Pasaulyje auksine koja trypiantis „Bayern“ nori valdyti ir rinką

Ar futbolo sirgaliai šiandieną tampa Miuncheno „Bayern“ eros liudininkais? Šis klausimas užduodamas dar nuo praėjusių metų, kai Vokietijos klubas susikrovė sau trofėjų kraitį – laimėjo Vokietijos ir Čempionų lygas, taip pat Vokietijos bei FIFA pasaulio klubų taures.

„Bayern“ aikštėje iškovotus trofėjus siekia panaudoti kovojant dėl vietos rinkoje.<br>AP nuotr.
„Bayern“ aikštėje iškovotus trofėjus siekia panaudoti kovojant dėl vietos rinkoje.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 17, 2014, 12:05 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 5:20 AM

Trečiadienio Čempionų lyga (21 val. 45 min.).

„AC Milan“ - Madrido „Atletico“

Londono „Arsenal“ - Miuncheno „Bayern“

Kitas svarbus klausimas – ar atvykus Josepui Guardiolai šis klubas netapo dar stipresniu? Buvęs „Barcelona“ pranašas su „Bayern“ Vokietijos čempionate nepralaimi ir trečiadienį tęsia savo kelionę Čempionų lygos trofėjaus link.

„Bayern“ raumenis ir J.Guardiolos taktinį išmanymą aštuntfinalyje išbandys rimtas varžovas. Savo aikštėje bavarus priims Londono „Arsenal“ klubas. „Arsenal“ Anglijoje išgyvena pakilimą, tad pergalė prieš anglus parodytų, kad „Bayern“ muškietos dar smailesnės.

Tačiau tai ne vienintelis frontas, kuriame ginklus galanda „Bayern“. Klubas ketina sudalyvauti šių metų JAV futbolo lygos „Visų žvaigždžių“ rungtynėse. Neseniai klubas atidarė biurą Niujorke. Futbolo klubų viršūnėje siekiantys įsitvirtinti vokiečiai smarkiai plečia ribas.

„Sports Illustrated“ kalbino buvusį komandos bei Vokietijos rinktinės puolėją, o dabar – Miuncheno klubo valdybos pirmininką Karlą Heinzą Rummenigge'ą. Jis neslepia, kad didinantis pelną, pritraukiantis vis daugiau sirgalių, verčiantis televizijas kovoti dėl transliacijų klubas nestokoja ambicijų nei aikštėje, nei už jos ribų.

58 metų K.H.Rummenigge'as kalbėjo apie „Bayern“ planus Amerikoje, dvikovą su Londono „Arsenal“, pasaulio futbolo čempionatą, politiką sporte ir pinigus futbole.

- „Bayern“ komanda vis dar nepralaimi Vokietijoje, o dabar jos laukia Čempionų lygos aštuntfinalis. Kaip manote, kurią vietą tarp geriausių pasaulio klubų užima „Bayern“?

- Sakyčiau, kad labai aukštą. 2013-ieji mums buvo fantastiški, nes laimėjome viską, ką gali klubas. Pasak penkerių metų UEFA reitingavimą, esame antri, o „Barcelona“ - vis dar pirmi. Mes tam neprieštaraujame. Viskas gerai, tačiau toliau sunkiai dirbame, kad taptume lyderiais. Tikiu, kad esame teisingame kelyje.

Futbolas vis greitėja ir greitėja. Kaip ir mūsų gyvenimai. Tačiau visada išlieka svarbiausi momentai. Dabar esame viename tokių ir darysime viską, kad jis kuo ilgiau tęstųsi.

- Į komandą atvyko J.Guardiola. Kaip jis pakeitė ekipą?

- Pernai turėjome puikų sezoną. Laimėjome Trejybę (Čempionų, Vokietijos lygos ir Vokietijos taurė, - Red.). Bet J.Guardiola turėjo, ką atnešti. Sakyčiau, kad su juo atėjo kažkas tokio kokybiško. Aš kartais 15-20 minučių stebiu treniruotes. Ta kokybė, kurią jis atnešė ir perdavė komandai žavi mus visus. Tai, ką daro treneris – fantastiškos istorijos kelio tiesimas.

