Į Brazilijos futbolo žvaigždyną Paulinho skriejo iš Vilniaus

Dabar jo partneriai aikštėje yra Neymaras ir kitos Brazilijos žvaigždės. Jį medžioja turtingi Europos klubai. Bet pirmąjį profesionalų kontraktą Paulinho buvo sudaręs su Lietuvos futbolo klubu „Vilnius”, rašo „Lietuvos rytas”.

Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus

2013-06-17 06:00, atnaujinta 2018-03-05 11:20

Algimantas Breikštas iki šiol saugo kontraktą su parašu, kuriuo Paulinho patvirtino pirmąją savo profesionalią sutartį per karjerą.

Šis dokumentas verslininkui padėjo laimėti trejas simbolines lažybas su futbolo mėgėjais, kurie netikėjo, kad dabartinis Brazilijos rinktinės žaidėjas yra rungtyniavęs mūsų šalies A lygoje – „Vilniaus” klube.

Ten prieš septynerius metus prasidėjo Paulinho kelias, šiuo metu vedantis per Konfederacijų taurės turnyrą Brazilijoje.

Paulinho pelnė vieną iš trijų Brazilijos rinktinės įvarčių pirmosiose turnyro rungtynėse, kuriose šeimininkai 3:0 įveikė Japoniją.

„Manau, Paulinho skolingas didelį butelį mūsų treneriams, su kuriais kadaise perėjo karštą fronto liniją”, – šypsojosi A. Breikštas, 2006 metais atradęs Paulinho vienoje iš Brazilijos lygų.

Sandoris – už 75 tūkst. eurų

Stebėdamas San Paulo jaunimo lygos varžybas A .Breikštas atkreipė dėmesį į talentingą „Pao de Acucar” ekipos saugą.

Vilnietis verslininkas su brazilais suderėjo, kad Paulinho keliasi į Vilnių už 75 tūkst. eurų – pusę už jį prašytos kainos, bet teisės į futbolininką lieka Brazilijos klubui.

Kai septyniolikametis Paulinho su keliais tėvynainiais ir treneriu Caio Zanardi prisidėjo prie neseniai įkurtos „Vilniaus” komandos, savo debiuto A lygoje jis turėjo palaukti.

Lietuvos klubai sutartis galėjo sudaryti tik su pilnamečiais futbolininkais, ir Paulinho luktelėjo porą mėnesių, kol 2006 metų liepą jam suėjo 18 metų.

Brazilijos legionas buvo sukėlęs triukšmo Lietuvos pirmenybėse – 2007-ųjų gegužę „Vilnius”, treniruojamas Antano Vingilio, net buvo užkopęs į pirmąją A lygos vietą, pralenkęs „Kauną” ir „Žalgirį”.

„Paulinho atsiskleidė kaip labai darbštus ir užsispyręs žaidėjas, – prisimena A. Breikštas, kurio vadovaujamoje Vilniaus komandoje vienu metu žaidė net 10 brazilų. – Daug kas sakė, jog brazilai – verksniai ir tinginiai, bet jis niekada nedejuodavo ir nesimuliuodavo.

Buvau įsitikinęs, kad iš jo išaugs geras futbolininkas. Tačiau kad tokio lygio – negalėjau įsivaizduoti net gražiausiame sapne.”

2007 m. verslininkas tapo ir Lodzės GKS klubo akcininku.

Staiga subliūškus „Vilniaus” klubo ambicijoms, į Lenkijos klubą persikėlė ir Paulinho. Lietuvą jis paliko 2007 metų vasarą, Vilniaus komandai per 38 rungtynes pelnęs 5 įvarčius.

Lietuvoje – didesni krūviai

A. Breikštas teigė sulaukęs pasiūlymo įsigyti visas teises į Paulinho už 150 tūkst. eurų, bet tuomet mokėti tiek pinigų atrodė rizikinga.

„Iš Lietuvos A lygos patekti tiesiai į Brazilijos rinktinę neįmanoma. Tad, galima sakyti, mano akcijos sudegė”, – pripažino buvęs dabar neegzistuojančio „Vilniaus” klubo prezidentas.

Jis teigė turėjęs paspausti Lodzės ekipos trenerį, kad suteiktų žaidimo laiko jaunajam brazilui, bet galiausiai sužaidęs 17 rungtynių Lenkijoje Paulinho sugrįžo į savo buvusį klubą Brazilijoje.

Iš „Pao de Acucar” futbolininkas persikėlė į „Bragantino”, o šioje komandoje jį pastebėjo vieno stipriausių Brazilijos klubų San Paulo „Corinthians” žvalgai.

Žaisdamas kaip atraminis saugas šioje komandoje Paulinho laimėjo Brazilijos pirmenybes, o praėjusiais metais – ir „Libertadores” taurę.

