Įdomiausi faktai apie futbolo genijų J. Guardiolą

Miunchenas – laukime. Jau po poros savaičių „Bayern“ komandos vairą perims Josepas Guardiola. Vokietijos žiniasklaida jau apsiginklavo įvairiomis istorijomis ir pasakojimais apie 42 metų trenerį. Bavarų sirgaliai neslepia – jie tikisi, kad buvęs „Barcelona“ strategas ne tik pakartos šio sezono sėkmę – laimės Vokietijos čempionatą bei taurę ir triumfuos Čempionų lygoje – bet ir įdiegs į komandą savo filosofiją, pradėdamas „Bayern“ dominavimą Europoje.

„Barcelona“ klube J. Guardiola turėjo apie 24 asistentus, kurie atlikdavo skirtingus vaidmenis. Tačiau kalbant apie rungtynių analizę, treneris pasitikėdavo tik savimi.<br>AP archyvo nuotrauka
„Barcelona“ klube J. Guardiola turėjo apie 24 asistentus, kurie atlikdavo skirtingus vaidmenis. Tačiau kalbant apie rungtynių analizę, treneris pasitikėdavo tik savimi.<br>AP archyvo nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 11, 2013, 4:31 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 4:02 PM

Remdamasis bundesliga.com informacija portalas lrytas.lt pateikia įdomiausius faktus apie futbolo genijų iš Katalonijos.

Šaknys

J. Guardiola gimė 1971 metų sausio 18 dieną Santpedoro kaime (apie 6,5 tūkst. gyventojų). Jo tėvas Valentini buvo mūrininkas, o mama Dolor - namų šeimininkė. Jis turi dvi vyresnes seseris ir jaunesnį brolį. J. Guardiola aistrą futbolui, kaip dažnai įprasta Ispanijoje, pajuto anksti. Kai tik jis pradėjo valandų valandas leisti pagrindinėje kaimo aikštėje spardydamas kamuolį, jį žinojo visi gyventojai. Jo vardu yra pavadinta Santpedoro sporto aikštė.

Šeima

J. Guardiola būdamas aštuoniolikos vedė Cristiną Serrą. Pora susipažino merginos tėvų rūbų parduotuvėje Manresoje (kaimyninis miestas. - Red.). Dabar J. Guardiola ir C. Serra yra vedę 24-erius metus ir turi tris vaikus.

Vadovavimas

J. Guardiolos charakteris išryškėjo pakankamai anksti. Pirmiausia buvo pastebėti stiprūs lyderio bruožai. Kai jo kaime vykdavo rungtynės, būtent J. Guardiola rinkdavosi komandas. Mokykloje jis buvo klasės atstovas. Geriausiai J. Guardiolos bruožus apibūdino buvęs jo auklėtinis Gerardas Pique: „Jis natūralus išskirtinis vadovas. Jam nereikia pakelti balso ar trenkti per stalą – žaidėjai tiesiog juo pasitiki.“

Kalbos

Visi, kas daugiau žino J. Guardiolą, gali patvirtinti, kad treneris – lingvistikos genijus. Jis užaugo kalbėdamas kataloniškai bei mokėdamas bendrinę ispanų kalbą. Būdamas septynerių, jis katalikų mokykloje išmoko pirmuosius angliškus žodžius. Žaisdamas „Brescia“ klube jis išmoko itališkai, o dabar intensyviai mokosi vokiečių kalbos. Manoma, kad kai jis pradės dirbti „Bayern“ klube, J. Guardiola galės laisvai kalbėti vokiškai.

Idealas

J. Guardiolos vaikystės kambaryje nebuvo daug plakatų ir lipdukų. Tačiau sieną puošė vienas didžiulis plakatas, kuriame buvo pavaizduotas Michelis Platini. Būtent jis ir buvo trenerio vaikystės idealu. Dar žaisdamas „Barcelona“ klube jis turėjo progą paprašyti savo dievaičio, dabartinio UEFA prezidento ir Prancūzijos futbolo legendos, autografo. Jis tuo pasinaudojo.

Kultūra

J. Guardiolos asmeninis gyvenimas – puikiai slepiamas po uždanga. Tačiau kai kurios detalės pasiekia platųjį pasaulį. Pavyzdžiui ir tokia, kad jis labai mėgsta meną. Būdamas Niujorke (JAV) J. Guardiola menui skyrė itin daug laiko. Vienas geriausių J. Guardiolos draugų – rašytojas ir režisierius Davidas Trueba. Jis kartą dainavo: „Jeigu nori analizuoti arba teisti Guardiolą, turi žinoti, kad po elegantišku kostiumu yra mūrininko sūnus.“

Interviu

J. Guardiola nedalina individualių interviu. Pepas visuomet daug kalba spaudos konferencijose ir mėgina išsisukti nuo atsakinėjimų į klausimus. Jis toks buvo nuo pat pradžių. Pasirodo, kad prieš keletą metų vienas jo draugų treneriui davė patarimą ir šis juo pasinaudojo. „Neduok interviu, tačiau niekada negalvok, kad esi geresnis už žurnalistą ir, jog tavo darbas svarbesnis nei kitų“.

Analizės

„Barcelona“ klube J. Guardiola turėjo apie 24 asistentus, kurie atlikdavo skirtingus vaidmenis. Tačiau kalbant apie rungtynių analizę, treneris pasitikėdavo tik savimi. Todėl „Nou Camp“ stadione jis turėjo 20 kvadratinių metrų kambarį be langų, kuriame pasislėpdavo keletui valandų ir stebėdavo būsimų varžovų mačus. Beveik visada strategas kambarį palikdavo jau puikiai žinodamas, kokių taktinių gudrybių reikėtų imtis.

Rekordas

Per savo karjerą „Barcelona“ klube J. Guardiola iškovojo 14 trofėjų iš 19-os galimų. Jis tapo pirmuoju treneriu, kuriam pavyko per kalendorinius metus laimėti šešis trofėjus: Ispanijos čempionatą, Ispanijos taurę, Čempionų lygą, Ispanijos ir Europos supertaures bei pasaulio klubų taurės trofėjų. (visa tai pasiekė 2009-aisiais. - Red.)

Nacionalinė rinktinė

Jeigu J. Guardiolos karjera klube buvo spalvinga, tai tarptautinėje arenoje viskas klostėsi kitaip. Dėl traumos jis rinktinei atstovavo 47 kartus ir įmušė penkis įvarčius. Jis praleido 1998 ir 2002 metų pasaulio čempionatus. Jam pavyko sužaisti tik 1994 metų pasaulio čempionate JAV. Tiesa, J. Guardiola 1992 metų olimpiadoje iškovojo auksą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.