R. Abramovičiaus dešimtmetis „Chelsea“ ekipoje - milžiniškos sumos, titulai, fiasko

Jose Mourinho sugrįžimas į Londono „Chelsea“ sutapo su svarbia šio klubo istorijai data. 2013 metų birželio 3-ąją garsusis portugalas antrąkart tapo „Chelsea“ treneriu. Prieš dešimt metų - 2003-ųjų birželio 2-ąją - Romanas Abramovičius tapo Londono „Chelsea“ savininku. Londono klubą įsigijęs Rusijos milijardierius išsikėlė tikslą su „Chelsea“ laimėti visus įmanomus titulus. Jam tai beveik pavyko.

Kiekvienas „Chelsea“ titulas R. Abramovičiui kainavo vidutiniškai po 56,4 mln. eurų.<br>AP nuotr. iš archyvo
Kiekvienas „Chelsea“ titulas R. Abramovičiui kainavo vidutiniškai po 56,4 mln. eurų.<br>AP nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 4, 2013, 4:46 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 10:04 PM

Iki atvykstant R. Abramovičiui, „Chelsea“ per 98-erių klubo istoriją (nuo 1905 metų) buvo laimėjusi 11 titulų. Per pastarąjį dešimtmetį Londono komandos biudžetas įspūdingai išsipūtė, o trofėjai klubo lentynas papildydavo kone kasmet. Iš viso - 13 titulų.

Per dešimtmetį R. Abramovičius naujiems žaidėjams išleido net 987 mln. 475 tūkst. eurų, o už parduotus futbolininkus gavo „tik“ 254 mln. 55 tūkst. eurų.

Tai reiškia, kad iš viso turtuoliui iš Rusijos „Chelsea“ išsunkė 733 mln. 42 tūkst. eurų. Matematika paprasta - kiekvienas titulas R. Abramovičiui kainavo vidutiniškai po 56,4 mln. eurų.

Palyginimui, pagrindinis „Chelsea“ varžovas „Manchester United“ per tą patį laikotarpį žaidėjams išleido 209 mln. 35 tūkst. eurų ir iškovojo 16 titulų.

Koks buvo Londono „Chelsea“ ir R. Abramovičiaus dešimtmetis - trumpoje apžvalgoje, kurią pristato gazeta.ru.

2003-2004 metų sezonas

Titulų nėra. Įsigyta žaidėjų - už 172,2 mln. eurų. Parduota žaidėjų - už 0,95 mln. eurų.

Į futbolą nėręs R. Abramovičius veiksmų ėmėsi be didesnės žvalgybos - iš karto įsigijo devynis žaidėjus, kurių vidutinis atlyginimas perkopdavo 10 mln. eurų. Brangiausiai kainavo airis Damienas Duffas (26,5 mln. eurų) ir du argentiniečiai - Hernanas Crespo (26 mln. eurų) ir Juanas Sabastienas Veronas (22,5 mln. eurų).

Ne pigus buvo ir prancūzas Claude'as Makelele (20 mln. eurų), bet didesnių pergalių pirmąjį sezoną valdant R. Abramovičiui „Chelsea“ sirgaliai nesulaukė.

Nė viename iš turnyrų Anglijoje Londono komandai nepavyko pasiekti net pusfinalių, o Anglijos čempionate „Chelsea“ liko 2 vietoje, atsilikdama nuo nugalėtojo Londono „Arsenal“ 11 taškų. Tiesa, komandai neblogai susiklostė Čempionų lygos turnyras - ji buvo laikoma favorite, nes pusfinalį pasiekė „Deportivo“, „Monaco“ ir „Porto“. Tačiau „Chelsea“ krito pralaimėjusi „Monaco“ futbolininkams.

Nors skambių pergalių nebuvo, jau per pirmąjį sezoną R. Abramovičius paklojo tvirtus pagrindus sėkmingam futbolo projektui.

2004-2005 metų sezonas

Titulų - 2. Įsigyta žaidėjų - už 161,9 mln. eurų. Parduota žaidėjų - už 3,3 mln. eurų.

R. Abramovičius ir antraisiais savo valdymo metais netaupė naujiems žaidėjams. Už Didier Drogba buvo sumokėta 37 mln. eurų, o už „paketą“ iš „Porto“ - Ricardo Carvalho ir Paulo Ferreirą sumokėta 50 mln. eurų.

