FIFA Aukso kamuolio diena – kam atiteks geriausio 2013 metų futbolininko titulas?

Kam atiteks geriausio 2013 metų pasaulio futbolininko titulas? Cristiano Ronaldo? Lioneliui Messi? Franckui Ribery? Vienas garsiausių klausimų futbolo pasaulyje pirmadienį sulauks atsakymo. Galybės diskusijų, futbolo legendų pareiškimai, pasišaipymai iš konkurentų ir ambicijų neslėpimas lydėjo visas kalbas apie FIFA Aukso kamuolio rinkimus.

Trys pagrindiniai kandidatai į „Ballon d'Or“ apdovanojimą: C.Ronaldo, F.Ribery ir L.Messi.<br>AP nuotr. (lrytas.lt montažas)
Trys pagrindiniai kandidatai į „Ballon d'Or“ apdovanojimą: C.Ronaldo, F.Ribery ir L.Messi.<br>AP nuotr. (lrytas.lt montažas)
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 13, 2014, 9:41 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 3:22 PM

Trys kandidatai, tačiau daugiausia kalbama apie Ispanijoje – Madrido „Real“ ir „Barcelona“ – komandų mūšiuose dalyvaujančias futbolo žvaigždes. L.Messi geriausiojo apdovanojimą yra laimėjęs keturiskart iš eilės. Tad tarp sirgalių kiekvienais metais verda mūšis, kuris vertesnis – 28-erių portugalas C.Ronaldo ar 26-erių argentinietis L.Messi.

Pirmadienį 19 val. 30 min. Lietuvos laiku diskusijų kryptis bus pakeista. Paaiškės 2013 metų „Ballon d'Or“ savininkas ir sirgaliams bei specialistams teliks užduoti kitą klausimą – ar jis buvo vertas?

Trys FIFA Aukso kamuolio pretendentai:

Cristiano Ronaldo

2013 metų sezonas C.Ronaldo sėkmingas galybe įvarčių. 2012–2013 metų sezoną Ispanijos „Primera“ čempionate jis pelnė 34 įvarčius. Rezultatyvesnis buvo tik L.Messi (45). Tačiau portugalas spindėjo ir šį sezoną, ir nacionalinėje komandoje, įmušęs ir tuos garsiuosius keturis įvarčius į švedų vartus, leidusios Portugalijai įgyti vietą pasaulio futbolo čempionate.  2008 metais geriausio metų futbolininko apdovanojimą iškovojęs futbolininkas iki šiol stebino gebėjimais aikštėje, tačiau visad likdavo antras, išskyrus 2010-uosius, kai nepateko į trejetuką. C.Ronaldo jau pratęsė sutartį su „Real“, jį gyrė galybė specialistų ir jis vėl laikomas vienas favoritų.

Paskutinis žodis. „Ar aš nusipelniau jį laimėti? Galbūt. Lygiai taip, kaip nusipelniau prieš metus ar dvejus. Manau, kad nusipelnau „Ballon d'Or“ laimėti kasmet.“

Lionelis Messi

Po to, kai laimėjo ketvirtąjį iš eilės apdovanojimą, „Barcelona“ tūzas nesustojo ir pelnė įvarčius, žavėjo aistruolius, o galiausiai 2012–2013 metų sezoną užbaigė tapdamas Ispanijos čempionu. Gerai sekėsi jam ir rinktinės fronte, kur argentinietis Pietų Amerikos zonos atrankos į pasaulio čempionatą rezultatyviausių sąraše buvo antras. Trečią kartą į pasaulio čempionatą įsiveršiantis L.Messi dabar siekia dar vieno rekordo – rezultatyviausio istorijoje Čempionų lygos futbolininko.

L.Messi koją pakišo trauma, į nuošalę daugiau nei mėnesiui nustūmusi argentinietį, tačiau sugrįžęs futbolininkas parodė, kad yra aštrus ir neprarado subtilumo aikštėje.

Paskutinis žodis. „Garbė būti tarp trijų finalininkų. Didžiuojuosi tuo. Bet manau, kad skaičiuoti reikia komandinius laimėjimus. Žinoma, visada malonu būti pastebėtam. Jeigu nelaimėsiu „Ballon d'Or“, tai nebus pasaulio pabaiga.“

Franckas Ribery

2012 metais F.Ribery pasaulį siaubė kartėlis – Miuncheno „Bayern“ Vokietijoje buvo antra, Vokietijos futbolo lygoje – antra, Čempionų lygoje – antra. Tačiau pavojingasis prancūzų saugas į depresiją nepaniro. Išlaikęs aštrų žaidimo stilių jis nusivylimą panaudojo dar didesnei jėgai gauti ir tapo vienu svarbiausių Juppo Heynckeso įrankių, leidusių 2013 metais „Bayern“ ekipai laimėti viską – Vokietijos čempionatą, taurę, Čempionų lygą bei UEFA supertaurę.

Vadovaujant Josepui Guardiolai puikiai žaidžiantis F.Ribery savo jėgas rodo ir rinktinėje. Staigūs sprintai, neįtikėtinas kamuolio valdymas, klaidinantys judesiai, deimantinis smūgis. Visa tai aiškiai atsispindi „Bayern“ komandoje ir Prancūzijos rinktinėje, kur žaidžia 30 metų F.Ribery.

F.Ribery buvo išrinktas geriausiu 2013 metų UEFA Europos žaidėju ir geriausiu 2012-2013 m. Vokietijos čempionato futbolininku. 2013-ųjų gruodį jis gavo ir geriausiam pasaulio žaidėjo prizą, kurį skiria "Globe Soccer" redakcija.

Būtent dėl to jis laikomas vienu iš pretendentų į geriausio 2013 metų futbolininko titulą.

„Būsiu laimingas, nesvarbu, ar laimėsiu, ar ne. Tiesiog esu pamalonintas, kad esu tarp kandidatų su C.Ronaldo ir L.Messi.“

Faktai apie Aukso kamuolį

Kam atiteks FIFA Aukso kamuolys, sprendė trys rinkėjų grupės: FIFA priklausančių 208 valstybių futbolo rinktinių treneriai, 208 nacionalinių ekipų kapitonai ir 208 žurnalistai.

Visi apklausos dalyviai turėjo išrinkti po tris futbolininkus iš kandidatų sąrašo, kurį 2013-ųjų lapkritį paskelbė „France Football“ ir FIFA. Pirmasis paminėtas žaidėjas gavo 5, antrasis – tris, trečiasis – vieną tašką.

2014 m. sausio 13-ąją vyksiančios FIFA Aukso kamuolio teikimo iškilmės iš Ciuricho kongresų rūmų bus tiesiogiai transliuojamos visam pasauliui.

Kartu su metų geriausiu futbolininku pagal tokį pat principą FIFA Aukso kamuolio apklausos dalyviai išrinko ir  geriausią metų futbolo trenerį.

Rinkimuose Lietuvai šįmet atstovavo  Lietuvos rinktinės treneris Igoris Pankratjevas, nacionalinės ekipos kapitonas Tadas Kijanskas ir „Lietuvos ryto“ žurnalistas Giedrius Janonis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.