14 faktų, kodėl pasaulio čempionatas Katare taps katastrofa

Iki 2014-ųjų pasaulio futbolo čempionato liko mažiau nei du mėnesiai - birželio 4-ąją Brazilijoje prasidės didžiausia sporto fiesta pasaulyje. Pirmenybės dar neprasidėjo, bet 2014 metų futbolo čempionato šeimininkės adresu skrieja kritikos strėlės - dėl nesaugių stadionų, infrastruktūros, prasto saugumo ir didžiulio nusikalstamumo.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 30, 2014, 8:44 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 10:38 AM

Tačiau Brazilija prieš kitą būsimą pasaulio futbolo čempionato šeimininką Katarą turi gerokai geresnes pozicijas.

Kai FIFA prieš ketverius metus paskelbė, kad 2022 metų pasaulio futbolo čempionato pirmenybės patikėtos Katarui, kritikos balsai pasipylė lyg iš gausybės rago.

Persijos įlankos vakaruose įsikūrusi valstybė neturi futbolo tradicijų, negali pasigirti padoria infrastruktūra, nuolat yra kritikuojama dėl pažeidžiamų žmogaus laisvių ir didžiulės korupcijos. Todėl FIFA sprendimas tapo kol kas kontraversiškiausiu pasaulio futbolo čempionatų istorijoje.

Per ketverius metus šių iškeltų problemų sprendimas nepasistūmėjo į priekį. Businessinsider.com pateikia 14 faktų, liudijančių, kad situacija tik blogės ir pasaulio čempionatas po 8 metų gali tapti tikra katastrofa:

1. Žmogaus teisių gynimo agentūros apytikriais skaičiavimais, su pasaulio čempionatu susijusiose statybose žus apie 4 tūkst. darbuotojų.

Jau yra duomenų, kad nuo 2010-ųjų, kai Kataras buvo paskelbtas 2022 metų pasaulio futbolo čempionato šeimininku, statybose jau žuvo 1,2 tūkst. emigrantų iš Nepalo ir Indijos.

2. Katare stipriai įsišaknijusi korupcija. Pranešama, kad FIFA atstovo, balsavusio už Kataro kandidatūrą, dukra po metų gavo 3,4 mln. JAV dolerių kyšį.

2012 metų vasarą paskelbta, kad FIFA vykdomojo komiteto narys Ricardo Teixeira gavo net 12,74 milijono Šveicarijos frankų (36,6 mln. litų) kyšį ir atsistatydino iš pareigų.

3. Kitas FIFA vykdomojo komiteto narys iš Trinidado ir Tobago Jackas Warneris taip pat įtariamas gavęs didžiulį kyšį ir balsą Kataro naudai.

Buvo pranešta, kad J.Warneris, tuo metu užėmęs FIFA viceprezidento postą, gavo 1,2 mln. dolerių (3 mln. litų) iš kompanijos, kurią kontroliavo kitas buvęs FIFA vykdomojo komiteto narys.

4. Kataras nuolat kaltinamas dėl „šiuolaikinės vergovės".

Britų leidinys „The Guardian" yra paskelbęs didžiulę publikaciją apie emigrantų iš Nepalo darbą ir gyvenimą Katare. Darbuotojai, kurie buvo darbo jėga specialiai pasaulio čempionatui statomame mieste, apkaltino savo darbdavius, kad šie nuolat mažina atlygį, verčia dirbti didžiuliame karštyje be vandens, gyvena apleistose stovyklose ir konfiskuoja pasus, kad šie neišvyktų iš šalies.

2013 metų vasarą Katare statybose žuvo 44 žmonės.

5. Vasarą Katare oras įkaista iki 40 laipsnių, todėl labai didelė tikimybė, kad čempionatas vyks žiemą.

Kai Kataras dar tik kandidatavo į 2022-ųjų pirmenybes, šalies futbolo vadovai tikino, kad čempionatas galės vykti vasarą. Dabar beveik visi atsisakė šios idėjos, o FIFA dėl šio klausimo balsuos kitais metais.

