Tūkstančiai bosnių okupavo Kauno centrą (papildyta)

Šis antradienis Kaunui neabejotinai taps įsimintina diena. Iš visos Europos į miestą plūsta Bosnijos ir Hercegovinos futbolo rinktinės sirgaliai. Prognozuojama, kad jų susirinks 6-7 tūkstančiai – tai rekordinis kada nors į Kauną atvykusių sporto aistruolių skaičius.

Bosnių sirgaliai būriuojasi jų traukos objektu tapusioje Laisvės alėjoje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Bosnių sirgaliai būriuojasi jų traukos objektu tapusioje Laisvės alėjoje.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Oct 15, 2013, 1:12 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 3:58 AM

Rytą pasitikusi masine malda margaspalvė Bosnijos ir Hercegovinos futbolo aistruolių minia jau Kauno gatvėse. Policijos pareigūnai pripažįsta, kad kol kas svečiai taikūs ir mandagūs, iki vidurdienio nė vienas jų nebuvo sulaikytas ar pristatytas į policijos įstaigas.

„Tikimės, kad šiandien kauniečiai ir miesto svečiai galės pasimėgauti aukščiausio lygio sportiniu reginiu. Viliuosi, kad šis tūkstantinės svečių minios vizitas parodys, jog skirtingų šalių aistruoliai sugeba taikiai ir džiaugsmingai švęsti“, - lrytas.lt žurnalistui sakė už viešąją tvarką mieste atsakingas Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojas Darius Žukauskas.

Neagresyvūs

Bosniai kantriai ruošėsi eisenai nuo Laisvės alėjos iki S.Dariaus ir S.Girėno stadiono. Kelių tūkstančių aistruolių minia buriavosi prie fontano.  

Alkoholis liejosi laisvai, bosniai nesikuklino šiukšlinti, bet svečiai nebuvo agresyvūs. Gerbėjų būryje buvo ir Bosnijos ir Hercegovinos premjeras bei kiti svarbūs asmenys.   

Bosnius Lietuvos pareigūnai stebėjo itin įdėmiai. Sutelktos specialiosios pajėgos – policininkai atvažiavo ir iš kitų miestų, kriminalistai apsimetę civiliais prižiūrėjo viešąją tvarką.  

„Didesnių pažeidimų nėra užfiksuota, tiesiog pareigūnams teko perspėti sirgalius, kad laikytųsi viešos tvarkos“, - sakė D.Žukauskas.  

Dėl eisenos buvo užtvertos visos Laisvės alėją kertančios gatvės. 

Bandė vogti alkoholį

Tačiau po pietų policijos pareigūnai jau turėjo darbo. Laisvės alėjoje, šalia fontano esančioje parduotuvėje „Iki“ bandydami pavogti alkoholinius gėrimus įkliuvo keturi bosniai.

Į įvykio vietą buvo iškviestas apsaugos ekipažas, atvyko čia pat budėję policijos pareigūnai.

„Šie asmenys yra sulaikyti, šiuo metu sprendžiame kokią nuobaudą dėl įvykdytos vagystės jiems taikyti. Daugiau pažeidimų šiai minutei nesame užfiksavę“, - lrytas.lt sakė Kauno Centro policijos komisariato viršininkas Gintautas Dirmeikis.

Pareigūnų duomenimis, privataus vizito į Kauną atvyko Bosnijos ir Hercegovinos premjeras. Šią informaciją patvirtino ir bosnių aistruoliai.

Aukšto rango politikas kartu su sirgaliais autobusu atvyko į miesto centrą, kolonoje žada žygiuoti iki S.Dariaus ir S.Girėno stadiono, kur vyks bosniams itin svarbios rungtynės.

Antplūdžio laukiama po pietų

Bosnių sirgaliai šiuo metu būriuojasi jų traukos objektu tapusioje Laisvės alėjoje. Marškinėliais, šalikais bei vėliavomis pasipuošę svečiai džiugiai nusiteikę, mojuodami rankomis sveikina kauniečius. Pro kavinių ir barų terasose įsikūrusius atvykėlių akis nepraslysta ir pėsčiųjų bulvaru žingsniuojančios dailios merginos, jas vyrai palydi susižavėjimo šūksniais.

Nors kalbinti bosniai pripažino, jog ne visi jų uoliai išpažįsta islamą, iki vidurdienio Kaune nebuvo pastebėta įkaušusių svečių. Kavinėse ir baruose kol kas gurkšnojama kava bei arbata.

Laisvės alėjoje kol kas patruliuoja santykinai negausios policijos pareigūnų pajėgos. Jų skaičių ketinama padidinti po pietų, tuomet į miestą pradės masiškai plūsti aistruoliai. Prognozuojant, kad mieste gali susirinkti iki 7 tūkstančių Bosnijos ir Hercegovinos nacionalinės futbolo rinktinės aistruolių minia, vien Kauno policijos pareigūnų pajėgų neužteks. Užtikrinti viešajai tvarkai į Kauną bus permestos papildomos policijos pajėgos iš kitų šalies regionų.

