Estijos prokurorų akiratyje - „Kruojos“ ir „Kauno“ futbolininkai

Vienuolika su futbolu susijusių vyrų Estijoje kaltinami paveikę rezultatus 17 mačų, tarp jų ir vienose rungtynėse Lietuvoje. Įtariama, kad sutartame mače žaidė „Kruojos“ ir „Kauno“ komandos.

Estijoje atliekamo tyrimo metu gauta duomenų, kad 2011 metais Pakruojo „Kruojos“ futbolininkai (viduryje) galėjo tyčia pralaimėti A lygos rungtynes.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Estijoje atliekamo tyrimo metu gauta duomenų, kad 2011 metais Pakruojo „Kruojos“ futbolininkai (viduryje) galėjo tyčia pralaimėti A lygos rungtynes.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Kęstutis Rimkus

Dec 4, 2013, 9:05 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 12:08 AM

Tai pirmasis atvejis Baltijos valstybėse, kai futbolo rungtynių rezultatą klastoję asmenys gali sulaukti realios bausmės.

Estijos prokurorai pareiškė kaltinimus vienuolikai vyrų, kurie nuo 2011 metų liepos iki 2012-ųjų lapkričio galbūt turėjo įtakos futbolo mačų rezultatams.

Pareigūnai įsitikinę, kad buvo sutarta dėl 12 Estijos lygos rungtynių, trijų Europos lygos mačų ir vienų rungtynių Lietuvoje rezultatų.

„Lietuvos ryto“ šaltiniai Estijoje pranešė, kad tai buvo 2011-ųjų sezono A lygos rungtynės Pakruojyje tarp „Kruojos“ ir „Kauno“ komandų.

Autsaideriai laimėjo 4:0

Prieš dvejus metus spalio 15- ąją A lygos 30-ojo turo rungtynes Pakruojyje šeimininkai pasitiko būdami akivaizdūs favoritai.

A lygos rikiuotėje „Kruoja“ tada žengė septintojoje vietoje surinkusi 40 taškų – dvigubai daugiau nei dešimtojoje vietoje esantis „Kaunas“.

Tą sezoną, Vladimirui Romanovui nustojus remti klubą, „Kaunas“ paleido visus geriausius žaidėjus ir pasiliko daugiausia jaunimą.

Nepaisant to, kauniečiai lengvai laimėjo Pakruojyje 4:0.

„Kai pasakėte rezultatą, prisiminiau tą mačą, – antradienį „Lietuvos rytui“ sakė „Kruojos“ strategas Aidas Dambrauskas, tuomet irgi dirbęs Pakruojo klubo trenerių štabe. – Giedrius Kvedaras gynė mūsų vartus.

Bet tada jokių įtarimų man nekilo.“

Vartininkas klydo vaikiškai

Rungtynėse, kurias stebėjo 180 žiūrovų, „Kruoja“ praleido net 4 įvarčius be atsako. Iš jų tris pelnė šiais metais Lietuvos rinktinėje debiutavęs puolėjas Evaldas Razulis.

A.Dambrauskas prisiminė, jog per tą mačą ypač nepateisinamai klydo vartininkas G.Kvedaras, šiuo metu rungtyniaujantis mėgėjų lygoje Norvegijoje.

„Tai buvo tiesiog vaikiškos klaidos. Du ar trys įvarčiai krito dėl vartininko klaidų.

Vieną įvartį E.Razulis pelnė įbėgęs su kamuoliu į vartus, nes prieš tai vartininkas būdamas 16 metrų nuo vartų prarado kamuolį“, – pasakojo A.Dambrauskas.

„Kruojos“ treneriai tąsyk neieškojo kaltų, bet atslinkus šešėliui iš Estijos ėmė kilti abejonių.

Panevėžio „Ekrano“ futbolo mokykloje tobulėjęs G.Kvedaras buvo laikomas talentingu vartininku ir buvo kviečiamas į Lietuvos jaunimo rinktinę.

„Jis pats pasiprašė į komandą. Mes priėmėme, nes tuo metu vartuose turėjome skylę“, – tvirtino A.Dambrauskas.

