10 svarbiausių klausimų apie pasaulio čempionatą

Iki pasaulio futbolo čempionato Brazilijoje liko visai nedaug, tačiau klausimų - apstu. Ar šalis pasiruošusi? Ar Brazilija tinkamai priims rinktines, aistruolius ir galiausiai - linksmybių šėlsmą?

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 3, 2014, 2:08 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 5:43 AM

Dienraštis „The Washington Post" Rio de Žaneire dirbančiam žurnalistui Domui Phillipsui uždavė 10 svarbiausių klausimų apie artėjantį pasaulio čempionatą.

1. Ar stadionai bus paruošti?

Taip, nors trijuose stadionuose dar yra nemažai trūkumų - Curitiboje, Cuiaba ir San Paule.

Pastarojo miesto stadione, kur birželio 12-ąją vyks atidarymo rungtynės, darbus vos spėta atlikti iki pirmųjų rungtynių gegužės 18-ąją. Tačiau nesklandumų neišvengta - per rungtynes kilus smarkiam lietui kai kurie sirgaliai permirko, nes keliose vietose nebuvo sutvarkytas tribūnas dengiantis stogas. Ir greičiausiai nebus sutvarkytas.

2. Ar ir toliau bus protestai ir streikai?

Protestų ir suėmimų nebus išvengta - įvairios grupės jau planuoja demonstracijas birželį, o policija ir autobusų vairuotojai kai kuriuose miestuose streikuoja nuolat.

Viskas gali peraugti ir į smurtą, kaip tai įvyko per Konfederacijos taurės turnyrą prie „Maracana" stadiono. Niekas negali garantuoti, bet tikimybė, kad bus tokie protestai, kaip Rio de Žaneire praėjusių metų vasarą, kai susirinko keli šimtai tūkstančių žmonių, nedidelė.

3. Ar Brazilijoje bus saugu?

Daug saugau nei paprastai. Smurtiniai nusikaltimai visuose Brazilijos miestuose yra dažnas reiškinys. Apiplėšimai ir smurtiniai nusikaltimai San Paulo mieste nuolat auga, nusikalstamumo lygis Rio de Žaneire praėjusiais metais vėl padidėjo, o kai kuriuose miesto lūšnynuose padaugėjo išpuolių prieš policiją.

Tačiau šalies Vyriausybė per pasaulio čempionatą į gatves mes apie 157 tūkst. karių ir policijos pareigūnų, o jei prireiks, bus pasitelktos ir kariuomenės pajėgos.

4. Kokios nuotaikos tvyro šalyje šiuo metu?

Jos - skirtingos. Dauguma brazilų dar nepajuto pasaulio čempionato dvasios, nes jie įsitikinę, kad pinigai, kurie buvo skirti stadionams, galėjo būti panaudoti kitur - sveikatos apsaugai, švietimui.

Tačiau tai yra futbolo šalis. Šis žaidimas žaidžiamas absoliučiai visoje Brazilijoje, o šalies gyventojai fanatiškai renka futbolininkų lipdukus, skirtus oficialiam pasaulio čempionato albumui.

Tačiau daug kas priklausys nuo to, kaip Brazilijos rinktinei seksis pirmenybėse.

5. Kokios Brazilijos galimybės laimėti čempionatą?

Nuomonės išsiskiria. Dauguma lažybų kontorų Brazilijos rinktinę laiko favorite, tačiau aistruoliai - atsargesni. Jie teigia, kad Brazilija turi tik du puikius žaidėjus - Neymarą ir Thiago Silvą. Kas bus, jei vienas iš jų patirs traumą?

Pastarąjį kartą Brazilija pasaulio čempionatą laimėjo 2002-aisiais, o tada turėjo keturis nuostabius futbolininkus - Ronaldo, Ronaldinho, Rivaldo, Roberto Carlosą.

Tačiau Brazilijos rinktinė žaidė įspūdingai Konfederacijų taurės turnyre, kai 2013-ųjų vasarą patiesė Ispaniją. Be to, gynėjas Davidas Luizas pareiškė, kad atmosfera komandoje yra geriausia, kokią jis yra matęs, o jie dar ir turės sirgalių pranašumą. Bet futbole visko gali nutikti.

6. Kokie bus oro uostai?

Paprastą savaitės dieną, 6 val. ryte, vietiniai oro uostai San Paule ir Rio de Žaneire yra perpildyti, tvyro chaosas. Ekonomikos augimo dešimtmetis įpratino Brazilijos gyventojus naudotis oro uostais.

Oro uostų, kaip ir dauguma kitų su infrastruktūra susijusių objektų, renovacija vėlavo, bet jau nauji terminalai atidaryti Brazilijos ir San Paulo oro uostuose.

Vis dėl to, skrydžių vėlavimas, painiava ir kitokios problemos - tikrai neišvengiamos.

7. Kaip bus su nakvyne?

Apgyvendinimas yra brangus, o kainos dar labiau ūgtelėjo artėjant pasaulio čempionatui. Yra ženklų, kad didžiulės kainos ir didelė protestų tikimybė gali atbaidyti nemažai apie kelionę į pasaulio čempionatą svarstančių turistų.

Atlikta apklausa parodė, kad San Paulo viešbučiuose kol kas užsakyta vos 30 proc. kambarių.

8. Ar vyks daug amerikiečių?

Panašu, kad taip. JAV konsulatas Rio de Žaneire pranešė, kad iš JAV jau nupirkta apie 187 tūkst. bilietų, o į Brazilija planuoja atvykti apie 80 tūkst. amerikiečių.

Jų sirgalių armija bus didžiausia pirmosiose rungtynėse Curitiba mieste, kur birželio 16-ąją žais Nigerijos ir Irano rinktinės. Jie išpirko 7,8 proc. bilietų.

9. Kur brazilai stebės rungtynes?

2010-aisiais tūkstančiai brazilų rungtynes stebėdavo per milžiniškus ekranus, kurie būdavo pastatyti miestų centruose. Kita dalis - baruose. Tačiau didžioji dalis pasaulio čempionatą sekė iš namų.

„Mes mėgstame susiburti, kviesti šeimas ir draugus, pasigaminti maisto ir rungtynes stebėti kartu", - sakė Rio de Žaneiro gyventoja Katiane de Souza.

10. Ar šalyje bus viena didžiulė šventė?

Taip, bet iki tol, kol Brazilija laimės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.