Klupo ne lietuviai, o lenkai – „Žalgiris“ įveikė „Lech“ barjerą

„Lietuviškas chame, klaupkis prieš lenkišką poną (Litewski chame, kleknij przed polskim panem. - lenk.)“ – tokį plakatą trečiojo Europos lygos atrankos etapo atsakomųjų rungtynių viduryje kėlė Poznanės „Lech“ sirgaliai. Tačiau klupo ne lietuviai ir ne Vilniaus „Žalgiris“.  

Žalgiriečiai triumfavo Poznanės stadione.<br>L.Motužytės nuotr.
Žalgiriečiai triumfavo Poznanės stadione.<br>L.Motužytės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Donatas Urbonas

Aug 8, 2013, 8:12 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 1:38 AM

Mareko Zubo auklėtiniai Poznanėje 1:2 (1:0) nusileido „Lech“ futbolininkams ir dėl namuose laimėtų rungtynių 1:0 žengė į ketvirtąjį Europos lygos atrankos etapą. Kelią tolyn lėmė svečiuose pelnytas įvartis.

Nervai. Pirmajame kėlinyje 29 minutę įvarčiu pasižymėjo Rytis Leliūga. Futbolininkas išmaudė varžovų gynėjus ir stipriu smūgiu iš baudos aikštelės centro nuginklavo „Lech“ vartininką.

Tiesa, patikimai beveik viso mačo metu žaidęs „Žalgiris“ paskutinėmis sekundėmis atsipalaidavo ir pats atkūrė intrigą. 87 min. po atsainios gynybos vilniečiai praleido „Lech“ puolėjo Lukaszo Teodorczyko įvartį, o dar po poros minučių gynėjas Luka Peričius įsimušė į savus vartus.

Tačiau savo žaidimu „Lech“ stebuklo tikrai neužsitarnavo – galutinis teisėjo švilpukas užfiksavo rezultatą 1:2 ir „Žalgirio“ triumfo aikštėje pradžią.  

Susistumdymas. Vis dėlto džiaugsmą kiek apkartino į incidentą su priešininkų žaidėju ir treneriu įsivėlęs žalgiriečių puolėjas Andrius Velička. 34 metų futbolininkas gulėdamas ant žemės nestipriai spyrė nueinančiam varžovui į koją. Šis sureagavo į A.Veličkos provokaciją ir atsisukęs apšaukė sėdintį lietuvį. Pastarasis greit pakilo nuo vejos ir ėmė stumdyti  L.Teodorczyką. „Lech“ treneris norėjo išskirti žaidėjus, tačiau įsikarščiavęs A.Velička stūmė ir dvejais metais jaunesnį strategą.  

Teisėjas buvo griežtas – A.Veličkai ir L.Teodorczykui jau po finalinio švilpuko parodė raudoną kortelę. 

 Burtai. Taip toli nuo pat turnyro pradžios nebuvo žengusi nė viena Lietuvos futbolo komanda. Panevėžio „Ekranas“ ir „FBK Kaunas“ tai buvo padarę tik iškritę iš Čempionų lygos atrankos.   

Penktadienį 13 val. bus traukiami ketvirtojo etapo burtai. Tai – paskutinis barjeras prieš Lietuvai dar neregėtas Europos lygos grupių varžybas. Tiesa, yra tikimybė, kad ketvirtame etape „Žalgiris“ susitiks su tokiomis komandomis kaip Londono „Tottenham“, „Fiorentina“, „Stuttgart“, „Sevilla“ ar Kazanės „Rubin“. 

Plakatas.  Lietuvius įžeidžiantis lenkų aistruolių plakatas „Lech“ ekipai gali brangiai kainuoti. Lenkų futbolo asociacijos vadovai jau baiminasi, kad jei ši provokacija, netgi įvardinta šovinistiniu elgesiu, atsiras UEFA delegato raporte, klubo laukia neabejotinos sankcijos.

Rungtynės

 Pirmasis kėlinys  

A.Vitkauskas pirmą kartą buvo egzaminuojamas 4 min. Tiesa, lenkų smūgis galva buvo nestiprus ir žalgirietis nesunkiai sugavo kamuolį.

