Prieš kelionę į Braziliją - bandymai prisijaukinti karštį

Europos komandos rengiasi karštam ir drėgnam pasaulio futbolo čempionatui. Ar treniruotės saunose, aprangos mirkymas šaltame vandenyje ir gydytojų patarimai padės laimėti kovą su karščiu? Brazilijoje šiuo metu žiema, tačiau šalies atogrąžinėje dalyje esančiuose stadionuose bus karšta, temperatūra dažnai kils virš 30 laipsnių, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 1, 2014, 11:09 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 7:40 AM

Birželio 12 dieną prasidedančiame pasaulio čempionate dauguma rungtynių bus žaidžiamos dieną plieskiant saulei, kad mačai būtų tiesiogiai matomi Europoje vakare.

1994 metais per pasaulio pirmenybes JAV prie šalčio įpratusios komandos tiesiog nuvyto.

Nuo tada futbolo rinktinės atvėsimo technologijas perima iš kariuomenės medikų ir konsultuojasi su mokslininkais, kad karštis darytų kuo mažiau įtakos jų žaidimui.

„Yra daug mažų dalykų, kurie padeda prisitaikyti“, – sakė Mike’as Tiptonas, Portsmuto universiteto mokslininkas, padedantis Anglijos rinktinės treneriui Roy Hodgsonui.

Italai treniruojasi saunoje

Brazilai nenorėjo svarbiausių mačų rengti anksčiau negu 16 val. vietos laiku. Bet FIFA nurodė 24 iš 64 pasaulio čempionato rungtynių pradėti 13 val. Tai sukėlė futbolininkų nepasitenkinimą.

Rungtynės pietuose esančiuose Brazilijos miestuose, tarp jų ir Rio de Žaneire, kur liepos 13 dieną vyks finalas, turėtų vykti įprastai. Tačiau šiaurėje ir vakaruose rezultatus gali lemti ne tik žaidėjų, bet ir gydytojų, konsultantų pasirengimas.

Italijos rinktinės treneris Cesare Prandelli įsitikino, kokios sunkios braziliškos sąlygos gali būti, kai 8 žaidėjai pasiprašė keitimų per pertrauką Konfederacijų taurės pusfinalyje praėjusį birželį Šiaurės Brazilijos uoste Fortalezoje, kur vyks ir šeši pasaulio čempionato mačai.

Italijos komanda visas D grupės rungtynes žais šiaurėje, turnyrą pradėdama maču su Anglijos rinktine Amazonės mieste Manause.

Norėdamas patikrinti, kaip su karščiu susidoros kūnai, C.Prandelli savo žaidėjams liepė treniruotis ant bėgimo ir dviračių takelių saunoje esant 33 laipsnių temperatūrai ir 70 proc. drėgmės.

„Mes bandėme sukurti sąlygas, kurias tikriausiai surasime Manause, taip pat – Resifėje ir Natalyje, – sakė Italijos komandos gydytojas Enrico Castellacci. – Žaidėjai dirba pagal specialią programą. Įvertinsime jų pasipriešinimą nuovargiui, nustatydami širdies plakimo ritmą ir svorį prieš ir po krūvių.“

Atsparumas skirtingas

Žaidėjai atvėsta įkišdami rankas į ledinį vandenį. M.Tiptonas teigė, kad ši technika anksčiau buvo naudojama ugniagesių ir suveikia geriau nei viso kūno įmerkimas į ledo vonią arba apvilkimas liemenėmis ir švarkais, prikimštais sauso ledo.

Futbolo medicinos vadovėliuose teigiama, jog žaidėjų kūnams reikia bent trijų dienų, o geriausia – 14–21 dienos, kad prisitaikytų prie karščio.

Įpratę jie sugeba atvėsti greičiau ir praranda mažiau mineralų prakaituodami.

Kai kurie žaidėjai aklimatizuojasi lėčiau ir ne taip efektyviai kaip kiti. Gudrūs treneriai gali nustatyti karščiui neatsparius futbolininkus ir neįtrauks jų į komandos sudėtį per pasaulio čempionatą ar paliks ant atsarginių suolo per karščiausias rungtynes.

Tirdami prakaitą medikai gali nustatyti, kaip žaidėjai aklimatizavosi, ir pagal tai reguliuoti mineralų dozes ruošdami jėgas atkuriančius gėrimus.

Velkasi kelis rūbų sluoksnius

Žaidėjai taip pat turi būti pasirengę psichologiškai.

„Kai kuriuos tai labai slegia ir jie negali gerai žaisti, nes neatlaiko karščio psichologiškai“, – sakė Kataro sporto medicinos klinikos specialistas Julienas Periard’as.

Per jo atliktus tyrimus savanoriai turėjo valandą iškęsti 50 laipsnių, o paskui 48 laipsnių karščio temperatūrą.

„Kai kurie galiausiai tapo agresyvūs, nes jie negali pakęsti karščio“, – sakė J.Periard’as.

Anglijos komanda per pasirengimą treniruočių stovykloje Portugalijoje žaidėjus apvilko trijų sluoksnių apranga.

„Žaidėjai turi išmokti jaustis patogiai būdami nepatogioje padėtyje“, – teigė treneris R.Hodgsonas. Jis yra treniravęs Šveicarijos rinktinę 1994 metų pasaulio pirmenybėse, kur pirmą kartą susidūrė su karščiu futbolo aikštėje.

Pirmąjį šveicarų mačą Detroito stadione, kuriame nebuvo oro kondicionierių, treneris R.Hodgsonas apibūdino kaip „žaidimą dešrainių kioske“.

Orlande oro temperatūra buvo perkopusi 40 laipsnių, kai Airija 1:2 pralaimėjo Meksikai. Po šių rungtynių Airijos rinktinės treneris Jackas Charltonas pareiškė: „Mus įveikė ne meksikiečiai, bet orai“.

FIFA Medicinos skyriaus vadovas Michelas d’Hooghe’as dėl rizikos sveikatai siūlė nukelti rungtynes į vėlesnį laiką, tačiau nesėkmingai. Kai kurie futbolininkai tepėsi specialia nuo saulės saugančia plaukų žele.

Tais laikais taisyklės neleido sustabdyti žaidimo ir futbolininkams atsigerti tvyrant ekstremaliam karščiui. Dabar tokios pertraukėlės leidžiamos.

Šiauriečiams bus sunkiau

Kad ir kaip būtų, komandos iš šaltesnių klimato zonų Brazilijoje turės daugiau nepatogumų ir tikriausiai šiek tiek pritaikys savo žaidimo stilių karščiui – galbūt mažiau bėgios, bet atliks daugiau perdavimų.

Tai bus aštuntasis pasaulio čempionatas Amerikoje. Ligšioliniuose septyniuose ten triumfavo tik Pietų Amerikos komandos – Urugvajaus, Brazilijos ir Argentinos.

„Mes turime pajėgių žaidėjų, kurie moka žaisti svarbias rungtynes tokiose vietose kaip Liverpulis ir Mančesteris, – pažymėjo M.Tiptonas. – Bet tai nėra tas pat, kas žaisti karštose ir drėgnose vietose.“

„Iš vėsesnių kraštų atvykusios komandos gali baigti rungtynes ne taip, kaip yra įpratusios, – sakė Anglijos rinktinės konsultantas. – O komandos, atkeliavusios iš karštos ir drėgnos aplinkos, tiesiog žais sau įprastą futbolą.“ (AP, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.