Ar jaunasis vokiečių vartininkas pasirengęs žaidimui „Barcelona“ ekipoje?

Kai Victoras Valdesas paskelbė, kad po sezono paliks „Barcelona“ komandą, sirgaliai ėmė dairytis ir klausinėti – kas pakeis ilgametį patikimąjį vartų sargą? Absoliutus favoritas specialistų pokalbiuose buvo Marcas Andre ter Stegenas, rašo goal.com.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-01-19 13:19, atnaujinta 2018-02-17 08:55

Taip, buvo kalbų apie Pepe Reiną ar Thibautą Courtoisą, tačiau jaunojo vokiečio pavardė niekada nedingo iš katalonų žiniasklaidos straipsnių.

Dabar, kai jau patvirtinta, jog 21 metų M.A.ter Stegenas nepratęs sutarties ir vasarą paliks Menchengladbacho „Borussia“ komandą, kalbos apie vokiečio persikėlimą į Ispaniją dar labiau suaktyvėjo.

Prieš trejus metus „Borussia“ klubo akademijos auklėtinis prasimušė į pagrindinę komandą. Nuo tos dienos jo kaina rinkoje tik augo, o žaidimas – gerėjo. Jis buvo mestas į startinę sudėtį, dar būdamas paauglys ir padėjo Lucieno Favre auklėtiniams išvengti iškritimo iš aukščiausiojo „Bundesliga“ diviziono.

Jis kartu su Marco Reusu buvo ryškiausios šou žvaigždės.

Kitą sezoną „Borussia“ parodė nuostabius rezultatus, o apie tai kalbėdami ekspertai nuolat linksniavo M.A.ter Stegeno pavardę. Vienintelė komanda, kuri geriau gynėsi ir saugojo savo vartus – 2011-2012 metais buvo tik Miuncheno „Bayern“ komanda.

Tačiau vėliau Menchengladbacho klubo rezultatai susvyravo, o sirgalių viltys, kad jų ekipa žais Čempionų lygoje, sudužo, atrankoje pralaimėjus Kijevo „Dinamo“ klubui.

Diena, kai jaunasis 189 cm ūgio vartininkas turėtų pakeisti 183 cm ūgio 31-erių V.Valdesą, artėja. Tad nenumaldomai kyla klausimai: ar tiek mažai aukščiausio lygio patirties turinti vartininkas yra pasirengęs atstovauti vienam galingiausių klubų pasaulyje? Ar jam pavyks užpildyti spragą, atsiradusią po „Barcelona“ herojaus V.Valdeso, žaidžiančio vieną geriausių savo sezonų, išvykimo?

M.A.ter Stegenas niekada deramai nesužaidė Čempionų lygoje, o atrankos dvikovoje su Ukrainos klubu jo nebuvo galima pavadinti stabiliu vartų sargu. Ypač po praleisto įvarčio šalia artimojo virpsto.

Neskaniai atrodo ir nacionalinės komandos skaičiai. Vokietijos rinktinė pralaimėjo visus tris mačus, kuriuose vartus gynė M.A.ter Stegenas. Įsimintiniausias mūšis su šveicarais, pasibaigęs 3:5.

Po trijų mėnesių jis vėl buvo mestas į veiksmą. Vokietija pralaimėjo argentiniečiams 1:3. O gavęs galimybę pasirodyti JAV, jis susimovė, įsimušdamas juokingą įvartį. Vokietijos rinktinė per tris paskutinius mačus praleido 12 įvarčių. Joachimas Lowas į ekipą pakvietė Romaną Weidelfellerį, o tai reiškia, kad strategas dar netiki jaunuoju talentu arba nenori rizikuoti per pasaulio čempionatą.

Žaisti „Barcelona“ komandoje – visiškai kas kita nei tarptautinės draugiškos rungtynės ar Čempionų lygos atranka. Menchengladbacho „Borussia“ turi istoriją, kuria gali didžiuotis ir tvirtai kovoja su Lėverkuzeno „Bayer“ bei Dortmundo „Borussia“ ekipomis, tačiau to negalima lyginti su nepakeičiamuoju „El Clasico“ ar vėlesnėmis Čempionų lygos stadijomis.

Sakoma, kad vienintelis būdas patobulėti ir išmokti kontroliuoti situaciją per svarbius mačus – žaisti tokiose kritinėse rungtynėse. Kol kas yra nedidelių abejonių, kad M.A.ter Stegenas taps vienu geriausių Vokietijos vartininkų, tačiau legendinis Oliveris Kahnas tokių abejonių neturi.

„Labai įdomu stebėti, kaip jis susidoroja su įtampa, žaidimu, atsižvelgiant į jo amžių, - sakė 2002 metų pasaulio čempionato herojus. - Jis viską daro labai ramiai.“

Jam pritaria ir tarp aukščiausios klasės Vokietijos vartininkų esantis Seppas Maieris. „Marcas praktiškai toks pats, koks Manuelis Neueris. Neueris jį tiesiog aplenkė. Jis žaidžia „Bayern“ klube ir yra įsitvirtinęs tarptautiniame lygmenyje.“

M.A.ter Stegenas praeityje yra sužibėjęs per svarbius mačus. Juk sunku ateiti į komandą, kuri skęsta lyg akmuo ir ją staiga išgelbėti, kai tu esi paauglys.

Tačiau „Barcelona“ vadovybė ir sirgaliai turėtų apsišarvuoti geležine kantrybe. Vartininkui reikia palaikymo, pasitikėjimo.

Jo galimybės – labai plačios ir persikėlimas į „Barcelona“ klubą jam padės pasiekti kitą lygį. Tad sutartis su juo – rizika, tačiau ji to verta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.