Laikinos nesėkmės ar „Manchester United“ saulėlydis?

„Raudonųjų velnių“ pragare akivaizdžiai trūksta malkų ugniai kurstyti. Savaitgal5 „Manchester United“ 1:3 pralaimėjo Londono „Chelsea“ komandai, patirdama jau septintąją nesėkmę Anglijos „Premier“ lygoje, vėliau gėdingai pasitraukė iš Anglijos lygos taurės. Sirgaliai spaudžia savo klubą prie sienos, o rezultatas – atsimušinėjimas.

Pralaimėjimas vienai iš konkurenčių - „Chelsea“ komandai - „Manchester United“ gerbėjus privertė klausti, ar atėjo klubo saulėlydis.<br>AP archyvo nuotr.
Pralaimėjimas vienai iš konkurenčių - „Chelsea“ komandai - „Manchester United“ gerbėjus privertė klausti, ar atėjo klubo saulėlydis.<br>AP archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

Jan 24, 2014, 8:45 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 3:19 AM

Mėgindamas paaiškinti dar vieną antausį Davidas Moyesas neslėpė liūdesio, bet buvo ryžtingas. Jo komanda po pralaimėjimo nuo lyderių Londono „Arsenal“ futbolininkų atsilieka keturiolika taškų.

„Kai kurie žmonės tai pavadintų krize“, - vienas žurnalistas per spaudos konferenciją „Stamford Bridge“ pareiškė D.Moyesui.

„Kokie žmonės?“, - paklausė „Manchester United“ treneris.

„Aš“, - nesutriko žurnalistas.

„Tai nėra pasirodymas, kokio buvo tikėtasi, - sakė treneris. - Tai teisinga.“

Tačiau žurnalistas neatlyžo: „Ar tai – krizė?“

„Ne. Tai jūsų pasakytas žodis, aš jo nevartojau.“

Kaip ir jo pirmtakas legendinis seras Alexas Fergusonas, apie kurio sugrįžimo būtinumą jau svaigsta britų žiniasklaida, D.Moyesas nesikandžiojo.

Bet situacija turnyro lentelėje badė akis. Klubo vieta, „Manchester United“ standartais, pakankamai prasta. O kad ir ką sakė D.Moyesas, jo žodžiai neramino nei žurnalistų, nei aistruolių.

Tos pesimistinės gaidos, kalbant strategui, rėžė ausis visiems.

D.Moyesas turi atsirinkti žodžius, emocijas ir veido išraiškas. Investuotojai jį stebi atidžiai. Ypač dėl to, kad nuo A.Fergusono laikais užkilusios akcijos rinkoje kainos – 19,35 JAV dolerio – nubyrėjo nemažai. Praėjusią savaitę Volstrito skaičiukai rodė, kad akcijos kaina – 15,20 JAV dolerio.

Kritimas ateityje gali nurėžti šimtus milijonų nuo „Manchester United“ klubo, kurį valdo Glazerių šeima, vertės.

Dabar dar anksti sakyti, ar situacija „Manchester United“ klube – tik kluptelėjimas, ar visa „Old Trafford“ tvirtovė byra, kaip kad nutiko „Liverpool“ klubui, po dominavo speintajame ir aštuntajame dešimtmečiuose.

Už aikštės ribų „Manchester United“ išlieka galiūnu, kuris per 2013-2014 metus susikraus 690 mln. JAV dolerių. Tačiau komandos biudžetas priklauso nuo rezultatų. „Manchester United“ komanda turi užimti nežemesnę nei trečią vietą „Premier“ lygoje, pasiekti Čempionų lygos ketvirtfinalį ir tą patį padaryti FA taurėje.

Pastaroji jau išbraukta iš „būtina padaryti“ sąrašo, nes ekipa iškrito. Tad daugiau reikšmės buvo įgavusi Anglijos lygos taurė. Tačiau ir čia D.Moyesas susimovė.

Anglijos lygos taurė buvo daugiau svarbi D.Moyesui. Tai galėjo būti jo pirmasis trofėjus ir ženklas, kad ne viskas sminga žemyn.

 O kiti turnyrai – svarbūs ir piniginei.

Čempionų lygoje pernai „Manchester United“ pakeliui į aštuntfinalį surinko 50 mln. JAV dolerių. Tad be abejonės šie pinigai – itin svarbūs. O išlikti Europos elite yra tik du būdai: laimėti turnyrą arba „Premier“ lygoje užimti vieną iš keturių pirmųjų vietų.

Atkrintamojo etapo starte D.Moyeso auklėtinių laukią Pirėjo „Olympiakos“. Varžovas teigia daug vilčių. Tačiau žaidimo spragos, kontrolės trūkumas ir futbolininkų problemos neleidžia pasakyti, kad šis Anglijos klubas triumfuos.

Tad „Manchester United“ visas jėgas turėtų skirti „Premier“ lygai ir mėginimui būti tarp keturių lyderių.

„Raudonieji velniai“ yra septinti, bet juos nuo ketvirtoje vietoje esančios „Liverpool“ komandos skiria tikrai nedaug – šeši taškai.

Komandos žaidimas taip pat nėra tragiškas. Nors „Chelsea“ ir nugalėjo „Manchester United“ ekipą, ši taip pat turėjo neblogų epizodų. D.Moyeso ekipa nebuvo prispausta ir priversta vien tik gintis. Beje, du įvarčius ekipa prarado po standartinių situacijų ir nesėkmingai atšokus kamuoliui.

„Tai mūsų sezono istorija, - sakė „Manchester United“ kapitonas Nemanja Vidičius, kvailai prasižengęs ir išvydęs raudoną kortelę. - Tai smulkmenos. O šį sezoną smulkios detalės daro didelę įtaką.“

Ar gali D.Moyesas, kurio sutartis galioja iki 2019 metų, būti netaikliu Glazerių šūviu? Praėjusį mėnesį taip nutiko su šios šeimos valdoma komanda JAV. Tai – amerikietiškojo futbolo komanda „Tampa Bay Buccaneers“.

„Rezultatai neatitiko mūsų standartų ir mes manoma, kad atėjo laikas atrasti naują kryptį“, - tada sakė Bryanas Glazeris.

„Old Trafford“ tvirtovėje visi garbina stabilumą ir nori, kad A.Fergusono era tęstųsi. Tačiau tarp žaidėjų, personalo, vadovų ir sirgalių sklando abejonės. Šis nenuspėjamas periodas kelia daug klausimų.

Tačiau viltis yra. Tai – kelios paskutinės sausio žaidėjų perėjimų periodo dienos. Čia visi tikisi, kad „Manchester United“ gaus reikiamą pastiprinimą. Juolab, kad Glazeriai paieškojo pinigėlių, leidę ištaškyti 136 mln. dolerių.

„Tai projektas ir aš žinau, kad situacija pagerės“, - sakė D.Moyesas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: : Lithuanian challenges in Green Finance and Global Agenda