38-ąjį gimtadienį švenčiantis D. Beckhamas karjeros pabaigos dar nemato

38-ąjį gimtadienį gegužės 2 dieną švenčiantis Davidas Beckhamas dar neketina sustoti. Buvęs Anglijos rinktinės narys, žinomas veidas mados pasaulyje ir Kataro šeichų dovana „Paris Saint-Germain“ (PSG) gerbėjams tikina, kad kitame sezone sirgaliai jį ir vėl matys po veją gainiojantį kamuolį.

D. Beckhamas su JAV atsisveikino pernai, tačiau ketina sugrįžti pas amerikiečius.<br>AP
D. Beckhamas su JAV atsisveikino pernai, tačiau ketina sugrįžti pas amerikiečius.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-05-03 00:18, atnaujinta 2018-03-07 09:06

„Tęsiu karjerą, net jeigu neliksiu „Paris Saint-Germain“, - pareiškė į Paryžių sausio pabaigoje persikėlęs futbolininkas.

Vokietija, Kinija, Australija, JAV, Anglija – pasiūlymų D. Beckhamas gali sulaukti praktiškai iš viso pasaulio, tačiau kadaise Madrido „Real“ ar „Manchester United“ komandose neįtikėtinus triukus aikštėje išdarinėjusio saugo paleisti nenori ir PSG.

„Jo atvykimas mums buvo tarsi šviežio oro gūsis. Klubas labai aiškiai parodė, kad nori, jog jis pasiliktų“, - kalbėjo PSG trenerio asistentas Paulas Clementas.

„Visi džiaugėsi jo atvykimu. Davidas – nuostabus profesionalas ir žmogus. Jis aikštėje vis dar gali demonstruoti kokybišką futbolą. Davidas į treniruotes atvyksta pirmas, išvyksta paskutinis. Jau 20 metų aukščiausio lygio žaidimą žaidžiantis D. Beckhamas futbolą tiesiog dievina, ir tikėkimės, kad galės čia būti ilgiau“, - pasakojo P. Clementas.

Išskirti gali mokesčiai

„Le Parisien“ žiniomis, dar praėjusį mėnesį PSG pateikė D. Beckhamui naują pasiūlymą ir neslepia didžiulio noro saugą Paryžiuje matyti ir toliau. Naujasis kontraktas suteiktų D. Beckhamui galimybę „Ligue 1“ čempionate žaisti ir 39-erių.

Tačiau pasiūlymo pateikimas – tik vienas žingsnis sutarimo link. Labiausiai paspausti rankas trukdo Prancūzijos mokesčių sistema.

Atvykęs į Paryžių ir paskelbęs, kad visą savo atlyginimą skirs labdarai, D. Beckhamas nutylėjo, kad oficialiai uždirba tik 2,2 tūkst. eurų per mėnesį. Tai minimalus žaidėjo atlyginimas, nustatytas Prancūzijoje.

360 kartų atlyginimą, palyginti su gautu JAV, susimažinęs futbolininkas išvengė tvirtos mokesčių sistemos rankos, nes pasirašė penkių mėnesių kontraktą ir taip netapo oficialiu Prancūzijos mokesčių mokėtoju. Tačiau jeigu jis čia liks ilgiau – teks gerokai pakratyti piniginę, nes valstybė savo dalį atsiriektų ir nuo visų už reklamą gaunamų milijonų.

Štai 14 mln. eurų per metus uždirbantis Zlatanas Ibrahimovičius dėl mokesčių sistemos PSG kainuoja 92 mln. eurų.

Gelbėja Kinijos futbolą

Jeigu ne Prancūzija ar kokia nors kita garsiu vardu susižavėjusi valstybė, D. Beckhamas gali pasukti ir į Rytus, kur savo futbolo ambasadoriaus išskėstomis rankomis ir plačiai atvertomis piniginėmis laukia Kinijos turčiai.

Kovo mėnesį D. Beckhamas kinams ištiesė pagalbos ranką – nusprendė padėti išvalyti šalies futbolo munduro dėmes.

Futbolas Kinijoje gali turėti nuostabią ateitį. Čia dirba daug puikių specialistų, kurie stengiasi lygą padaryti konkurencingą Europai“, - kalbėjo D. Beckhamas, kurio šypsena kinai mėgina užgožti skambančius aidus apie sutartas rungtynes, papirkus teisėjus ir žaidėjus.

Keletą mačų stadione stebėjęs futbolininkas sutraukė daugybės sirgalių dėmesį, tačiau vargu ar to pakanka, norint pataisyti Kinijos įvaizdį. Kinai jau anksčiau buvo prisivilioję garsųjį Londono „Chelsea“ ir Dramblio Kaulo Kranto puolėją Didier Drogbą, kuris ilgai čia netvėrė, bei prancūzą Nicolas Anelka.

Todėl atsiradus galimybei pasirašyti kontraktą su D. Beckhamu, savo piniginę galėtų pakratyti ne vienas turtingas Kinijos klubas.

JAV revoliucionierius

Tačiau D. Beckhamo įvarčiais ar bent jau jo rezultatyviais perdavimais futbolo plėtros reikaluose pasidžiaugti nori ir amerikiečiai. 2007 metais „Los Angeles Galaxy“ marškinėlius apsivilkęs D. Beckhamas klubui per mėnesį kainuodavo 800 tūkst. eurų, tačiau daugybę patirties sukaupęs žaidėjas atsipirko ne tik Los Andželui, bet ir visam JAV futbolui.

Kai D. Beckhamas JAV ėmėsi darbo ne tik aikštėje, bet ir už jos ribų, MLS lygoje atsirado daugiau komandų, amerikiečiai pradėjo statyti futbolo aikštes, kuriose nėra sužymėti amerikietiškojo futbolo jardai. Vidutinis rungtynių lankomumo vidurkis augo lyg ant mielių.

„Nemanau, kad kas nors turi abejonių, jog jis svariai prisidėjo prie visų šių aspektų. Pasaulyje nėra tokio futbolo sirgaliaus, kuris dabar nežinotų MLS lygos ir „Galaxy“ komandos. Taip nutiko dėl Davido. Jis buvo neįtikėtinas komandos ir lygos ambasadorius“, - anksčiau teigė MLS lygos komisaras Donas Garberis.

Į Europą sugrįžti nusprendęs D. Beckhamas atsisveikindamas su amerikiečiais pabrėžė, kad ketina čia sugrįžti, tačiau kaip klubo savininkas ar vadovas.

„Aš žinau, kad tai populiariausias sportas pasaulyje. Žinoma, JAV yra ir kitų gerų sporto šakų, tačiau tikiu, kad futbolas gali varžytis su krepšiniu, beisbolu ar amerikietiškuoju futbolu. Todėl ir esu atsidavęs savo futbolui“, - kalbėjo D. Beckhamas, kurį Amerikos publika dar norėtų pamatyti žaidžiantį populiarėjančioje MLS lygoje.

Straipsnis parašytas remiantis „Reuters“, AP, „Le Parisien“ ir metro.co.uk informacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.