo išlaidas, M. Goddardas atsakė: „Esu laimingas, nes galime pateikti tokią informaciją, kad klubai patys gali pradėti sau uždavinėti klausimus.“

2012 metais futbolininkų atstovai, tarp jų – agentai, teisininkai ir šeimos nariai, gavo komisinių iš 706 tarptautinių keitimų. Tai 19 procentų daugiau – nei užpernai.

Agentų kišenės pilnėjo nepaisant to, kad žaidėjų perėjimų tarptautiniame lygmenyje vertė krito 10 proc.

FIFA kol kas neprižiūri žaidėjų perėjimų tarp tos pačios federacijos ar asociacijos klubų. Todėl į apskaitą, pavyzdžiui, nebuvo įtrauktas 37 mln. JAV dolerių vertės Robino Van Persie perėjimas iš Londono „Arsenal“ į „Manchester United“ komandą.

Tačiau M. Goddardas tikisi, kad ateityje TMS taps didesne organizacija, galinčia stebėti ir tokius sandorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.