Žiemos žaidynių šeimininkei Rusijai – vėl kirčiai dėl rasizmo

Rusijos pasirengimas dviem sporto fiestoms – žiemos olimpiadai ir pasaulio futbolo čempionatui – nuklotas skandalais. Po nuolatinės kritikos dėl prieš homoseksualus nukreipto įstatymo į Rusiją smigo dar daugiau strėlių. Šįkart – dėl įsišaknijusio rasizmo, kurį pasmerkė praktiškai visas pasaulis.

Y.Toure piktinosi, kad per rungtynes su CSKA šios ekipos aistruoliai dainavo rasistines skanduotes.<br>AP archyvo nuotr.
Y.Toure piktinosi, kad per rungtynes su CSKA šios ekipos aistruoliai dainavo rasistines skanduotes.<br>AP archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

Oct 25, 2013, 3:46 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 8:26 PM

Manchester City“ juodaodis saugas Yaya Toure pareiškė, kad per Čempionų lygos rungtynes Maskvoje su CSKA ekipa buvo įžeidinėjamas dėl savo rasės. Futbolininkas tapo CSKA sirgalių rasistų auka.

Rusijos klubas iškart pasklidus šiai žiniai ėmė neigti ir tvirtinti, kad Y.Toure viską išsigalvojo, tačiau pasaulio bendruomenės kritikos sulaukusi UEFA ėmėsi veiksmų, nukreiptų prieš šios šalies futbolo federaciją.

„Gailimės tokio incidento, nors rasizmo apraiškų ir neradome“, - ketvirtadienį pranešime rašė CSKA klubas.

Ir rasizmas, ir homofobija

Sausio mėnesį Rusija daugybę svečių ir sportininkų iš užsienio sukvies į Sočio olimpines žaidynes. 2018 metais čia atvyks geriausi pasaulio futbolininkai. Tačiau daugeliui neduoda ramybės faktas, kad šioje šalyje nuolat nuaidi su rasizmu susijusios bėdos.

Apklausų rezultatai parodė, kad dauguma rusų nemėgsta tamsesnės odos spalvų imigrantų iš buvusio sovietų bloko. Tai patvirtina ir faktai, kuomet ksenofobų grupuotės sumuša ar netgi nužudo ne slavų kilmės žmones.

Kalbos apie rasizmą Rusijoje buvo trumpam nutilusios, tačiau tik dėl to, kad Rusija šiemet priėmė įstatymą, kuris nukreiptas prieš homoseksualų „propagandą“. Tai sukėlė diskusijų bangą tarp homoseksualių sportininkų, kurie planavo vykti į žaidynes ir dabar garsiai kalba apie jų boikotą.

Pasaulio čempionatui - boikotas

Trečiadienį Y.Toure pareiškė, kad CSKA sirgaliai per mačą skandavo rasistines skanduotes. Futbolininkas teigė, kad pasiskundė apie tai teisėjui.

Tačiau rusai nori greitai užgesinti kilusį gaisrą. Jie netgi tam pasitelkė iš Dramblio Kaulo Kranto kilusį puolėją Seydou Doumbia, vilkintį CSKA marškinėlius.

„Taip, jie visada garsiai palaiko komandą ir stengiasi spausti varžovus, - sakė futbolininkas. - Tačiau jie niekada sau neleistų skanduoti rasistinių skanduočių. Todėl manau, kad mano tautietis perdeda.“

„Manchester City“ rungtynes laimėjo 2:1, tačiau Y.Toure dėl to nenurimo – jis skatino UEFA, kad ši pagaliau kažką darytų.

„UEFA turi būti stipresnė, - sakė jis. - Galbūt reikia uždrausti žaisti šiame stadione. Man, kaip Afrikos žaidėjui, visuomet liūdna girdėti tokius dalykus ir kažką daryti reikia.“

Tačiau tai, ką vėliau pasakė žaidėjas, gerokai labiau suerzino rusus. Y.Toure pareiškė, kad komandos turėtų boikotuoti pasaulio čempionatą, jeigu Rusija neišspręs rasizmo problemų.

