Europos rinktinės rikiuoja kariaunas: ar paaiškės pirmosios pasaulio čempionato dalyvės?

Frankas Lampardas ir Gianluigi Buffonas sulauks sveikinimų dėl istorinio pasirodymo, Italijos rinktinė sieks padaryti tai, ko dar nėra padariusi, vokiečiai susitiks su pusiau profesionalais, olandai mėgins reabilituotis. Antradienį nuo 18 val. prasidės atrankos į pasaulio futbolo čempionatą Europos zonos rungtynės. Italijos, Vokietijos, Olandijos ir Šveicarijos rinktinės mėgins tapti pirmosiomis Senojo žemyno ekipomis, kurios savo kišenėje turės kelialapius į Braziliją.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 10, 2013, 3:43 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 8:54 AM

Anglai švęs

Kai Anglijos rinktinė pradės rungtynes su Ukraina, sirgaliai greičiausiai išties plakatą su Franko Lampardo vardu. Saugas ketina sužaisti šimtąjį mačą, vilkėdamas nacionalinės komandos marškinėlius. Išvykoje rungtyniausiantys anglai tikisi įsitvirtinti pirmojoje H grupės vietoje. Tačiau norint tai padaryti, reikia išspręsti savo puolėjų trūkumo problemą, iš galvos iškratyti pašalines mintis apie neįkvepiančius rezultatus ir įveikti šeimininkus ukrainiečius.

Tačiau ir lygiosios Kijeve anglams būtų geras rezultatas, leisiantis valdyti situaciją grupėje.

„Jeigu sugrįšime su trimis taškais, turėsime tvirtą kelią į čempionatą“, - teigė F.Lampardas.

H grupėje dar žais San Marinas ir Lenkija. Lenkijos rinktinei grupėje pranokti ukrainiečius ar anglus – labai mažos galimybės, todėl jiems belieka kitur surasti motyvacijos, siekiant įveikti savo varžovus iš San Marino.

Prancūzai pakreipė taikiklius

Po nuvylusių lygiųjų praėjusią savaitę, Prancūzijos rinktinės futbolininkai dabar yra nusitaikę į antrąją I grupės vietą. 1998 metų pasaulio čempionai sieks taškų Baltarusijoje. Pergalė padėtų rimčiau priartėti bent prie vietos atkrintamosiose atrankinėse varžybose. Likus žaisti du mačus prancūzai I grupėje trimis taškais atsilieka nuo favoritų ispanų ir penkiais lenkia suomius.

Baltarusijos futbolininkai – paskutiniai. Tačiau Prancūzijos rinktinės gerbėjai ramiai nesijaučia. Dėl traumos rungtynėse gali nepasirodyti saugas Franckas Ribery. Baltarusijoje startinėje sudėtyje galime neišvysti ir Karimo Benzema, tačiau jo problemos – kitokios. Madrido „Real“ puolėjas per penkiolika mačų rinktinėje nėra pasižymėjęs nė karto.

Prancūzams nelemtose rungtynėse dėl kortelių žaisti negalėjo saugai Blaise Matuidi ir Paulas Pobga, tačiau Baltarusijoje jie žaisti galės.

I grupėje taip pat žais Gruzijos ir Suomijos rinktinės.

Europos galiūnas lankosi salose

Vokietijos futbolo rinktinė nusitaikiusi ten, kur ir pridera – į vietą pasaulio futbolo čempionate. Ji būtų 16 iš eilės.

Klausti, ar vokiečiai laimės, – gal ir nederėtų. Netikėtumų būna, tačiau vargu, ar Europos futbolo madų diktatoriais panorę būti vokiečiai neįveiks Farerų salų rinktinės.

Vokietijos rinktinė C grupėje užima pirmąją vietą ir gali užsitikrinti vietą pasaulio čempionate likus dviems mačams. Tiesiog reikia pergalės svečiuose „Torsvoilli“ stadione ir tikėtis, kad antrąją grupės vietą užimantys švedai pralaimėtų Kazachstane.

„Norime užsitikrinti vietą kuo greičiau“, - yra sakęs vokiečių gynėjas Jerome'as Boatengas.

Farerų salų rinktinė iki šiol yra pralaimėjusi visus mačus ir vokiečių pergalė prieš pusiau profesionalią komandą būtų visiškai netikėtumas.

Atkrintamąsias vietas dar gali užsitikrinti austrai ir airiai. Po tris taškus turinčios komandos atsilieka nuo švedų. Abejoms būtina laimėti Vienoje, jeigu jos nori kovoti dėl vietos atkrintamosiose varžybose.

Vokietijos rinktinė atrankos į pasaulio čempionatą turnyruose nuo 1934 metų per 81 mačą pralaimėjo tik dukart.

Bet koks švedų kluptelėjimas būtų naudingas ir Austrijos, ir Airijos rinktinėms. Šios ekipos antradienį kovos tarpusavyje. Abi komandos turi po 11 taškų ir trimis atsilieka nuo Švedijos, abi dar nepalaidojo vilčių patekti į kvalifikacinį etapą.