- „Bayern“ varžovai – Londono „Arsenal“ futbolininkai. Kokių rungtynių tikitės?

- „Arsenal“ šiemet gerai laikosi Anglijos „Premier“ lygoje. Atrodo, kad klubas lyg ir atgimė, sugrįžo į tuos senuosius savo laikus. Tai rimtas varžovas, kurį mes gerbiame. Tačiau tikimės žengti toliau. Susitikimų istorija yra palanki mums. Pastarosios trys dvikovos baigėsi mūsų naudai – išeidavome į kitą etapą.

Tačiau aš pamenu paskutinį mūšį. Buvo labai sunku, nes pabaigoje pralaiminėjome 0:2. Tai buvo staigmena, todėl dabar į juos žiūrime iš visų jėgų.

- Nuo 2008 iki 2010 metų „Barcelona“ buvo laikoma geriausia komanda pasaulyje. Be konkurencijos. Kaip manote, ar „Bayern“ gali užimti tokią poziciją?

- „Barcelona“ - labai nuostabus pavyzdys. Jie mums tam tikras etalonas. Stengiamės sekti šio klubo pėdomis. Per pastaruosius ketverius metus Čempionų lygos finale žaidėme triskart. Galiausiai Londone laimėjome prieš Dortmundo „Borussia“.

Tą didįjį tašką tikimės pasiekti per J.Guardiolos erą. Esame labai patenkinti šiuo strategu. Jis fantastiškas treneris ir žmogus.

Jis gimė tam, kad padėtų „Bayern“.

- Šie metai – pasaulio čempionato metai. Pats esate žaidęs šiame turnyre. Tačiau pradeda atrodyti, kad Čempionų lyga per pastaruosius metus tampa vis svarbesnė. Ar šis turnyras tapo prestižiškesniu nei pasaulio čempionatas?

- Ne. Esu žaidęs trijuose pasaulio čempionatuose. Pasaulio čempionatas sporte yra garsiausias ir svarbiausias įvykis. Jį visada stebiu laimingas. Kitiems turnyrams iki jo labai toli. Visi labai gerbia pasaulio čempionatą.

Esame laimingi, kad Čempionų lyga per pastaruosius penkerius metus patobulėjo, paaugo. Kiekvienas čia dalyvaujantis klubas yra viskuo patenkintas. Taip pat džiugina ir finansiniai rodikliai.

Tačiau visada turime atsiminti, kad pasaulio čempionatas išlieka pasaulio čempionatu. Tai, ko gero, svarbiausias dalykas mūsų žaidėjams. Turime gerbti šį faktą.

- „Bundesliga“ čempionatui šiomis dienomis sekasi puikiai. Finansinė lygos struktūra taip pat atrodo stipri. Kaip manote, ar per artimiausius dešimt metų Anglijos „Premier“ lyga gali tapti stipriausia iš visų?

- Dešimt metų – labai ilgas laiko tarpas. Po penkerių ar septynerių metų ši lyga taps numeriu vienas. Ir tokiu liks. Galbūt „Bundesliga“ eina teisingu keliu, kad taptų antrąja, bet „Premier“ lyga atlieka fantastišką darbą. Ji tikrai turi pranašumą. Mes, vokiečiai, tai gerbiame.

- Neseniai „Bayern“ paskelbė, kad vasarą prisijungs prie JAV futbolo lygos „Visų žvaigždžių“ rungtynių. Taip pat atidarėte naują biurą Niujorke. Kam to prireikė?

- Nėra paslaptis, kad esame stiprūs Vokietijos rinkoje, tačiau tarptautiniame lygmenyje mus dar reikia padirbėti. Yra klubų, pavyzdžiui du Ispanijos lyderiai, ar anglų „Manchester United“, Londono „Chelsea“, „Liverpool“ bei kiti, kurie pasaulyje tvarkosi geriau nei „Bayern“.