 V.Šilėnas žaibiškai užsidirbo geltoną kortelę. 6 min. lietuvis siekdamas kamuolio netyčia įspyrė varžovui į galvą. 

Pirmąsias 10 minučių žaidė tik „Lech“. „Žalgiris“ retai persivarydavo kamuolį į varžovų aikštės pusę, o beveik visą laiką kamuolį kontroliavo šeimininkai.

Nors Poznanės klubas ilgiau laikė kamuolį, tai pavojingų progų jiems negarantavo. A.Vitkauskas pernelyg daug darbo vartuose neturėjo.

 Pirmą pavojingą progą „Žalgiris“ susikūrė 20 min. Vis dėlto greitoje kontratakoje P.Komolovo smūgį blokavo „Lech“ gynėjas. 

 R.Leliūga 29 minutę nutildė triukšmingas „Ikea“ stadiono tribūnas – stipriu smūgiu iš centro, prieš tai išmaudęs gynėjus, nuginklavo „Lech“ vartininką. 

Sėkmingas R.Leliūgos reidas reiškė, kad Poznanės klubui reikėjo trijų įvarčių.

 32 min. po A.Vitkausko klaidos prie „Žalgirio“ vartų kilo nedidelė sumaištis. Tačiau lenkams nepavyko tiksliai pataikyti į kamuolį. 

„Lech“ bandymai pasižymėti buvo bevaisiai. Tribūnose neretai pasigirsdavo šeimininkams adresuotas švilpimas.

Tiesa, 41 min. prie „Žalgirio“ vartų kilo didelis gaisras. Tačiau reikiamu metu reikiamoje vietoje atsirasdavo vilniečių gynėjai, blokuodavę lenkų smūgius iš maždaug 11 metrų.

Čia pat 43 min. žalgiriečiai turėjo galimybę įmušti, bet susikūrę puikią progą neįmušė į tuščius vartus. 

Po pirmojo kėlinio M.Zubo planas pasiteisino su kaupu  žalgiriečiai ne tik kad nepraleido įvarčio, bet ir patys pasižymėjo. 

Antrasis kėlinys

Po pertraukos „Lech“ stebuklų nerodė. Po klaidos prie savų vartų „Žalgiriui“ keliant kampinį, Poznanės klubas pavojingai praleido kamuolį šalia vartų. A.Skerla pats nelaukė tokios progos ir nespėjęs tinkamai sureaguoti sužaidė ranka.

 55 min. „Lech“ vos neįmušė įvarčio. Laiku ranką kyštelėjo A.Vitkauskas, antraip po kampinio šeimininkai būtų pasižymėję įvarčiu galva iš aštraus kampo. 

61 min. „Lech“ į aikštę metė ketvirtą puolėją. Poznanės klubo situacija buvo kritinė.

Sustiprintos puolėjų pajėgos lenkų negelbėjo. „Žalgiris“ ir toliau žaidimą grindė kontratakomis ir karts nuo karto susikurdavo progų.

Paskutiniajame mačo ketvirtyje  „Lech“ prigulė „Žalgirio“ vartus – kėlė kelis kampinius iš eilės, atliko baudos smūgį. Tačiau rezultato lenkams tai nedavė.

80 min. į „Žalgirio“ vartus krito pirmasis įvartis. Tiesa, iš akivaizdžios nuošalės.

 87 min. „Lech“ galiausiai pramušė A.Vitkausko vartus. Pasižymėjo L.Teodorczykas.  

Apgultis prie „Žalgirio“ vartų tęsėsi. 

90 min. „Žalgiris“ kiek įmanoma labiau susikomplikavo savo padėtį. Į savus vartus įsimušė L.Peričius ir paliko keletą minučių „Lech“ sukurti stebuklą.

Per likusias tris minutės Poznanės klubas dar kėlė kampinį, bet A.Vitkauskas žaidė patikimai. Teisėjo švilpukas užfiksavo mačo pabaigą ir Vilniaus komanda supuolė į aikštės vidurį pergalės šokiui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.