Treneris teigė neprisimenantis klubo aplinkos žmonių, kurie galėjo daryti blogą įtaką jo treniruojamiems žaidėjams.

„Dabar esu suglumęs. Reikės dar kartą peržiūrėti tas rungtynes, – vakar sakė „Kruojos“ treneris. – Dabar vis kyla nekonkrečių kalbų, kad kažkas kažką pardavė, bet 2011 metais?

Nors galbūt kas nors dėl to tyliai dirbo ir tuomet.

Tačiau jei kas ir įvyko, tai viskas buvo be trenerių ir visos komandos žinios.“

Įtariamieji – rusakalbiai

Dar nenustatyta, kokiais būdais ir per kokius tarpininkus „Kruojos“ ar „Kauno“ futbolininkus galėjo paveikti Estijos sukčiai, kurių dauguma yra rusakalbiai.

Byloje įtariamieji yra aštuoni buvę futbolininkai ir dar trys asmenys.

Penki iš aštuonių futbolininkų yra rungtyniavę Narvos „Trans“ klube. Tarp jų ir Maksimas Gruznovas – visų laikų Estijos lygos rezultatyviausias žaidėjas, įmušęs per 300 įvarčių.

Tarp įtariamųjų yra ir Vitalijus Gusevas. Šis 30-metis puolėjas 2005–2006 metais yra atstovavęs Lietuvos klubams – „Kaunui“ ir Klaipėdos „Atlantui“.

Pareigūnai nustatė, kad sukčių grupei vadovavo Valerijus Michailovas, pravarde Golova, – anksčiau teistas, bet 2007 metais paleistas iš kalėjimo.

Jis palaikė ryšius su futbolininkais telefonu, bet neįprasti pokalbiai pasiekė ir policijos ausis.

Kriminalistų įtarimus patvirtino ir lažybų kontora, įžvelgusi galimus „Trans“ komandos rungtynių sutarimus.

Susižėrė per 100 tūkst. eurų

Tyrimas truko pusantrų metų, kol pareigūnai sudėliojo visą dėlionę.

Estijoje atskleista schema veikė pagal šešėliniam sporto lažybų verslui įprastą modelį.

Su nusikalstama veikla ir futbolu susiję asmenys siūlė pinigus žaidėjams Estijoje, Ukrainoje ir Lietuvoje už tai, kad rungtynės pasibaigtų sukčiams tinkamu rezultatu, o bendrininkai atsiimtų pinigus iš Azijos lažybų kontorų.

Manoma, kad kaltinamieji susižėrė 108 tūkst. eurų (373 tūkst. litų).

Golova šioje nusikalstamoje schemoje buvo tarpininkas tarp futbolo žmonių ir kitų nusikaltėlių. Jo užduotis buvo rasti aferai pasirengusius Estijos, Ukrainos, Lietuvos žaidėjus arba jiems įtaką galinčius padaryti asmenis.

Sukčių grupei už palankų rezultatą viename mače atitekdavo nuo 7 iki 12 tūkst. eurų (nuo 24 tūkst. iki 40 tūkst. litų).

Dalį šios sumos pasidalydavo futbolininkai, atsižvelgiant į tai, kiek jų dalyvaudavo sutartose rungtynėse.

Įprastai per tokius mačus papirkti būna 3–4 vienos komandos žaidėjai.

Už dopingą baisesnė liga

Skandalas Estijoje yra tik dar viena sportą graužiančios ligos išraiška.

Praėjusią savaitę du asmenys sulaukė kaltinimų dėl sutartų rungtynių ir Anglijos žemesnėse lygose.

Anksčiau šiais metais Europos policijos pajėgos, Europolo ir nacionalinių prokuratūrų atstovai atskleidė pasaulinę lažybų schemą, užkurtą Singapūre.

Apie 680 įtartinų rungtynių, tarp jų ir Čempionų lygos, pasaulio ir Europos pirmenybių atrankos mačai, yra nagrinėjamos didelės apimties tyrime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.