Naujas sezonas: džiaugsmas dėl žvaigždžių, nerimas dėl lažybų

Lietuvos futbolo pavasaris prasidėjo. Pirmą mačą šiais metais sužaidusi Lietuvos rinktinė estafetę perduoda nacionalinėms pirmenybėms - savaitgalį startuoja Lietuvos futbolo A lygos čempionatas. Naujasis sezonas kovo 8-ąją prasidės Klaipėdos „Atlanto" ir Alytaus „Dainavos" rungtynėmis.

Daugiau nuotraukų (1)

Tautvydas Mikalajūnas

2014-03-06 13:26, atnaujinta 2018-02-15 16:10

Čempionate - 10 komandų

Į žiemos miego kuklius šalies futbolo stadionus nuo šio savaitgalio pradės budinti 10 komandų - čempionų titulą ginantis Vilniaus „Žalgiris", Klaipėdos „Atlantas", Panevėžio „Ekranas", Marijampolės „Sūduva", Pakruojo „Kruoja", Gargždų „Banga", „Šiauliai", Alytaus „Dainava".

Praėjusiais metais paskutinę vietą čempionate užėmusį Tauragės „Taurą" kečia du naujokai - Edgaro Jankausko treniruojami „Trakai" ir antrasis uostamiesčio klubas „Klaipėdos granitas".

„Turime bent septynias komandas, pretenduojančias tapti prizininkėmis. Praėjusiais metais prieš sezoną buvo kalba apie tai, kiek komandų išliks, kiek galės žaisti. Šiais metais atmosfera visiškai kitokia.

Po „Žalgirio" žygio Europoje praėjusį sezoną virusu užsikrėtė ne viena komanda", - sakė Lietuvos futbolo klubų asociacijos (LFKA) prezidentas Justinas Garliauskas.

Džiaugiasi garsenybėmis

Didžiausias lygos vadovų džiaugsmas - į klubus grįžtančios garsios Lietuvos futbolo pavardės. Vilniaus „Žalgirį" papildė Deividas Šemberas, o lygos naujokę „Trakų" ekipą treniruos Edgaras Janauskas.

Nacionalinėse pirmenybėse vėl žais Linas Pilibaitis, Darius Miceika, trenerių postuose savo jėgas išbandys Robertas Poškus ir Tomas Ražanauskas.

Dar labiau prasiplės ir legionierių iš užsienio žemėlapis - LFF Vykdomasis komitetas ir klubai vieningai pritarė vienam sezonui legionierių limitą padidinti iki šešių.

Kaip kovoti su lažybomis?

Iš dešimties lygoje kovosiančių klubų kol kas vienintelis Vilniaus „Žalgiris“ nedelsdamas atskleidė savo biudžetą – 9 mln. litų. Kitų klubų, kurių daugumą remia investuotojai iš užsienio, vadovai apie pinigus garsiai kalbėti nelinkę.

„Biudžetas gerokai, keletą kartų, kuklesnis (nei „Žalgirio“ - red.). Bet tikslas – ne lenktyniauti pagal biudžetus. Turime neseną patirtį, kad reikia gyventi pagal galimybes. Biudžetas gali būti dinamiškas ir priklausys nuo to, kaip seksis žaisti Europos taurėje“, - sakė „Atlanto“ prezidentas Romualdas Jonaitis.

Pagal nustatytą tvarką paskutinę vietą užėmęs klubas kitą sezoną privalės pasitraukti į A lygos, tačiau gyvenimą klubams gali apkartinti ne tik pralaimėjimai, bet ir finansiniai įsiskolinimai.

Visiems klubams suteiktos licencijos, tačiau kai kuriems iš jų – su tam tikromis išlygomis. Finansinių spragų turinčios komandos iki balandžio privalo išspręsti uždelstų įsipareigojimų klausimą.

Kitas iššūkis klubams ir lygos vadovams - švarios ir sąžiningos rungtynės.

„Gerai, kad atsiranda investicijos - tai kelia klubų ir čempionato lygį. Kita vertus, federacija rūpinasi, kad futbolas būtų vystomas saugiai. Bendradarbiaujame su UEFA, agentūromis, taip pat teisėsaugos institucijomis dėl lažybų, nelegalių statymų, galimai sutartų rungtynių.

Darbas vykdomas, tačiau greitų rezultatų tikėtis neverta. Yra nerimas, konsultuojamės su teisininkais, kokias statyti užkardas. Vienas tokių - investuotojų, klubo savininkų integralumo testas. Yra karštoji linija, kad ir žaidėjai, ir sirgaliai, turintys kažkokių žinių, informuotų apie tai. Esame naujokai šioje srityje, bet aiškiai išsakome savo griežtą poziciją“, - kalbėjo Lietuvos futbolo federacijos (LFF) generalinis direktorius Edvinas Eimontas.

Jis pritarė minčiai, kad klubai viešai skelbtu visus rėmėjus ir suformuotą biudžetą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.