„Jeigu nebūsime tikri dėl pasaulio pirmenybių, atvykdami į Rusiją, mes čia nevyksime“, - sakė jis.

Rasizmas yra – rasizmo nėra

Praeityje Rusija lyg ir mėgino kovoti su rasizmu stadionuose, kuriuose ne vienas žaidėjas patyrė patyčias. Machačkalos „Anži“ ekipoje žaidęs Roberto Carlosas ir Christopheris Samba netgi buvo keletą kartų apmėtyti bananais.

Po Ch.Samba patirtų patyčių Rusijos sporto ministras Vitalijus Mutko garsiai prabilo, kad rasizmas turi būti sustabdytas. Tačiau jo balsas nuaidėjo tyruose – Rusijos valdžia nesiėmė jokių rimtų veiksmų ar tyrimų, kad nubaustų rasistus.

Nors pasaulinėje praktikoje įprasta, kad klubai greitai reaguoja – suranda ir nubaudžia pažeidėjus, CSKA nusprendė rinktis kitą strategiją. Klubas pareiškė, kad nėra jokių įrodymų, jog Y.Toure tapo rasistų auka. Maskvos klubo vadovybė paskelbė, kad žaidėjai nušvilpė varžovus, tačiau tai nebuvo susiję su jų rase.

„Neaišku, kas privertė jį manyti, kad švilpimas buvo skirtas tik jam“, - rašoma CSKA pranešime.

Pavyzdžių – ne vienas

Tarptautinės žaidėjų sąjungos atstovas Europoje Bobby Barnesas ketvirtadienį teigė, kad rungtynių teisėjams nepavyko laikytis protokolo. Y.Toure tikino, kad teisėjui Ovidiu Hateganui pranešė apie rasistinius šūkius ir tikėjosi, jog pastarasis pasikalbės su saugumo pareigūnu, kuris turėtų įspėti sirgalius – jeigu jie ir toliau tyčiosis – mačas bus sustabdytas.

„Aš labai tikiuosi, kad UEFA padarys viską, jog šiuo atveju patvirtintų logiškas sankcijas, - sakė B.Barnesas. - Labai svarbu, kad jau dabar nusiųstume žinią.“

Neseniai UEFA nusprendė, kad dėl rasistinių šūkių turėtų būti iš dalies uždarytas stadionas. Tačiau tokią bausmę skirti būtų galima tik pirmą kartą – jeigu situacija pasikartotų – būtų uždarytas visas stadionas. Šį sezoną jau trys klubai sulaukė pastarosios bausmės, o penkiems buvo skirtas dalinis uždarymas.

Kovotojai su rasizmu ir futbolininkų sąjunga ragina greičiau imtis veiksmų. Jie prisiminė 2010 metų incidentą. Tuomet Maskvos „Lokomotiv“ savotiškai padėkojo Anglijos klubui už tai, kad šis pasirašė sutartį su jų juodaodžiu puolėju Peteriu Odemwingie. „Lokomotiv“ sirgaliai iškėlė plakatą, kur P.Odemwingie laiko bananą.

Tačiau už Rusijos pasirengimą pasaulio čempionatui atsakingas pareigūnas tikino, kad tai nebuvo rasizmas. Pasak jo, tai buvo nevykęs pokštas – esą taip pateikta nuoroda į studentą, kuriam nepavyko išlaikyti egzamino.

Tai nebuvo vienintelis incidentas, nuskambėjęs pasaulyje. Pernai Sankt Peterburgo „Zenit“ sirgaliai pareiškė, kad visi ne baltaodžiai ir homoseksualūs žaidėjai turėtų būti greitai išmesti iš komandos. Didžiausia „Zenit“ gerbėjų grupuotė tada pareiškė, kad „homoseksualai nėra verti jų miesto garbės.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.