„Pernai lankydamasis Brazilijoje buvau susitikęs su juo. Dėl geltonosios kortelės jis turėjo praleisti kažkurį mačą, ir mes kartu buvome nuėję stebėti rungtynių, – prisimena A. Breikštas. – Jis sakė: krūviai „Corinthians” klube yra nedideli, palyginti su tais, kokie buvo Vilniuje.”

Stiprus fiziškai ir psichologiškai saugas aikštėje pasižymi kaip nenuilstantis bėgikas, sugebantis būti naudingas ir ginantis, ir atakuojant.

Po to, kai „Corinthians” futbolininkai pernai gruodį Japonijoje iškovojo pasaulio futbolo klubų taurę, finale įveikę Londono „Chelsea”, 24 metų futbolininkas patraukė turtingiausių Europos klubų dėmesį.

„Chelsea”, „Manchester City”, Milano „Inter” ėmė medžioti Paulinho, bet jis nusprendė likti Brazilijoje. Tikriausiai neilgam.

Brazilijos žiniasklaida rašo, kad liepą Paulinho turėtų sukirsti rankomis su Italijos klubu „Inter”, kuriam tikriausiai teks už žaidėją pakloti per 10 mln. eurų.

Treneris saugu pasitiki

Paulinho tapo svarbiu žaidėju ir Brazilijos rinktinėje.

Treneris Luizas Felipe Scolari pirmiausia jį vertina už gynybą, bet taip pat suteikia laisvę kartais pasileisti į atakas.

Taip buvo ir per Konfederacijų taurės pirmąjį mačą šeštadienį, kai antrojo kėlinio pradžioje Paulinho atsidūrė šalia 11 metrų žymos ir stipriu smūgiu pasiuntė kamuolį į Japonijos vartus.

Tai buvo ketvirtasis Paulinho įvartis atstovaujant nacionalinei komandai. Tiesa, smūgiuoti į vartus jam nėra svarbiausia.

„Ypač svarbu nepraleisti įvarčių, – naujienų agentūrai AP savo užduotis aikštėje aiškino Paulinho. – Jei gerai žaisime gindamiesi ir nepraleisime įvarčių, akivaizdu, kad turėsime gerų galimybių laimėti.”

Brazilijoje Paulinho žinomas dėl savo netikėtų proveržių atakuojant – „Corinthians” klube jis pelnė 20 įvarčių, nors žaidžia kaip atraminis saugas.

Kurį laiką jis nepelnė įvarčių rinktinėje, bet L. F. Scolari suteikė jam daugiau erdvės.

„Felipao paprašė manęs žaisti taip, kaip „Corinthians” klube, – sakė Paulinho. – Stengiuosi nacionalinėje komandoje žaisti įprastai. Turiu progų įmušti ir, tikiuosi, taip ir bus. Bet jeigu man reikės likti gynyboje, aš tai ir padarysiu.”

Daug svarbesnis iššūkis Brazilijos laukia kitąmet, kai šalyje vyks pasaulio čempionatas, kuriame brazilai sieks šeštojo titulo.

„Tikiuosi, jam ten pasiseks, – sakė į 2014-ųjų planetos pirmenybes planuojantis vykti A.Breikštas. – Ir tada mes turėsime pirmąjį Lietuvos A lygoje žaidusį pasaulio čempioną.”

Karjera susiklostė skirtingai

Jau neegzistuojančiame „Vilniaus” klube 2006–2007 m. sezoną vienu metu žaidė 10 legionierių iš Brazilijos, bet jų karjera susiklostė labai skirtingai.

Iš Vilniaus į Lenkiją pasukęs Rodnei kelis pastaruosius sezonus rungtyniavo „Kaiserslautern” (Vokietija) klube, o dabar atstovauja Zalcburgo „Red Bull” (Austrija). Kai kurie kiti baigė karjerą, kiti grįžo rungtyniauti į žemesnio lygio Brazilijos ekipas.

„Pagal tai, ką pasiekė, Paulinho galima drąsiai vadinti geriausiu A lygoje žaidusiu legionieriumi, – sakė „Vilniaus” klubui vadovavęs A.Breikštas. – Kai kurie mėgėjai vertina Rafaelį Ledesmą (šiuo metu žaidžia Marijampolės „Sūduvoje”. – Red.), bet šis brazilas žaidžia „baltomis kojinėmis” – jis nemėgsta gintis. Sunku pamatuoti, kokiu lygiu tuomet Vilniuje žaidė Paulinho, bet akivaizdu, kad jis pasiekė daugiausia.”

Konfederacijų taurė

A grupė. Brazilija – Japonija 3:0 (1:0). Neymaras (3), Paulinho (48), Jo (93). Italija – Meksika 2:1. A. Pirlo (27), M. Balotelli (78)/ J. Hernandezas (34).

B grupė. Ispanija – Urugvajus 2:1. Pedro (20), R. Soldado (32)/ L. Suarezas (88)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.