Vilniuje rungsis futbolo aistruoliai

„Net nemanėme, kad turnyras tiek gyvuos“, – stebėjosi Vilniaus „Žalgirio“ klubo sirgalius Ingvaras Butautas. Jis su futbolo gerbėjų komanda dalyvaus jau 34-ajame futbolo aistruolių čempionate.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Suslavičius

Feb 1, 2014, 5:00 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 8:22 PM

1995-aisiais prasidėjęs turnyras kiekvieną vasarą ir žiemą suburia įvairiausių futbolo klubų aistruolius, kurie kovoja savo surengtame čempionate.

Žiemą turnyrai vyksta dvi dienas. Ne išimtis ir šį savaitgalį sostinėje vyksiantis čempionatas, kuris rengiamas „Alsos“ ir MRU sporto salėse.

Karti patirtis Ariogaloje

„Šiaip jau turnyrą lengviau surengti mažame miestelyje“, – sakė I.Butautas, sporto pasaulyje žinomas kaip futbolo aistruolių iš „Pietų IV“ tribūnos lyderis.

Į turnyrą besirenkantys aistruoliai dar puikiai prisimena praėjusių metų žiemą, kai Ariogaloje į salę įsiveržė gerai organizuota nusikaltėlių gauja.

Tuomet po ilgai trukusios kovos futbolo sirgaliams pavyko išvaryti užpuolikus, bet turnyras buvo sugadintas – jį teko nutraukti.

Nemaloni muštynių patirtis noro rungtyniauti vis tiek nesumažino.

„Aš maniau, kad šįkart bus įvairių klausimų, nepasitenkinimo, bet taip nenutiko, – apie užsienio sirgalių komandas kalbėjo I.Butautas. – Kita vertus, svečiai Ariogaloje buvo vieną sykį, o daug kartų žaidė kituose miestuose, kur turnyrai vyko sklandžiai.“

Sunku rasti salę

Lietuvos futbolo sirgalių darbymetis – šiltesnis metų laikotarpis, kai vyksta šalies čempionatas, Europos turnyrų atrankos, rinktinių dvikovos, tačiau aistruoliai labai noriai kamuolį gainioja ir salėje.

Nors salės futbolas mielas ne kiekvienam, žiemos turnyras – Lietuvos futbolo sirgaliams labai svarbus renginys, nes jis vyksta Lietuvos futbolo A lygos sezono išvakarėse.

Lietuvos futbolo sirgaliai ir vasaros, ir žiemos turnyrus stengiasi kasmet organizuoti kituose miestuose.

Apie 200 dalyvių sukviečiantis čempionatas šįkart turėjo vykti ne Vilniuje, tačiau nebuvo kitos išeities.

„Norėjome žaisti Klaipėdoje, bet ten sudėtinga dėl salių. Vėliau galvojome apie Kauną, bet ten irgi iškilo problemų. Nėra lengva gauti salę, kur porai dienų sutalpintum tiek žmonių“, – pasakojo I.Butautas.

Bus ir krepšinio gerbėjų

Šiais metais Vilniaus miestui atstovaus keturios komandos. Tradiciškai turnyre dalyvauja dvi „Pietų IV“ komandos bei dvi krepšinio sirgalių ekipos.

Tai „Sakalų“ ir „Lietuvos ryto“ gerbėjai.

„Krepšinio sirgaliai mūsų turnyre nėra netikėti. Kaune yra žaidę „Žalgirio“ krepšinio komandos aistruoliai, o Vilniaus „Sakalai“ dalyvauja trečią kartą. „Lietuvos rytas“ pateko, nes viena komanda iš užsienio negalėjo atvykti“, – pasakojo I.Butautas.

Nors „Sakalų“ komandos nebėra krepšinio žemėlapyje, tai sirgaliams ne kliūtis. Čempionatuose jau daug metų dalyvauja sirgaliai, kurių klubai bankrutavo ar išnyko dėl kitų priežasčių. Kamuolį čia gainioja Vilniaus „Vėtros“, Kaišiadorių „Baltų“ sirgaliai.

Net ir išnykus komandai, jos sirgaliai toliau palaiko ryšius, dalyvauja turnyruose.

Koją kiša politikai

„Mėginame susitarti su gruzinų aistruolių ekipa, bet jiems toli keliauti. Duok Dieve, atvyktų bent kartą, – sakė I.Butautas. – Čia atvyksta tik draugai.

Nors ukrainiečiams taip pat toli, jie atvyksta būtent dėl draugystės. Esame kvietę sirgalių ir iš toliau, tačiau nepavyko susikalbėti.“

Nors šalia Lietuvos – gausų būrį futbolo sirgalių turinti Lenkija, I.Butautas teigė, kad kviesti aistruolių iš šios šalies nesiryžta. Paklaustas, kodėl, duria pirštu į politikus.

„Turnyras vyksta devyniolika metų. Per juos buvo visko. Anksčiau labai gerai sutarėme su lenkais, o dabar jau yra kiti laikai.

Nesinori kviesti, nes atsiranda įvairių nepalankių nuomonių, dėl to nukenčia turnyras. Jų nekviečiame dėl šventos ramybės. Čia jau kai kurie politikai pasidarbavo“, – kalbėjo I.Butautas.

Karaliauja žalgiriečiai

Daugiausia čempionų titulų priklauso komandai „Pietų IV“. Vilniaus „Žalgirio“ aistruoliai yra iškovoję keturiolika trofėjų. Jiems ant kulnų lipa „Šiauliečiai“, kurių sąskaitoje – trylika nugalėtojų titulų.

Tačiau I.Butautas nemano, kad sostinėje šių ekipų priešprieša užgoš kitus.

„Yra trys favoritai į čempionų vardą: Lvovo „Karpaty“, Klaipėdos „Atlanto“ ir „Pietų IV“ sirgaliai. Galimybes vertinčiau būtent tokia tvarka, – sakė I.Butautas. – Šiemet dvidešimt žmonių atsivežti ketina Kijevo „Dynamo“ sirgaliai, tad ir jie gali sužibėti.“

Iš turnyro šią savaitę pasitraukė Dniepropetrovsko „Dnipro“ sirgaliai.

Manoma, kad tai susiję su įvykiais Ukrainoje.

34-ojo futbolo sirgalių turnyro dalyviai

A grupė: „Skonto“ (Latvija), „Lietuvos rytas“, „Šiauliai“, „Žalgiris“, „Dynamo“ (Ukraina).

B grupė: „Daugava“, „Kaunas“, „Ekranas“, „Žalgiris-2“, „Atlantas“.

C grupė: „Baltai“, „Banga“, „Mažeikiai“, „Sūduva“, „Dainava“.

D grupė: „Tauras“, „Metalurgs“ (Latvija), „Vėtra“, „Sakalai“, „Karpaty“ (Ukraina).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.