Londono komandoje atsidūrė ir Petras Čechas - už vartininką iš „Renne“ klubo buvo sumokėta 13 mln. eurų, o iš Eindhoveno PSG už 18 mln. eurų įsigytas olandas Arjenas Robbenas.

Šias žvaigždes treniruoti ėmėsi „Porto“ į viršūnę atvedęs portugalas Jose Mourinho.

Pirmųjų rezultatų ilgai laukti nereikėjo. „Chelsea“ užtikrintai laimėjo Anglijos pirmenybes ir triumfavo Anglijos lygos taurės turnyre, finale sudaužęs „Liverpool“. Čempionų lygoje „Chelsea“ pasiekė pusfinalį.

2005-2006 metų sezonas

Titulų - 2. Įsigyta žaidėjų - už 91,7 mln. eurų. Parduota žaidėjų - už 34 mln. eurų.

Šį kartą R. Abramovičius nebuvo toks išlaidus ir palyginti su pirmaisiais dviem sezonais išleido tris kartus mažiau pinigų. Brangiausi pirkiniai - Michaelas Essienas ir Shaunas Wrightas-Phillipsas.

Tačiau trofėjų nesumažėjo.

Rugpjūtį „Chelsea“ futbolininkai laimėjo Anglijos Supertaurę, 2:1 nugalėję Londono „Arsenal“ ir labai nesunkiai apgynė čempionų titulą. Čempionų lygoje klubas pasirodė silpniau - jau aštuntfinalyje pralaimėjo būsimam nugalėtojui „Barcelona“ klubui.

2006-2007 metų sezonas

Titulų - 2. Įsigyta žaidėjų - už 94,7 mln. eurų. Parduota žaidėjų - už 50,4 mln. eurų.

Šį sezoną „Chelsea“ galėjo sulyginti pirkimų ir pardavimų balansą, tačiau svarstykles gerokai pakreipė 2004 metų geriausias pasaulio futbolininkas Andrijus Ševčenka, už kurį R. Abramovičius paklojo 46 mln. eurų.

Tačiau ukrainietis Londone nežibėjo ir čia praleido tris nykius sezonus.

Bet R. Abramovičiui ir jo kompanijai pavyko pagaliau triumfuoti Anglijos futbolo asociacijos taurės (FA Cup) turnyre ir iškovoti seniausią pasaulyje trofėjų. Įspūdingai šiame sezone rungtyniavo tvirtu komandos lyderiu tapęs Didier Drogba.

Tačiau po dviejų galingų sezonų Anglijos futbolo čempionate „Chelsea“ į viršūnę užleido „Manchester United“ ekipą.

2007-2008 metų sezonas

Titulų - nėra. Įsigyta žaidėjų - už 60,9 mln. eurų. Parduota žaidėjų - už 44,6 mln. eurų.

Sezono išvakarėse R. Abramovičius atliko kol kas brangiausią pardavimą per 10 metų „Chelsea“ komandoje - už 36 mln. eurų pardavė A. Robbeną, kurį įsigijo Madrido „Real“. Tiesa, nauji pirkiniai gerokai pranoko šią sumą - Nicolas Anelka, Florent'as Malouda ir Branislavas Ivanovičius „Chelsea“ savininkui kainavo 51 mln. eurų.

Dar vienas ambicingas sezonas komandos savininkui ir aistruoliams atnešė daugiau kančios ir nusivylimo nei džiaugsmo. Nors „Chelsea“ pasiekė Čempionų lygos finalą, Maskvos „Lužnikų“ stadione po baudinių serijos pralaimėjo „Manchester United“ ekipai.

Apmaudžiai Londono ekipai baigėsi ir Anglijos čempionatas - ją dviem taškais aplenkė ir čempionų karūną užsidėjo tas pats „Manchester United“. Taurės turnyras taip pat baigėsi skaudžiai - finale ir be trofėjaus. Po baudinių serijos šį kartą pergalę šventė „Tottenham Hotspur“.

2008-2009 metų sezonas

Titulų - 1. Įsigyta žaidėjų - už 30,5 mln. eurų. Parduota žaidėjų - už 44,05 mln. eurų.

Tai kol kas vienintelis sezonas R. Abramovičiaus epochoje, kai suma už parduotus žaidėjus pranoko sumą, skirtą naujiems pirkiniams.

