Vengro Cs.Laszlo pažadai futbolo gerbėjams jau pabodo

Latviams Rygoje pralaimėjusi Lietuvos futbolo rinktinė toliau grimzta į dugną. Ar ją pusantrų metų treniruojantis Csaba Laszlo yra blogiausias strategas per visą nacionalinės ekipos istoriją?

2012-ųjų sausį perėmęs komandos vairą Cs.Laszlo sugebėjo laimėti vienintelį kartą per 15 rungtynių.<br>V.Ščiavinsko nuotr. iš archyvo
2012-ųjų sausį perėmęs komandos vairą Cs.Laszlo sugebėjo laimėti vienintelį kartą per 15 rungtynių.<br>V.Ščiavinsko nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrius Janonis

Sep 9, 2013, 8:02 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 12:18 PM

Lietuvos futbolininkai gavo dar vieną antausį nuo latvių. Vengro Cs.Laszlo treniruojama šalies rinktinė Rygoje 1:2 nusileido šeimininkams per 2014 metų pasaulio čempionato atrankos rungtynes, rašo „Lietuvos rytas“.

Iliuzijos, kad praėjusio amžiaus devintąjį dešimtmetį Baltijos šalyse akivaizdžiai dominavęs Lietuvos futbolas vis dar yra pajėgesnis už kaimynų, penktadienio vakarą galutinai išsisklaidė.

Dar 2012-ųjų birželį latviai buvo pažeminę Cs.Laszlo auklėtinius 5:0 per Baltijos taurės rungtynes. Nors prieš mačą Rygoje netrūko pažadų dėl revanšo, lietuviai dabar gali guostis, kad pralaimėjo artimiausiems kaimynams bent padoresniu skirtumu.

„Rezultatas tikrai nuvylė, bet šįkart komanda žaidė drausmingai, stengėsi atakuoti”, – po dar vienos nesėkmės aiškino Cs.Laszlo, kaip visuomet, radęs pasiteisinimų po beviltiško žaidimo.

Blogiau – tik LFF prezidentas

49-erių vengras pretenduoja tapti prasčiausiu Lietuvos rinktinės treneriu per visą jos istoriją.

2012-ųjų sausį perėmęs komandos vairą Cs.Laszlo sugebėjo laimėti vienintelį kartą per 15 rungtynių.

Iš devynių trenerių, kurie iki šiol vadovavo Lietuvos rinktinei po nepriklausomybės atkūrimo, blogesniais rezultatais galėtų pasigirti nebent Stasys Stankus ir Julius Kvedaras – dabartinis Lietuvos futbolo federacijos (LFF) prezidentas.

Dviejų kauniečių vadovaujama rinktinė 2000-ųjų rudenį namuose iš pradžių 0:4 pralaimėjo Gruzijai, o po to 1:6 Vengrijai.

Didžiausią įtaką Lietuvos futbole iki šiol išsaugoję veikėjai lyg tyčia ir pasiūlė Cs.Laszlo rinktinės vairą.

J.Kvedaras ir LFF Techninio metodinio komiteto vadovas S.Stankus buvo tarp tų vienuolikos LFF vykdomojo komiteto narių, kurie sutartinai balsavo už vengro kandidatūrą, kai prieš 2014-ųjų pasaulio čempionato atrankos ciklą buvo ieškoma Raimondo Žutauto įpėdinio.

Sirgaliai grįžo pikti

Bet savo gražbylystėmis lietuvius užbūręs Cs.Laszlo, regis, jau priėjo liepto galą.

Kol naujasis Latvijos rinktinės treneris Marianas Paharis po mačo Rygoje džiaugėsi pergalingu debiutu, o Estijos rinktinė tą patį vakarą Taline sužaidė lygiosiomis 2:2 su žvaigždžių perpildyta Olandijos rinktine (antrąjį įvartį praleido po 11 m baudinio per pridėtą laiką), Lietuvos rinktinės gerbėjai „Skonto” stadione nenorėjo likti tik pasyvūs mazochistai.