6. Spėjama, kad pasaulio čempionatas Katarui kainuos apie 200 milijardų JAV dolerių - keturis kartus daugiau nei Rusija išleido Sočio olimpiadai.

Beje, išlaidos sunkiai kontroliuojamos, nes kol kas jų užtektų aštuoniems naujiems stadionams, o ne 12, kaip buvo planuota iš pradžių.

7. Šalyje homoseksualumas yra uždraustas.

Nors Kataras laikomas viena iš liberaliausių šalių Artimuosiuose Rytuose, jis vis dar laikosi itin griežtų įstatymų homoseksualų klausimu.

Net FIFA prezidentas Seppas Blatteris viešai patarė, kad homoseksualai, norėsiantys vykti į šį pasaulio čempionatą, „turėtų susilaikyti nuo bet kokių seksualinių veiksmų".

8. Kataras kol kas neturi nė vieno stadiono, kuris būtų paruoštas pasaulio čempionatui.

Visi pirmenybėms reikalingi objektai turi būti pastatyti „nuo nulio". Kaip parodė Sočio olimpiados pavyzdys, pastatyti tokius objektus per labai trumpą laiką yra labai brangus ir nenuspėjamas projektas.

9. Kai kurie miestai, kuriuose pagal planą turėtų vykti pasaulio čempionato rungtynės, net neegzistuoja!

Šalis neturi ne tik stadionų, bet ir reikiamų viešbučių, infrastruktūros, kad galėtų vykti pasaulio pirmenybės.

Miestas, kuriame turėtų vykti pasaulio čempionato finalas - Luisailas - dar neegzistuoja.

Palyginimui - 2010 metais Pietų Afrikos Respublikoje vykęs pasaulio čempionatas šaliai kainavo 3,5 mlrd. JAV dolerių.

10. Futuristinė oro kondicionavimo sistema stadionuose, kurią žadėjo Kataras, iš tikrųjų yra neįmanoma.

Kataras pažadėjo pastatyti šiuolaikiškiausius stadionus, kurie turėtų beprecedentę aušinimo technologiją, kad renginys galėtų vykti vasarą.

Tačiau po to, kai laimėjo kandidatūrą, šie planai iš pasiruošimo plano buvo išbraukti. Anot ESPN, įmonė, kuri planuoja statyti stadionus, teigia, kad tokia kondicionavimo sistema yra pernelyg brangi ir gali būti nepatvari, kai naudojama tokiose didelėse erdvėse.

11. Pasaulio čempionato perkėlimas į žiemą sukeltų didžiulį nepasitenkinimą nacionalinėse futbolo lygose Europoje.

Futbolo klubams ryškiausios jų žvaigždės yra gerokai svarbesnės nei jų šalys. Nors pasaulio čempionatas yra didelis ir labai svarbus įvykis, Anglijos, Ispanijos ar Italijos futbolo lygų atšaukimas bus didžiulis galvos skausmas visiems.

12. FIFA turės persvarstyti visas TV sutartis.

FIFA veda slaptas derybas su visomis pasaulio televizijomis dėl transliacijų, jei čempionatas vyks žiemą. „Fox" sumokėjo 425 mln. JAV dolerių už kitus du turnyrus tikėdamiesi, kad jie vyks vasarą ir nesikirs su Amerikietiško futbolo lygos (NFL) finalu.

13. Tai gali paskandinti futbolą Amerikoje.

Pasaulio futbolo čempionatas yra vienintelis įvykis, priverčiantis JAV gyventojus atkreipti dėmesį į futbolą.

Jeigu jis susikirs su NFL pirmenybėmis, futbolui tai bus visiška katastrofa. Ypač, jei pirmenybės vyks sausį, kai NFL lygoje prasideda atkrintamosiose varžybos.

14. Alus stadionuose greičiausiai nebus parduodamas.

Kataro sostinėje Dohoje yra tik keletas viešbučių ir barų, kuriuose leidžiama vartoti alkoholį. Tačiau alkoholio vartojimas viešose vietose yra draudžiamas. Tai gali būti pats blaiviausias pasaulio futbolo čempionatas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.