Turime pamėginti pasinaudoti sėkme aikštėje ir viską paversti puikiais skaičiais rėmimo, pardavimų ir bendradarbiavimo srityse. Nusprendėme, kad pirmasis žingsnis bus žengtas į JAV. Suprantame, kad ten nebūsime tik savaitę, tad turime dirbti kiaurus metus.

Vasarą atvyksime į JAV. Tai mums bus atidarymo renginys, kuris simbolizuos ilgą ir vaisingą bendradarbiavimą su JAV futbolu.

- Yra nerimaujama, kad „Bayern“ gali tapti tokiu superklubu Vokietijoje, kokiais Ispanijoje tapo „Barcelona“ ir Madrido „Real“. Kas galėtų išlaikyti „Bayern“ nuo tokios lemties, kad neatsirastų tokio didelio atotrūkio nuo kitų vokiečių klubų?

- Mūsų istorija ilgai ir sėkminga. Ji prasidėjo dar septintajame dešimtmetyje. Per pastaruosius porą metų šiek tiek pasikeitė klubo filosofija. Ji dabar teigia, kad turime investuoti į kokybiškiausius žmones rinkoje. Tačiau kitas labai svarbus aspektas – neišleisti daugiau pinigų nei galime uždirbti.

Per paskutinius penkiolika metų tai puikiai pavyko. Mums taip pat sekėsi pasirenkant trenerius. Tai Juppas Heynckesas, o dabar J.Guardiola. Tad iš to filosofijos pokyčio mes tik gauname naudos.

- Kitąmet laukia FIFA prezidento rinkimai. Ar galvojote apie šį postą?

- Ne. Niekada (juokiasi). Esu labai patenkintas dabartiniu savo darbu. Sakau tiesą. Kai esi UEFA ar FIFA prezidentas, tris ketvirtadalius tavo darbo sudaro politiką. O tai – ne man.

- Ką palaikysite kitų metų FIFA rinkimuose?

- Nežinau. Pirmiausia abu (dabartinis FIFA prezidentas) Seppas Blatteris ir (UEFA prezidentas) Michelis Platini turi nuspręsti, ar sieks dirbti ir toliau, ar ne. Nesu labai susidomėjęs tuo, kas nutiks. Dabar Europoje turime stiprų futbolą ir tai kartais svarbiau nei tarptautinis futbolas. Be to, Europa yra garsiausia ir svarbiausia pasaulio futbolo dalis.

- Europos klubų asociacijoje jums teko svarbus vaidmuo. Iš vienos pusės jūs esate sprendimo pakeisti Europos klubų kalendorių į tokį, koks yra JAV, šalininkas. Ar tai – vis dar svarbu?

- Ne. Susidariau įspūdį, kad didžioji dauguma stambiųjų klubų valdytojų nenorėtų keisti kalendoriaus į įprastą. Jiems tinka Grigorijaus kalendorius. Mes turime tą birželio-liepos kalendorių. O to istorija yra labai ilga, tad dauguma dar nėra pasirengusi pokyčiams.

Nesitikėčiau, kad kažkas keisis artimiausioje ateityje.

Tačiau mūsų laukia dar daug rimtų diskusijų dėl pasaulio čempionato Katare, nes veikiausiai bus nuspręsta jį rengti žiemą, o ne vasarą. Tai, veikiausiai, logiška. Tai palies tik vieną sezoną, o po to sugrįšime prie senos sistemos.

- Kaip manote, kuriais mėnesiais tada vyks 2022 metų pasaulio futbolo čempionatas?

- Europoje yra svarstomos dvi galimybės. Vieną siūlo FIFA generalinis sekretorius Jerome'as Valcke. Tai – lapkritis. O kitas mėnesis – sausis, apie kurį galvoja UEFA. Turime nuspręsti, kuris mums geresnis.

Be to, jeigu jau jį rengsime sausį, turime atsiminti, kad tada vyks žiemos olimpinės žaidynės (vasario mėnesį, - red.). Turime surasti geriausią sprendimą, kuris būtų mažiausiai skaudus lygoms ir klubams.