„Laszlo, sudie, Laszlo, sudie”, – skandavo per 800 lietuvių aistruolių, užpildžiusių Rygos stadiono tribūnas.

„Klausimas dėl mano ateities turbūt skirtas ne man. Atrankos rungtynėse rezultatai iki šiol nebuvo tokie jau blogi, – dėstė Cs.Laszlo, spaudos konferencijoje sulaukęs pasiūlymo atsistatydinti. – Kontrolinėse rungtynėse bandėme daug jaunų žaidėjų, nes noriu, kad po truputį ateitų naujoji karta.”

Trumpos melo kojos

Vengras ir toliau sėkmingiau kalba negu dirba, bet jo pasiteisinimais Lietuvoje jau niekas nebetiki.

Lietuvos rinktinės treneris, regis, net pats ėmė painiotis savo pažaduose.

Prieš mačą su latviais į rinktinę nepakvietęs Deivydo Šembero dėl to, jog „nori atjauninti rinktinę”, po dvikovos Rygoje Cs.Laszlo jau aiškino, kad „pasirinko patirtį”.

„Turime būrį nepatyrusių žaidėjų, todėl pasirinkau patirtį, – dėstė treneris, sulaukęs klausimo apie Mariaus Stankevičiaus žaidimą. – Tiesa, kad Marius klydo prieš antrąjį įvartį, buvo ir netikslių perdavimų. Tačiau pralaimėjome kaip komanda.”

Europos zonos atrankos G grupės turnyro lentelėje Lietuvos rinktinė nukrito į penktąją vietą.

Rugsėjo 10-ąją Marijampolėje lietuviai žais su Lichtenšteinu, kuris užima paskutinę, šeštąją, vietą.

Atrankos G grupė

Latvija – Lietuva 2:1 (2:1). N.Bulvytis (20), A.Ziuzinas (42)/ D.Matulevičius (44).

Įspėti: A.Rudnevas (29), V.Šabala (61)/M.Panka (5), D.Matulevičius (47), T.Mikuckis (86).

Lietuva: Ž.Karčemarskas, S.Mikoliūnas (E.Raziulis, 73), T.Kijanskas, T.Mikuckis, M.Stankevičius, A.Novikovas (D.Česnauskis, 50), M.Panka, G.Vičius, D.Šernas, M.Kalonas (E.Česnauskis, 86), D.Matulevičius.

Rygos „Skonto” stadionas. 7306 žiūrovai. Teisėjas S.Delferiere’as (Belgija).

Bosnija ir Hercegovina – Slovakija 0:1 (0:0). V.Pečovsky (77).

Lichtenšteinas – Graikija 0:1 (0:0). K.Mitroglou (77).

G grupė rikiuotė (po 7 rungtybių): 1. Bosnija ir Hercegovina – 16 tšk. (įvarčiai 23:4), 2. Graikija – 16 (8:4), 3. Slovakija – 12 (8:5), 4. Latvija – 7 (8:15), 5. Lietuva – 5 (5:10), 6. Lichtenšteinas – 2 (3:17).

Iš pirmų lūpų

Lietuvos rinktinės kapitonas Marius Stankevičius: „Turėjome mažiau klysti ir praleisti mažiau įvarčių. Iš pradžių suklydome per du svarbius epizodus, ir latviai mus nubaudė. Pats labai gailiuosi, kad nuvyliau, kai buvo praleistas antrasis įvartis. Manau, kad žaidėme neblogai, tačiau tos klaidos nulėmė rungtynių baigtį. Buvome numatę varžovams pradžioje atiduoti iniciatyvą ir žiūrėti, kaip viskas klostysis. Nėra malonu pralaimėti kaimynams derbį, bet dar nemaloniau pralaimėti vienas rungtynes po kitų.”

Lietuvos rinktinės saugas Arvydas Novikovas: „Mačo pradžioje trūko susikaupimo, praleidome apmaudžius įvarčius. Galėjome praleisti ir daugiau, nes varžovai pavojingai kontratakavo. Pabaigoje pradėjome geriau žaisti, tačiau varžovai sėkmingai atsimušinėjo.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.