„Žalgirio“ sirgaliai giria atvyksiančius lenkus už klubo palaikymą, bet baiminasi galimų riaušių

Europos lygos trečiojo atrankos etapo burtai Vilniui užmynė ant senos žaizdos. Varšuvos „Legia“ chuliganai – tokia pirma mintis daugeliui atėjo į galvą, kai iš burtų kamuoliuko buvo ištraukta balta juostelė su Poznanės „Lech“ pavadinimu.

„Žalgirio“ sirgaliai su nerimu laukia atvykstančių varžovų gerbėjų.<br>M. Kulbio nuotr. iš archyvo
„Žalgirio“ sirgaliai su nerimu laukia atvykstančių varžovų gerbėjų.<br>M. Kulbio nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Donatas Urbonas

Jul 30, 2013, 3:32 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 12:29 PM

„Lech“ klubas, tiksliau - jo sirgaliai gali tapti rimta problema. Mažesnė Vilniaus „Žalgirio“ futbolininkams, kur kas didesnė – LFF stadionui.

Didžiausia Lenkijoje sirgalių grupė Vilniui ir apsaugos darbuotojams taps dideliu išbandymu. Nors imdamiesi maksimalaus saugumo vilniečiai lenkams LFF stadione skyrė tik 250 bilietų, tai toli gražu problemos neišspręs.

„Jeigu duodame 250 bilietų, nereiškia, kad jų ir bus 250“, – portalui lrytas.lt sakė ištikimiausių Vilniaus „Žalgirio“ aistruolių grupės „Pietų IV“ lyderis Ingvaras Butautas.

Policijos ir žiūrovų nuogąstavimai, kad „Lech“ ir „Žalgirio“ mačas ketvirtadienį baigsis taip, kaip prieš šešerius metus, kai „Legia“ chuliganai nutraukė rungtynes su Vilniaus „Vėtra“ ir nusiaubė stadioną, visiškai pagrįsti.

„Tokia galimybė yra, – pripažino I. Butautas ir pridūrė svarbią, bet vilniečių nedžiuginančią mintį. – Kai į Vilnių važiavo „Legia“ sirgaliai, jie išankstinio priešiškumo neturėjo. Kiek tenka stebėti įvairius „Lech“ internetinius forumus, šįkart jie turi išankstinį priešiškumą.“

– Ko galima tikėtis iš „Lech“ sirgalių? - lrytas.lt paklausė I. Butauto.

– Turbūt to, ko ir iš kiekvienos didesnės Lenkijos sirgalių grupės. Tiesa, kiek teko domėtis lenkų reitingais, Poznanės gerbėjai laikomi pačia Lenkijos aistruolių „fanscenos“ viršūne.

– Galbūt ir chuliganizmo viršūne?

– Ir to, ir to. Jų ir palaikymas yra geriausias Lenkijoje. Agresyvumas – gal ir toks pat kaip ir kitų didžiųjų Lenkijos klubų. Tiesiog „Lech“ aistruolių yra daugiau, nors jų miestas ir yra panašaus dydžio kaip Vilnius. „Lech“ gerbėjų skaičius išvykose – turbūt didžiausias Lenkijoje.

– Kiek jų važiuoja į išvykas Europos turnyruose?

– Pavyzdžiui, Suomijoje jų buvo labai mažai – apie 300. Jų ir namie pastarosiose Lenkijos lygos rungtynėse buvo labai nedaug. Bet Lietuva – ir arčiau, ir didesnis principas jiems čia atvykti.

– Sekate „Lech“ sirgalių bendravimą internete. Kiek žmonių galima tikėtis atvykstant?

- Bent jau jie aiškina, kad apie 2000 žmonių. Duomenys – ne iš forumų, tiek bilietų jie prašė „Žalgirio“ klubo. O komanda žada duoti tik 250. Bet jeigu duodame 250 bilietų, nereiškia, kad jų ir bus lygiai 250. Sakykime, jei mums išduotų 10 bilietų, vis tiek vyktų daug daugiau sirgalių.

– Atvykę į Vilnių prie stadiono jie gali kelti problemų dėl bilietų?

– Taip, kaip Suomijoje, į stadioną jie gali pabandyti įeiti nepirkę bilietų. Aišku, daug kas priklausys ir nuo policijos pajėgų kiekio.

– Kiek realu, kad viskas baigsis taip, kaip su „Legia“?

– Yra tokia galimybė.

– O ar atvažiuojantys „Lech“ sirgaliai nusiteikę priešiškai?

– Kai į Vilnių važiavo „Legia“ sirgaliai, jie išankstinio priešiškumo neturėjo. Paskaičius įvairius „Lech“ internetinius forumus, susidaro įspūdis, kad išankstinį priešiškumą jie turi.

– Ar įmanoma pareigūnams sutramdyti lenkų sirgalius?

– Policija per „Legia“ rungtynes niekaip nesustabdė neramumų ir tik bėgo nuo sirgalių. Bet prieš dvejus metus Kaune, per visas keliones su lenkų sirgaliais, buvo įvairiausių susirėmimų. Tačiau mačas nebuvo nutrauktas ir didesnių problemų išvengta. Neaišku, ar policija pasimokė.

– Kaip reagavote į burtus, sužinoję, kad į Vilnių atvyks „Lech“?

– Atvirai kalbant, šią žinią priėmėme su tam tikru galvos skausmu. Nepaisant to, kad važiuoti ten netoli, namie galima laukti įvairių nuotykių.

– Kiek planuoja būti „Pietų IV“ narių?

– Nėra jokių „pasyviau“ ar „aktyviau“. Žmonės ateina palaikyti komandos nepriklausomai nuo to, ar žaistų su „Lech“, „Piunik“, San Marino ar Indonezijos komanda. Kiek mūsų bus, pamatysime stadione.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.