G.Buffono jubiliejus ir italų rekordas

Turino „Juventus“ stadione Italijos futbolo gerbėjai lauks dviejų istorinių įvykių. Nepalaužiamasis vartininkas Gianluigi Buffonas išlygins sužaistų rungtynių, vilkint nacionalinės ekipos marškinėlius, skaičių su visų laikų rekordininku Fabio Cannavaro.

Rungtynės su Čekijos rinktine 35-erių G.Buffonui bus 136-osios.

Tačiau tai tik dalis šventės, kurios laukia visa Italija. Jeigu jų rinktinė nugalės Čekijos komandą, „Azzurri“ užsitikrins vietą kitų metų pasaulio čempionate, atrankos turnyre likus žaisti porą mačų. G.Buffonui tai būtų penktasis pasaulio čempionatas karjeroje, o Italijos rinktinei – pirmasis kartas, kuomet ši kelialapį gauna taip anksti.

„Tai puikus pasiekimas, tačiau to ir tikėjausi, juk rinktinėje pradėjau žaisti toks jaunas, - teigė G.Buffonas, kuris Italijos rinktinėje ant snieguoto stadiono Maskvoje debiutavo būdamas devyniolikos. - Tai buvo nuostabūs šešiolika metų. Patyriau ir keletą traumų, tačiau kiekvieną kartą sugrįždavau tinkamos formos.“

B grupėje taip pat rungtynes žais Armėnijos ir Danijos, Maltos ir Bulgarijos rinktinės. Bulgarai su dešimt taškų užima antrąją vietą, armėnai, danai ir čekai turi po devynis taškus. Maltos rinktinė – tris taškus.

Kiti mačai.

A grupė.

Makedonija – Škotija

Velsas – Serbija

Čia lyderiauja Belgija ir Kroatija – komandos, turinčios užtikrintą pranašumą. Todėl antradienio A grupės rungtynės bus įdomios tik tų pačių šalių rinktinių gerbėjams, nes vyksiantys mačai įtakos kelialapių dalyboms neturės.

D grupė

Rumunija – Turkija

Andora - Olandija

Vengrija – Estija

Olandijos rinktinė penktadienį jau buvo pateikusi sensaciją, kuomet sužaidė 2:2 su Estijos rinktine. Dabar olandų kėdė gali ir pradėti braškėti. Jeigu jie nesugebėtų laimėti mačo su Andora, o rumunai įveiktų turkus, skirtumas tarp ekipų taptų tik trys taškai. Tiesa, olandai gali užsitikrinti vietą jeigu sužaistų lygiosiomis, rumunai pralaimėtų, o vengrai mače su estais negautų trijų taškų.

E grupė

Norvegija – Šveicarija

Islandija – Albanija

Kipras – Slovėnija

Šveicarijos futbolininkai į Skandinaviją išvyko žinodami, kad turi puikią progą nugvelbti kelialapį į Braziliją, tačiau svečiuose turės nugalėti antrąją E grupės vietą užimančią Norvegijos komandą. Nors ir turi galimybę, šveicarai jaustis laisvai negali – pretenzijas į pirmąją vietą vis dar reiškia Islandijos ir Albanijos rinktinės, nuo lyderės atsiliekančios penkiais taškais.

Bet jeigu Šveicarija laimės, o rungtynės Islandijoje baigsis lygiosiomis, laikrodžių šalies futbolininkai galės pradėti pakuotis lagaminus.

F grupė

Rusija – Izraelis

Liuksemburgas – Šiaurės Airija

Penktadienį Rusija nutraukė dviejų pralaimėjimų seriją, kai 4:1 sutriuškino Liuksemburgo komandą. Dabar jie kovos su Izraelio rinktine ir jeigu laimės, užkops ant F grupė viršūnės. Izraelio rinktinė jau yra praradusi galimybę sužaisti bent kvalifikaciniame etape. Fabio Capello kariaunos pergalė leistų vienu tašku aplenkti portugalus.

G grupė

Lietuva – Lichtenšteinas

Slovakija – Bosnija ir Hercegovina

Graikija – Latvija

Netikėtas bosnių pralaimėjimas 0:1 slovakams grupėje sukėlė bangas. Jomis labiausiai džiaugėsi Graikijos rinktinė – ji turi tiek pat taškų, kiek bosniai (16). Graikijos komandos dabar laukia trys mačai namuose. Serija prasidės antradienio susitikimu su latviais, 2:1 nugalėjusiais lietuvius, tačiau graikams vis dar reikia įveikti bosnius, norint pranokti įvarčių santykį. Tačiau graikams dar reikia nugalėti ir slovakus, kurie į Graikiją vyks kitą mėnesį, svajodami apie sau palankų rezultatą.

Tekstas parašytas remiantis fifa.com ir „Associates Press“ informacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.