Lenkų žurnalistas „Lech“ sirgalius kaltina tautinės nesantaikos kurstymu

Specialiai lrytas.lt, Varšuva

Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas

2013-08-03 16:25, atnaujinta 2018-03-02 04:29

Lenkijai skaudžiai išgyvenant netikėtą ir esą žeminantį Poznanės „Lecho“ pralaimėjimą Vilniaus „Žalgiriui“, populiarus politinis tinklapis „NaTemat“ apkaltino savus sirgalius Lietuvoje kursčius nacionalinę nesantaiką.

Maišytoje anglės ir lenko šeimoje gimęs bei Jungtinėje karalystėje užaugęs žurnalistas Antonis Bohdanowiczius apkaltino, jog „Lecho“ sirgaliai nacionalinį himną prie Aušros vartų sugiedojo ne iš patriotinių, bet nacionalistinių paskatų. Straipsnio „Palikime Vilnių ramybėje. Prarastų teritorijų jau nebeatgausime“ autorius priminė, jog himnai yra atliekami žaidžiant nacionalinėms rinktinėms, o ne klubams.

A. Bohdanowiczius priminė ir tai, jog į Varšuvą atvykę žaisti su vietos „Legija“, poznaniečiai Lenkijos himno nedainuoja, tad tvirtinimas, jog taip pagerbė Lietuvos sostinę, yra vien akių dūmimas. Autoriaus nuomone, „Lecho“ sirgaliai himno sudainavimu tikrumoje norėjo išrėkti - „Lietuviai, atiduokite mūsų Vilnių“.

Žurnalistas teigia, jog dauguma lenkų turistų, atvykę į Vilnių ar Lvovą Ukrainoje, šiuos miestus ima savintis, tuomi priešiškai nuteikdami vietinius gyventojus. Iš kitos pusės, lenkai esą tiesiog įsiunta, kai išgirsta, jog vokiečiai savu pavadina Vroclavą.

Autorius teigia, jog nors Vilnius kažkada buvo lenkiškas miestas, būtina gerbti faktą, jog dabar tai yra Lietuvos sostinė, kuriame dauguma gyventojų lietuviai. Žurnalistas pasiūlė pagalvoti, kaip jie pasijaustų išgirdę vokiečius dainuojant savą himną Vroclave ar Gdanske, ir paragino nebesisavinti Vilniaus.

A. Bohdanowiczius, kurio prosenelis Vilniuje buvo įkūręs mokyklą, pareiškė, jog tokiu savo elgesiu „Lecho“ sirgaliai kenkia, o ne padeda Lietuvos lenkams siekti pavardžių bei vietovardžių rašymo jų kalba.

Autorius apkaltino lenkų nacionalistus, reikalaujančius atsiimti Vilnių ir Lvovą, dviveidiškumu. Šie esą savo idėjiniu įkvėpėju vadina prieškario politiką Romaną Dmowskį, ignoruodami faktą, kad tąsai siūlė kurti Lenkiją lenkams, ir nepritarė šalies teritorijos plėtimui, bijodamas neigiamos tautinių mažumų įtakos.

A. Bohdanowiczius retoriškai nacionalistų paklausė - ar šie įsivaizduoja reikalavimo atsiimti Vilnių ir Lvovą problematiškumą tarptautinėje arenoje. Tokiu atveju Vokietijai reiktų grąžinti daugybę dabar Lenkijai priklausančių miestų, o Vilnius galbūt pareikalautų teisių į Karaliaučių.

Tokią tinklapio „NaTemat“ poziciją dalis internautų pasmerkė, kaip nepatriotinę ir išduodančią Vilnijos lenkus, kurie Lietuvoje esą yra diskriminuojami. Vienas komentatorius net pareiškė, jog Lietuvos tikroji sostinė yra Kaunas, o Vilnius priklauso lenkams.

Dauguma skaitytojų visgi pritarė žurnalistui, jog „Lecho“ sirgaliai Vilniuje elgėsi nederamai. Komentatorius Jedrzejus pareiškė, jog himno sudainavimas paliudijo visišką nejautrą lietuviams, kuriems Lenkija asocijuojasi su hegemonais ir okupantais, nutautinusiais ir išsiurbusiais vietos elitą.

Komentatorius Adamas pareiškė, jog istorinė santuoka su Lenkija lietuviams atnešė daugiau žalos, nei kad naudos, ir pasiūlė tautiečiams nebeginčyti fakto, jog Vilnius yra Lietuvos sostinė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.