Sugrįžtanti Čempionų lyga dovanoja pietų amerikiečių akistatą

Po ilgų išbandymų treneriai iš Pietų Amerikos pagaliau įsitvirtino Europos futbole. Būsimosios Čempionų lygos aštuntfinalio dvikovos patvirtina kasmet augančią pietų amerikiečių strategų įtaką.

Akis į akį susitiks du pietų amerikiečiai: „Manchester City“ treneris čilietis M.Pellegrini (nuotr.) ir „Barcelona“ treneris argentinietis G.Martino.<br>AP nuotr.
Akis į akį susitiks du pietų amerikiečiai: „Manchester City“ treneris čilietis M.Pellegrini (nuotr.) ir „Barcelona“ treneris argentinietis G.Martino.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 18, 2014, 8:40 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 4:32 AM

Tris iš aštuonių komandų, kurios šią savaitę pradeda kovą Čempionų lygos aštuntfinalyje, treniruoja pietų amerikiečiai.

Šiame žemyne taip pat gimė ir žaidėjo karjerą baigė naujasis „Milan“ treneris Clarence’as Seedorfas, o Miuncheno „Bayern“ strategas Pepas Guardiola niekuomet neslėpė, jog jį labiausiai įkvėpė ir milžinišką įtaką futbolo supratimui padarė kelionė į Argentiną.

Įdomiausia bus Mančesteryje

Per įdomiausią Čempionų lygos aštuntfinalio dvikovą šiandien akis į akį susitiks du pietų amerikiečiai: „Manchester City“ treniruojantis čilietis Manuelis Pellegrini ir „Barcelona“ strategas argentinietis Gerardo Martino.

„Aš visada domėjausi M.Pellegrini karjera – ir Europoje, ir anksčiau, kai jis dar dirbo Pietų Amerikoje, – neslėpė G.Martino, 2013-ųjų vasarą nelauktai perėmęs „Barcelona“ vairą. – Manuelis yra vienas geriausių trenerių pasaulyje. Esu labai patenkintas, kad mes dabar susitiksime akis į akį.“

Per porą sezonų Madrido „Atletico“ stebuklingai atgaivinęs buvęs Argentinos rinktinės kapitonas Diego Simeone su savo auklėtiniais iškeliavo į Milaną, kur jo lauks pirmoji akistata su C.Seedorfu.

Buvęs „Milan“ ekipos saugas iš Olandijos trečiadienį kaip treneris debiutuos Čempionų lygos varžybose, kurias jau yra laimėjęs keturis kartus su skirtingais klubais.

J.Guardiola vairuojama „Bayern“ komanda rytoj Londone vėl kausis su „Arsenal“ – šiuos Vokietijos ir Anglijos klubus burtai jau antrą sezoną paeiliui suvedė Čempionų lygos aštuntfinalyje.

4 mačai – kitą savaitę

Po grupės varžybų tarp 16 stipriausių Čempionų lygos klubų pateko gerai pažįstami veidai.

Vienintelė staigmena – ankstyvas Turino „Juventus“ pasitraukimas iš turnyro. Į antrąjį varžybų etapą nesugebėję prasibrauti Italijos čempionai dabar bus priversti kautis Europos lygos turnyre.

10 iš 16 klubų pernai taip pat pasiekė aštuntfinalį, o vieninteliai atkrintamųjų varžybų naujokai yra „Manchester City“ futbolininkai.

Kaip ir tikėtasi, Čempionų lygoje madas diktuoja Anglijos ir Vokietijos lygos, aštuntfinalyje turinčios po keturis savo klubus.

Antrasis Bundeslygos klubas Lėverkuzeno „Bayer“ šiandien namuose laukia svečių iš Paryžiaus – Kataro šeichų dosniai remiamų ir ambicijų neslepiančių „Paris Saint Germain“ futbolininkų.

Kitos keturios aštuntfinalio poros pirmąsyk susitiks kitą savaitę. Pirėjo „Olympiakos“ žais su „Manchester United“, Sankt Peterburgo „Zenit“ – su Dortmundo „Borussia“, Stambulo „Galatasaray“ – su Londono „Chelsea“, o Gelzenkircheno „Schalke“ – su Madrido „Real“.