Komandą papildė Jose Bosingwa ir Deco, tačiau paliko būrys ne pagrindinį vaidmenį atlikusių žaidėjų - Sh. Wrightas-Phillipsas, Talis ben Haimas, Khalidas Boulahrouzas.

Anglijos čempionate komanda užėmė trečiąją vietą, tačiau pavyko iškovoti Anglijos futbolo asociacijos (FA Cup) taurę. O Čempionų lyga baigėsi pusfinalyje.

2009-2010 metų sezonas

Titulų - 3. Įsigyta žaidėjų - už 30 mln. eurų. Parduota žaidėjų - už 3 mln. 915 tūkst. eurų.

Prieš šį sezoną brangiausiu komandos pirkiniu tapo Rusijos futbolininkas Jurijus Žirkovas. Tiesa, jo įsigijimas buvo vertinamas kaip labiau reklaminis R. Abramovičiaus ėjimas.

Titulų skaičius džiugino „Chelsea“ aistruolius - nuskinta Supertaurė ir Anglijos futbolo asociacijos (FA) taurė, po ketverių metų pertraukos užkopta į Anglijos futbolo čempionato viršūnę - Carlo Ancelotti treniruojami futbolininkai vienu tašku aplenkė „Manchester United“.

Čempionų lygoje reikalai nesusiklostė - aštuntfinalyje pralaimėta būsimiems čempionams - Milano „Inter“ futbolininkams.

2010-2011 metų sezonas

Titulų - nėra. Įsigyta žaidėjų - už 126,5 mln. eurų. Parduota žaidėjų - už 16,5 mln. eurų.

Kaip dažnai nutinka, triumfo sezoną keičia nusivylimų kupinas sezonas. Ir nepaisant to, kad pergalių skonį pamėgęs R. Abramovičius tą vasarą išlaidavo iš širdies.

Fernando Torresas, Davidas Luizas ir Ramiresas klubo savininkui kainavo 110,5 mln. eurų.

Tačiau „Chelsea“ pralaimėjo viską, ką galėjo - Supertaurės finale nusileido „Manchester United“, Čempionų lyga baigėsi ketvirtfinalyje, o lenktynės Anglijos futbolo čempionate baigėsi tvirta „Manchester United“ pergale 9 taškais.

2011-2012 metų sezonas

Titulų - 2. Įsigyta žaidėjų - už 103,85 mln. eurų. Parduota žaidėjų - už 30,84 mln. eurų.

Tai sezonas, kuris išpildė didžiausią R. Abramovičiaus futbolo svajonę - po devynių bandymų „Chelsea“ triumfavo Čempionų lygoje, finale po baudinių serijos nugalėjusi Miuncheno „Bayern“. Pagrindiniu mačo herojumi tapo Didier Drogba, kuris išlygino rezultatą ir baudinių serijoje realizavo lemiamą smūgį.

Gražų sezoną papuošė ir Anglijos futbolo asociacijos (FA) taurė. „Chelsea“ tapo vos antruoju klubu Anglijos futbolo istorijoje, kuriam per šešis sezonus keturis kartus pavyko laimėti šį trofėjų.

Tiesa, „Premier“ lygoje „Chelsea“ taip žemai, valdant R. Abramovičiui, nebuvo nukritusi - ji finišavo šeštoje vietoje.

2012-2013 metų sezonas

Titulų - 1. Įsigyta žaidėjų - už 115,2 mln. eurų. Parduota žaidėjų - už 25,45 mln. eurų.

Sėkmė Čempionų lygoje įkvėpė R. Abramovičių naujiems ir brangiems pirkiniams - „Chelsea“ komandą papildė Edenas Hazardas, Oscaras, Victoras Mosesas, Cesaras Azpilicueta ir Demba Ba.

Tačiau sezonas atnešė daug nusivylimų ir nuoskaudų - Čempionų lygos nugalėtojai pirmą kartą per 10 metų neperkopė grupių etapo, krito klubiniame pasaulio čempionate, nesėkmingai kovojo Anglijos taurės turnyruose. Tačiau blankų sezoną užglaistė triumfas Europos lygoje. Todėl kito sezono pradžioje „Chelsea“ kovos dėl titulo, kurio R. Abramovičius savo kolekcijoje dar neturi - Europos Supertaurės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.