Bosniją ir Hercegoviną draskę karai nublanko prieš futbolą

Kabančios vėliavos ir mėlynos bei geltonų spalvų kepurės nuspalvino Sarajevo gatves. Jau pirmadienį jauna Bosnijos ir Hercegovinos valstybė rengėsi istorinei šventei. 1992 metų kovo pirmąją dieną nepriklausomybę paskelbusi šalis užaugino futbolininkų kartą, kuri pirmą kartą šalies istorijoje gali patekti į vienas svarbiausių pirmenybių – pasaulio čempionatą.

Daugiau nuotraukų (1)

AP, „Reuters“ ir lrytas.lt inf.

Oct 15, 2013, 6:13 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 3:39 AM

Kai Bosnijos ir Hercegovinos rinktinė antradienį 20 valandą Kaune žengs į aikštę, etniniai skirtumai ir nesutarimai šioje šalyje bus išnykę. Visa šalis susivienijo dėl galimybės, kurios trokšta daugybė planetos valstybių. Tarp jų – ir Lietuva, su kuria bosniai ir kovos paskutinėse atrankos į pasaulio čempionatą rungtynėse.

G grupėje bosniai dėl tiesioginio kelialapio į Braziliją varžosi su Graikija. Abi ekipos turi tiek pat taškų, todėl „Manchester City“ puolėją Ediną Džeko pasikinkiusiai Bosnijai ir Hercegovinai būtina tik pergalė.

Trečias kartas

Bosnija ir Hercegovina dukart iš eilės futbolo arenoje patyrė skaudžius smūgius. Atrankos turnyruose į 2010 metų pasaulio ir 2012-ųjų Europos čempionatus bosniai krito likę per žingsnį nuo durų – abu kartus pralaimėjo atkrintamosiose varžybose.

Tačiau 2014 metų atrankos pirmenybėse dalyvauti trokštantys bosniai šįkart turi unikalią galimybę – viena pergalė – ir jie jau kraunasi lagaminus.

Ir bosniai tiki – jų rinktinė gali patekti į šalies istoriją. Šį momentą gyvai pamatyti nori ir per 4 tūkstančius sirgalių, kurie nusprendė keliauti į Kauną. Jeigu Lietuvos varžovai laimės, jų Sarajeve lauks specialiai iš anksto parengtas sutikimas.

Tada švęs visi. O kaipgi kruvinasis 1992-1995 metų konfliktas, dalimis išdraskęs buvusią Jugoslaviją?

Šviesos spindulys niūriame gyvenime

„Mes jau anksčiau pastebėjome, kad futbolo rinktinė suvienijo žmones“, - teigė 29 metų islamo religiją išpažįstantis vadybininkas Mela Softičius. Pasak jo, piliečiai pamirš tai, kad valstybėje vis dar dažnai kalbama apie etninius skirtumus, ją drebina politinis nestabilumas ir ekonominiai sunkumai.

„Visi pamirš etniškumą, nes jie didžiuojasi būdami bosniais, - kalbėjo M.Softičius. - Nacionalinės komandos sėkmė, gali tapti suvienijimo faktoriumi. Aš jau dabar galvoju, kur gauti pinigų, kad kitąmet nuvykčiau į Braziliją.

Bosnijos ir Hercegovinos rinktinę palaiko ir etninės mažumos – serbai ir kroatai – kurie paprastai palaiko Serbijos ir Kroatijos rinktines tarptautiniuose turnyruose.

„Tai vienintelis pozityvus dalykas šioje šalyje. Tačiau jis parodo mūsų tikrąjį veidą, nes politikai nėra rodiklis to, kuo mes norime būti, - teigė bedarbis kroatų kilmės teisininkas Dragas Soldo. - Tai žingsnis link pačios šalies normalumo.“

Bilietas į Lietuva - dovana

Kol vieni skaičiavo pinigus, kuriuos skirs kelionei į Pietų Ameriką, kiti sulipo į autobusus ar keliavo į lėktuvus, kuriais užsakomaisiais reisais pasiekė Kauną.

Affanas Aidanas Sabanačas kartu su tėvais Bosniją ir Hercegoviną paliko ketvirtadienį. Kelionė į Lietuvą jam buvo dovana šeštojo gimtadienio proga. Paklaustas, kokia jo svajonių dovana, šis atsakė nedvejodamas: „Drakonų pergalė.“

Jos tikisi visa Bosnija ir Hercegovina. O šios šalies rinktinė tikisi pateisinti lūkesčius. Safetas Sušičius Lietuvoje džiaugėsi, kad jo komanda bus pilnai pasirengusi rungtynėms. „Nėra traumų, nėra suspenduotų žaidėjų“, - sakė strategas.

Kaip prieš mačą su Lietuva jaučiasi žaidėjai? „Esame stipresni nei mūsų varžovai. Tikime savimi ir į aikštę žengiame tam, kad įrodytume, jog esame geriausia ekipa grupėje ir nusipelnėme vietos pasaulio čempionate“, - atsakė „Roma“ ekipos saugas Miralemas Pjaničius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.