Europoje lydėjo nesėkmės

Pietų Amerikos futbolininkai jau nuo senų laikų buvo įtakinga jėga Europoje, bet treneriai labai sunkiai skynėsi kelią į Senąjį žemyną.

Su Brazilija pasaulio čempionatą 1994-aisiais laimėjęs Carlosas Alberto Parreira vos kelis mėnesius patreniravo „Valencia“ ir buvo atleistas.

Dar prasčiau sekėsi argentiniečiui Carlosui Bianchi, kuris iki šiol yra vienas garsiausių Pietų Amerikos futbolo specialistų. Buvęs „Boca Juniors“ ir „Velez Sarsfield“ strategas buvo žaibiškai atleistas ir iš „Roma“, ir iš Madrido „Atletico“ klubų.

Vėliau kitapus Atlanto nesugebėjo įsitvirtinti argentinietis Ramonas Diazas ir kolumbietis Franciskas Maturana – abu jie buvo taip pat priversti greitai grįžti namo.

Skirtingi karjeros keliai

Naujoji pietų amerikiečių karta įrodė, kad sugeba prisitaikyti daug geriau, nors M.Pellegrini, G.Martino ir D.Simeone keliai į Europą labai skiriasi.

60-metis M.Pellegrini tėvynėje treniravo 5 skirtingus klubus, po to dirbo Ekvadore ir Argentinoje, kol galiausiai persikėlęs į Ispaniją nusipelnė visuotinės pagarbos.

Diplomuotas inžinierius ir buvęs Čilės rinktinės gynėjas penkerius metus treniravo „Villareal“ komandą, kuriai 2006-aisiais padėjo pasiekti Čempionų lygos pusfinalį.

G.Martino sėkmė dar labiau neįtikėtina. 51-erių argentinietis praėjusį sezoną namie laimėjo vienintelį skambų titulą su „Newell Old Boys“ komanda, o prieš tai dirbo su kukliais Argentinos ir Paragvajaus klubais. Labiausiai jį išgarsino penkeri metai, praleisti su Paragvajaus nacionaline ekipa.

Dabartinis „Barcelona“ treneris laikomas jo tautiečio Marcelo Bielsos vertybių sekėju. Argentinos, Čilės rinktinėms ir Bilbao „Athletic“ vadovavęs 58-erių argentinietis iš tiesų sukūrė savitą futbolo sistemą.

Po kelionės į Argentiną net P.Guardiola prisipažino, jog pažintis su M.Bielsa įkvėpė naujoms idėjoms, kurias vėliau jis stengėsi įgyvendinti perėmęs „Barcelona“ vairą.

Kai D.Simeone dar buvo žaidėjas, jį lydėjo savotiška aikštės gangsterio reputacija. Dažnai atrodė, kad varžovų nesigailintis saugas žaidžia su peiliu dantyse. 2011-aisiais perėmęs „Atletico“ vairą 43-ejų argentinietis šias vertybes stengiasi perduoti ir savo komandai.

D.Simeone trečiadienio varžovas C.Seedorfas gimė Olandijos kolonijoje Suriname, o žaidėjo karjerą baigė vilkėdamas „Botafogo“ aprangą Brazilijoje, kur sulaukė visuotinės pagarbos.

„Brazilijos lyga labai skiriasi nuo Europos lygų. Tačiau ji man suteikė labai daug patirties ruošiantis naujam darbui, – aiškino naujai iškeptas „Milan“ ekipos treneris, prieš tai keturis kartus triumfavęs Čempionų lygoje. – Dvikova su „Atletico“ yra puiki galimybė mums žengti dar vieną žingsnį į priekį.

Stengsimės žaisti savo žaidimą, nes „Milan“ visuomet Čempionų lygoje nuveikia ką nors didinga.“ („Reuters“, LR).

Čempionų lygos aštuntfinalis

Šiandien

„Manchester City“ – „Barcelona“

Lėverkuzeno „Bayer“ – „Paris Saint Germain“

Rytoj

Londono „Arsenal“ – Miuncheno „Bayern“

„Milan“ – Madrido „Atletico“

Kitą savaitę

Pirėjo „Olympiakos“ – „Manchester United“

Stambulo „Galatasaray“ – Londono „Chelsea“

Sankt Peterburgo „Zenit“ – Dortmundo „Borussia“

Gelzenkircheno „Schalke“ – Madrido „Real“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.