Skandalingojo mačo teisėjas G.Mažeika: „11 m baudinys už spjūvį į veidą – teisingas“

„Žalgirio” ir „Ekrano” futbolininkų dvikova baigėsi skandalu. Panevėžiečiai išlygino rezultatą po to, kai buvo paskirtas 11 m baudinys į svečių vartus po Egidijaus Vaitkūno spjūvio varžovui į veidą, rašo „Lietuvos rytas“. 

Daugiau nuotraukų (1)

Giedrius Janonis

Oct 21, 2013, 4:41 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 11:37 PM

Lietuvos čempionų titulo link sparčiai artėjantiems vilniečiams nepavyko penktąjį kartą šį sezoną įveikti „Ekrano” futbolininkų.

Po triumfo LFF supertaurės rungtynėse (1:0) ir trijų pergalių paeiliui šalies pirmenybėse (2:0, 3:0, 3:0) A lygos lyderiai Panevėžyje vėl pirmavo 1:0, bet skandalingas epizodas 90-ąją minutę padėjo čempionų titulą jau praradusiems šeimininkams per dvikovas su „Žalgiriu” iškovoti pirmąjį paguodos tašką.

„Ekranas” jau per pridėtą laiką iš 11 m baudinio išlygino rezultatą, kai mačo arbitras Gediminas Mažeika nubaudė Egidijų Vaitkūną už spjūvį savo baudos aikštelėje varžovui į veidą.

„Šis epizodas lėmė rungtynes. Mes galėjome laimėti, tačiau dėl netinkamo žaidėjo elgesio buvome nubausti dvigubai: ir raudonąja kortele, ir 11 metrų baudiniu”, – apgailestavo vilniečių treneris Marekas Zubas.

Vilniečiui užkliuvo serbas

Prieš lemtingą epizodą E.Vaitkūnas prie baudos aikštelės kovojo dėl kamuolio su „Ekrano” legionieriumi Marko Andelkovičiumi. Po kietai vykusios dvikovos serbas varžovui kažką replikavo, ir Lietuvos rinktinės gynėjo nervai neišlaikė.

„Buvau apie 15 metrų nuo įvykio vietos. Kovodami dėl kamuolio du futbolininkai įspyrė vienas kitam, bet šią dvikovą įvertinau kaip žaidimo situaciją, – „Lietuvos rytui” pasakojo G.Mažeika, vakar darkart išanalizavęs ginčytino epizodo vaizdo įrašą. – Po to jie vienas kitam kažką pasakė ir serbas ėmė artėti prie vilniečio. Jau buvau pasiruošęs stabdyti žaidimą, kad žaidėjus išskirčiau, bet tuomet žalgirietis spjovė, ir buvau priverstas priimti kitokį sprendimą.”

Teisėjas neabejojo sprendimu

G.Mažeika nesuabejojo savo sprendimu, nors mačui baigiantis skirtas 11 m baudinys į svečių vartus už tokį nusižengimą sukėlė daug diskusijų ne tik tarp „Žalgirio” gerbėjų.

„Taisyklėse numatyti 10 dalykų, už kuriuos gali būti skiriami baudos smūgiai.

Kai vienas tokių pažeidimų įvyksta baudos aikštelėje, skiriamas 11 m baudinys, – taisyklių niuansus dėstė FIFA arbitras. – Suprantu, kodėl kilo ažiotažas, nes tokių epizodų nebūna per kiekvieną turą. Tačiau už spjūvius jau esu parodęs ne vieną raudonąją kortelę – ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje. Tiesa, baudos aikštelėje per mano rungtynes taip nutiko pirmąkart.”

„Gediminas pasielgė absoliučiai teisingai, – kolegą gynė ir Lietuvos futbolo teisėjų asociacijos (LFTA) prezidentas Sergejus Slyva. – Žiūrovai dažniausiai įsitikinę: 11 m baudinys skiriamas tiktai tuomet, kai kamuolys būna baudos aikštelėje. Bet pagal taisykles kamuolys gali būti visiškai kitoje aikštės vietoje, o komanda sulauks griežčiausios bausmės, jeigu jos žaidėjas savo baudos aikštelėje padarys neleistiną veiksmą.”

„Mūsų darbe pasitaiko labai nepopuliarių sprendimų. Tai buvo tikrai nestandartinė situacija – teko priimti sunkų sprendimą, – pripažino G.Mažeika. – Pavyzdžiui, vartininkas garsiai keikiasi savo baudos aikštelėje, nors žaidimas vyksta kitoje aikštės pusėje. Jei sušvilpčiau, norėdamas jam parodyti kortelę, žaidimas po to jau būtų atnaujinamas laisvu smūgiu iš tos vietos, kurioje jis keikėsi. Tai vėl sukeltų milžinišką ažiotažą.”

Pripažino savo klaidą

G.Mažeika šį sezoną jau antrą kartą iš aikštės išvijo E.Vaitkūną. Dar rugsėjį 25-erių gynėjui buvo parodyta raudonoji kortelė už smūgį varžovui.

Tuomet „Žalgirio” futbolininkai savo aikštėje 5:0 įveikė Gargždų „Bangą”.

Prieš porą metų LFTA sprendimu G.Mažeika buvo mėnesiui nušalintas nuo teisėjavimo A lygoje po „Ekrano” ir „Žalgirio” mačo, kurį Panevėžyje 2:1 tuomet laimėjo vilniečiai.

2011-ųjų rugpjūčio mėnesį teisėjas sulaukė sankcijų, nes nepamatė, kaip tas pats E.Vaitkūnas baudos aikštelėje sužaidė ranka.

„Ten buvo mano klaidos. Buvo žaidimas ranka baudos aikštelėje, bet aš to nemačiau, – pripažino G.Mažeika, kurį UEFA šią savaitę kviečia teisėjauti vienam Europos lygos mačui. – Bet tai visiškai skirtingi dalykai, palyginti su pastarosiomis rungtynėmis Panevėžyje.”

A lyga. 33-iasis turas

Panevėžio „Ekranas” – Vilniaus „Žalgiris” 1:1 (0:1). A.Buinickis (90+2 iš 11 m)/K.Bilinskis (31). 90 min. iš aikštės pašalintas E.Vaitkūnas („Žalgiris”).

Tauragės „Tauras” – „Šiauliai” 3:1 (1:1). G.Čargazija (40), M.Lėkis (59), M.Lukaševičius (86)/ N.Tokičius (45+1).

Pakruojo „Kruoja” – Marijampolės „Sūduva” 2:4 (1:3). N.Mačiulis (16), R.Vėževičius (65)/N.Valskis (20, 36, 80), T.Radzinevičius (45).

Rikiuotė: 1. „Žalgiris” – 70 tšk. (28 rungt.), 2. Klaipėdos „Atlantas” – 61 (28), 3. „Ekranas” – 58 (29), 4. „Sūduva” – 56 (30), 5. „Kruoja” – 43 (28), 6. Gargždų „Banga” – 33 (29), 7. „Šiauliai” – 24 (29), 8. Alytaus „Dainava” – 16 (29), 9. „Tauras” – 8 (30).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.