Poznanės kunigas apie „Lech“ sirgalių šūkius „Vilnius – lenkų“: „Kas už tai atsiprašys Lietuvos?“

„Ar galite įsivaiduoti Vokietijos fanus, kurie Vroclave ar Opolėje eina miesto gatvėmis ir dainuoja: „Deutschland Deutschland uber alles“? - klausė kunigas Edas Jaworskis, komiteto „Poznaniečiai Rasoms“ pirmininkas, pamatęs, kaip Poznanės „Lech“ gerbėjai Vilniuje skanduoja „Lenkų Vilnius“, rašo sportas.info.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 4, 2013, 12:36 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 4:17 AM

Ketvirtadienį prieš ir per Europos lygos trečiojo atrankos etapo pirmosios rungtynes Vilniuje, kuriose susitiko Lietuvos ir Lenkijos vicečempionai „Žalgiris“ ir „Lech“, svečių fanai dainavo dainas, kuriose galima įžvelgti tautinės neapykantos kurstymą bei teritorines pretenzijas Lietuvai.

Kunigas išplatino savo pareiškimą, kuriame pasmerkė šovinistinį „Lech“ gerbėjų elgesį Lietuvos sostinėje.

„Žiūrėdamas video medžiagą apie aistruolių grupės surengtą žygį nenorėjau patikėti savo akimis ir ausimis. Jeigu būčiau jaunesnis, pasakyčiau, kad man užvirė kraujas. Skaitytojams galiu pranešti, kad mūsų aistruoliai Vilniuje vadovavosi tokiais šūkiais: „Vilnius yra mūsų“ ir „Lenkų Vilnius“. Norėčiau, kad tokie žmonės užmirštų Lenkijos himno žodžius ir neniekintų jo bei Gailestingumo Motinos koplyčios Vilniuje, kur jis buvo atliktas“, - rašo kunigas, dažnai būnantis Lietuvoje ir besirūpinantis Vilniaus Rasų kapinėmis.

Kunigas mano, kad netylėti turėtų ir Poznanės miesto bendruomenė: „Didžiosios Lenkijos sostinė apie šį skandalą privalo būti informuota, o miesto valdžia turėtų pritaikyti „Lech“ klubui finansinius apribojimus, kurie sudrausmintų ir klubą, ir taip vadinamą „Wiara Lecha“.

„Wiara Lecha“ yra „Lech“ aistruolių oficiali organizacija, koordinuojanti pastarųjų veiklą. „Kyla klausimas: kas už tai turėtų atsiprašyti suverenios Lietuvos valstybės, Vilniaus gyventojų ir visos Lenkijos? Kad turėtų būti atlikta minimaliai - atsiprašymas turėtų būti paskelbtas visos Lietuvos ir Lenkijos žiniasklaidoje“, - rašė kunigas.

Savo pareiškimą E. Jaworskis baigė tokiu sakiniu: „Viliuosi, kad tiesa pasieks ir skustas Poznanės aistruolių galvas“.

Atsakydama kunigui „Wiara Lecha“ atmetė jo kaltinimus, pareiškė, kad organizacija nesigėdi „Lech“ aistruolių elgesio Vilniuje. Ji rėmėsi gerais Vilniaus lenkų laikraščio, taip pat bendruomenės ir Lietuvos policijos atsiliepimais apie „Lech“ aistruolių elgesį. „...Tą liudija ir Vilniaus policija, kuri dėl visų provokacijų kaltina „Žalgirio“ gerbėjus...“ - rašoma „Wiara Lecha“ atsakyme E. Jaworskiui.

Atsakomosios „Žalgirio“ ir „Lech“ rungtynės bus žaidžiamos Poznanėje rungpjūčio 8 d. „Žalgiris“ į jas vyks turėdamas persvarą - namų mačą vilniečiai laimėjo 1:0.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.