- Neseniai sakėte, kad prašėte nubausti „Paris-Saint Germain“ klubą dėl to, kad šis nesilaiko UEFA Finansinio sąžiningumo taisyklių (FFP). Ar manote, kad jos tikrai veiks?

- Tikiuosi, kad taip. Europoje futbolo industrijoje 60 proc. klubų praranda pinigus. Tad tai nėra sveika rinka. M.Platini idėja – Finansinio sąžiningumo taisyklė – veikiausiai yra geriausia priemonė sugrįžti į racionalų ir sveiką kelią. Per paskutinius penkiolika metų futbole šis procesas vis augo dėl perėjimų dydžių ir žaidėjų kainų. Tad galiausiai visi turi suprasti, kad FFP – naudingas, o ne blogas dalykas.

- Ar be PSG yra kitų klubų, kurie neramintų jus dėl laužomų taisyklių?

- Nežinau. Neturiu nieko prieš PSG, tačiau jie yra to pavyzdys. Galbūt mums reikia vieno blogo pavyzdžio, kad galėtume pasauliui parodyti, kad tai nėra tinkama kryptis Europos futbolui.

- JAV Jurgenas Klinsmannas yra rinktinės treneris. Čia strategas nudirbo puikų darbą – padėjo JAV nacionalinei komandai žengti į pasaulio čempionatą. Kaip manote, kodėl J.Klinsmannui nepavyko sužibėto „Bayern“ trenerio poste per tą trumpą laiką (2008-2009 metai)?

- Labai džiaugiuosi, kad čia jam sekasi. Manau, kad jis tobulai tinka dirbti su rinktine. 2006-aisiais Vokietijos rinktinėje jis pasirodė puikiai. Yra didelis skirtumas tarp darbo rinktinėje ir tokiame klube, kaip „Bayern“. Pas mus lūkesčiai yra labai dideli. 2009-aisiais jis buvo atleistas tada, kai užėmėme antrąją vietą. Esant normalioms aplinkybėms ši pozicija nėra dramatiška. Bet (juokiasi) „Bayern“ yra dramatiškas klubas. Deja.

Man dėl to gaila stratego, nes jis visada labai rimtai žiūrėjo į savo darbą. J.Klinsmannas yra labai modernus treneris, todėl turiu jam padėkoti. Jis modernizavo visą mūsų treniruočių centrą. Tai buvo labai svarbus Jurgeno žingsnis.

Pabaigoje mudu pasukome skirtingais keliais galbūt ir dėl to, kad tarp jo ir žiniasklaidos santykiai nebuvo geri. Taip pat santykiai su sirgaliais irgi nebuvo geri. Manau, kad jam buvo gerokai sunkiau nei kitoms pusėms. To išvengti nepavyko, todėl man šiek tiek gaila dėl šio fakto.

- Pasaulio čempionato burtai lėmė, kad vienoje grupėje žais Vokietija ir JAV. Vokietijos treneris Joachimas Loewas buvo J.Klinsmanno asistentu per 2006 metų pasaulio čempionatą. Ar J.Klinsmannas bus labai motyvuotas, stodamas prieš Vokietiją? 2006-aisiais buvo kalbama, kad J.Klinsmannas Vokietijos rinktinėje buvo motyvatorius ir tvirtasis strategas, o J.Loewas – taktikas.

- Galbūt šiose kalbose yra šiek tiek tiesos. Tačiau aš manau, kad jis yra daugiau nei tiesiog motyvuojantis žmogus. Jis supranta futbolą. Jis jį žaidė aukščiausiu lygiu, kokiu tik galėjo. Be to, jam pavyko padėto JAV rinktinei patekti į pasaulio čempionatą, o dabar jie žais įdomioje grupėje su Vokietija.

Jį pažįstu gerai, tad žinau, kad J.Klinsmannas bus labai motyvuotas kovoti su Vokietija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.