„Svečiai į Kauną atvyksta nuolatos, tačiau didžiausios jų bangos tikimasi sulaukti apie 17 valandą ir vėliau“, - lrytas.lt žurnalistui minėjo Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojas D.Žukauskas.

Stipriai įkaušusių - nėra

Artėjant varžyboms Kauno centre vis daugėja bosnių sirgalių. Iš musulmoniškos šalies atvykę kai kurie aistruoliai baruose bei kavinėse gurkšnoja alų, tačiau stipriai įkaušusių aršuolių vis dar nesimato.

Praeivių dėmesį traukia pėsčiųjų bulvaru žygiuojančios gana įspūdingai pasipuošusių svečių kolonos. Skanduodami savo šūkius svečiai lrytas.lt žurnalistui tikino, jog su lietuvių pagalba jų rinktinė šį vakarą nugalės ir iškovos kelialapį į kitais metais vyksiantį pasaulio futbolo čempionatą.

Nors uniformuotų policijos pareigūnų Kauno centre nėra labai daug, linksmai nusiteikusius svečius akylai stebi civiliai vilkintys kriminalistai. Į Laisvės alėją išsiųstos gausios kriminalinės policijos operatyvininkų pajėgos, į pavakarę jų skaičius turėtų padidėti kelis kartus.

„Šiandien bus mobilizuoti beveik visi Kauno kriminalistai“, - teigė lrytas.lt šaltiniai policijoje.

Pareigūnai kol kas rimtesnių pažeidimų nenustatė. Jeigu viskas vyks kaip iki šiol, tikėtina, jog daugiatūkstantinė bosnių armija pademonstruos kultūringą paramą savo rinktinei.

Lrytas.lt žiniomis, policijos pareigūnams jau duotas nurodymas atidžiai stebėti, ar bosnių sirgaliai nepiktnaudžiauja atsigabenta pirotechnika. Laisvės alėjoje jie susprogdino dvi petardas, tačiau rimtesnių incidentų užfiksuota nebuvo.

„Gavome informacijos, kad jie labai mėgsta sprogdinti sprogmenis. Stebime situaciją, stengsimės išlaikyti tam tikros tolerancijos ribas. Jeigu svečiai pradės mėtyti užtaisus į praeivius ar automobilius, imsimės priemonių ir juos sulaikysime. O sau po kojomis, tegul sprogdina“, - lrytas.lt žurnalistui sakė Kauno centre dirbantys teisėsaugininkai.

Po pietų bosnių sirgaliai Laisvės alėjoje ištiesė vėliavą, ant kurios užrašyta „Drakono armijos nuosavybė“.

Miestas gražus, o gatvės - tragiškos

„Palaikyti mūsų rinktinės žmonės atvažiuos iš visos Europos“, - lrytas.lt žurnalistui antradienio rytą po pamaldų Kauno mečetėje sakė bosnių aistruoliai.

Regis šie jų pažadai nėra iš piršto laužti, Kauno centre galima pamatyti nemažai automobilių su užsienio šalių valstybiniais numeriais.

Keli aistruoliai lrytas.lt žurnalistui pasakojo į Kauną atvykę automobiliu iš Švedijos.

„Ši diena mūsų rinktinei labai svarbi, todėl mes privalome būti čia ir palaikyti savo futbolininkus. Kelionė į Kauną automobiliu nebuvo sudėtinga, žinote, šiais laikais labai padeda navigacinės sistemos“, - sakė bosniai.

Automobiliu atvykę svečiai pripažino, kad jiems labai patikusi Lietuvos gamta bei rudeniškas Kaunas. Aistruoliai sakė svarstantys galimybę po rungtynių likti Kaune ir apžiūrėti miestą.

„Jūsų miestas labai gražus, tačiau gatvės tragiškos. Sunku patikėti, kaip jūs galite tokiomis gatvėmis važinėti, jos atrodo kaip po bombardavimo“, - įspūdžiais dalijosi iš Švedijos atvykę aistruoliai.

Rungtynės - vertos istorijos

Bosnijos ir Hercegovinos bei Lietuvos futbolo rinktinės antradienį S.Dariaus ir S.Girėno stadione kovos 20 valandą. Bosnijos ir Hercegovinos ekipai reikalinga pergalė, kad komanda pirmą kartą nepriklausomos šalies istorijoje patektų į pasaulio futbolo čempionatą.

Lietuviams iškovoti kelialapio į 2014 metais Brazilijoje vyksiantį čempionatą galimybių nėra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.