UEFA baus Lenkijos stadioną ir už antiukrainietišką plakatą?

Specialiai lrytas.lt, Varšuva

„Lech“ klubui užprotestavus piniginę bausmę, „UEFA“ pranešė nuosprendį svarstysianti pakartotinai.<br>L.Motužytės nuotr.
„Lech“ klubui užprotestavus piniginę bausmę, „UEFA“ pranešė nuosprendį svarstysianti pakartotinai.<br>L.Motužytės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas

2013-08-11 16:49, atnaujinta 2018-03-02 00:37

Tarptautinį skandalą sukėlęs antilietuviškas plakatas per futbolo rungtynes Poznanėje nėra vienintelis tokio pobūdžio, dėl kurio Lenkijos stadionams gręsia UEFA bauda.

Vroclavo stadionas gali būti nubaustas už tai, jog rungtynių metų sirgaliai iškabino UEFA žeminantį šūkį „Fuck UEFA“ bei antiukrainietišką plakatą. Pastarasis incidentas įvyko vos keturiomis dienomis anksčiau, nei kad Poznanėje buvo išsišaipyta iš lietuvių.

Sporto dienraštis „Przeglad Sportowy“ teigia, jog Lenkijos futbolo federacija jau informavo UEFA apie šią tarptautinę organizaciją įžeidžiantį plakatą Vroclave. Varšuvos sporto eskpertai spėja, jog bausmė už tai bus skirta, tačiau neaišku ar UEFA sureaguos į antiukrainietišką šūkį, nes jis buvo iškeltas per vietinį čempionatą, už kurį atsako Lenkijos futbolo vadovybė.

Šūkį „Fuck UEFA“ Vroclavo sirgalių grupė iškabino protestuodama prieš tai, jog UEFA delegatas neleido per „Šląsko“ komandos žaistas Europos lygos rungtynes su Belgijos „Brugge“ iškabinti antiukrainietiško plakato. Milžinišką plakatą su užrašu „Voluinė. Mūsų žemė niekada nepatyrė tokio sugyvulėjimo. Žmogžudžiams nėra pasigailėjimo“ sirgaliai visvien iškabino, tačiau per Lenkijos čempionato rungtynes su Krokuvos „Visla“.

Nors minėtame plakate žudikais nėra įvardijami ukrainiečiai, Lenkijoje ir taip visiems aišku, jog kalbama būtent apie juos. Mat vos prieš mėnesį Lenkijos Seimas priėmė pareiškimą, kuriame 1943-44 metų įvykius Voluinėje įvardijo, kaip turinčius genocido prieš lenkų tautą požymių.

Toks pareiškimas sukėlė pasipiktinimą Ukrainoje, kuri teigia, jog tada žudė tiek ukrainiečiai, tiek lenkai. Pareiškimas nepatiko ir Lenkijos dešiniosioms partijoms, kurios reikalavo įvykius įvardinti tiesiog genocidu. Manoma, jog antiukrainietišką palakatą futbolo chuliganai nusprendė iškabinti kaip padėką dešiniesiems politikams, kurie futbolo sirgalius vadina tikraisiais patriotais.

Antiukrainietiškas plakatas Lenkijoje susilaukė gerokai mažesnio pasmerkimo nei antilietuviškas, dėl kurio atsiprašymus paskelbė Lenkijos Užsienio reikalų ministerija, Futbolo federacija, Poznanės miesto ir regiono vadovai, „Lecho“ klubas.

Lietuvių atsiprašė ir dauguma komentarus internete parašiusių lenkų, nors dešiniųjų tinklapiuose nemažai yra ir tokių, kurie giria „Lecho“ sirgalių elgesį. Minėti komentatoriai teigia, jog tai buvo simbolinė parama lietuvių engiamiems Vilnijos lenkams, pademonstravimas, ką apie lietuvius galvoja Lenkijos patriotai.

Kai kurie internautai teigia, jog „Lecho“ sirgaliai tokiu būdu gelbėjo šalies garbę, nes vyriausybė bei prezidentas per daug nuolaidžiauja Lietuvai ir nieko nedaro, jog tautiečiai galėtų pavardes ir vietovardžius rašyti lenkiškai. Panašiu tonu pasisakė net opozicinę Teisės ir teisngumo partiją atstovaujantis seimūnas Krzystofas Szczerskis, pareiškęs, jog dėl incidento Poznanėje iš dalies yra kaltas Užsienio reikalų ministras Radekas Sikorskis, nesugebėjęs išspręsti Lietuvos lenkų problemų.

Buvęs Lenkijos ambasadorius Čilėje, politikos apžvalgininkas Danielis Passentas incidentą Poznanės stadione prilygino kitiems neseniems dešiniųjų brutalumo pasireiškimams - apžvalgininko sumušimu, paskaitų universitetuose blokavimu, raginimu šaudyti žurnalistus. D.Passentas interneto tinklapyje „Polityka.pl“ paragino internautus atsiprašyti lietuvių už žeminantį plakatą Poznanės stadione ir sukritikavo vietos dešiniuosius politikus, užtariančius su naciais besibičiuliaujančius futbolo chuliganus.

Lietuvius žeminantis plakatas su užrašu „Lietuvių chame, klaupkis prieš lenkų poną“ Poznanės stadione buvo iškeltas rugpjūčio aštuntą dieną, per atsakomąsias Europos lygos rungtynes, kuriose žaidė vietos „Lech“ ir Vilniaus „Žalgiris“.

Bausmės „Lech“ klubui dydis priklausys nuo to, kaip įvykį įvertins UEFA komisija. Pats klubas išplatino atsiprašymą lietuviams, ir iki vieno zloto sumažino bilietų kainas į artimiausias rungtynes, siekdamas, kad sirgaliai nenusisuktų nuo komandos po iškritimo iš Europos lygos.

UEFA prieš savaitę jau skyrė 10 tūkst. eurų nuobaudą Poznanės „Lecho“ klubui už netinkamą sirgalių elgesį prieš mėnesį Suomijoje. Per Eurolygos rungtynes su Espos „Honka“ Lenkijos sirgaliai stadione mosavo plakatais su užrašais „Good Night Left Side“ („Labanakt kairieji“).

Toks šūkis tik iš pirmo žvilgsnio atrodo nekaltas, tačiau tikrumoje jį Vakarų Europoje savo sueigose kelia radikalios dešiniosios organizacijos, niekinančios kairiųjų pažiūrų asmenis. UEFA siekia atriboti sportą nuo politikos, ir šį šūkį yra įtraukusi į draudžiamų stadionuose sąrašą, todėl skyrė poznaniškiams baudą.„Lech“ klubui užprotestavus piniginę bausmę, „UEFA“ pranešė nuosprendį svarstysianti pakartotinai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.