F.Capello: „Dabar futbole turi žaisti trumpais perdavimais“

Kai 2012 metų liepą perėmė Rusijos futbolo rinktinės vairą, Fabio Capello misija buvo aiški. 67 metų italas turėjo nukalti tikrą galiūnę, kuri galėtų 2018 metų pasaulio futbolo čempionate, kuris vyks Rusijoje, varžytis dėl trofėjaus. Vietos 2014-ųjų pirmenybėse iškovojimas taip pat buvo plano dalimi. Juk taip jis parodė, kad rusiškas plienas pasiduoda jo taktinėms vingrybėms.

Ir nors didysis šou turi įvykti po ketverių metų, F.Capello Brazilijoje sieks suspindėti.<br>AP archyvo nuotr.
Ir nors didysis šou turi įvykti po ketverių metų, F.Capello Brazilijoje sieks suspindėti.<br>AP archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 3, 2014, 2:06 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 5:50 AM

Ir nors didysis šou turi įvykti po ketverių metų, F.Capello Brazilijoje sieks suspindėti.

„Pagrindinis tikslas – skirtas žaidėjams, kurie turės gauti didžiulį kiekį patirties. Tačiau tai mūsų nuo ambicijų nesulaikys“, - sakė buvęs Anglijos rinktinės, Madrido „Real“, Turino „Juventus“, „AC Milan“ klubų treneris, neseniai pratęsęs sutartį su Rusijos komanda.

Jis su fifa.com kalbėjo apie Rusijos rinktinės ambicijas, futbolo filosofiją, taktikas, vartų linijos technologiją.

- Kokie jūsų lūkesčiai Brazilijoje?

- Iki šiol į pasaulio čempionatą nesame patekę dvylika metų. Turnyras Brazilijoje leis mums vėl gauti tikros patirties. Vėl pajusime skonį čempionato, kuris vėliau vyks ir Rusijoje. Į Braziliją vyksime visiškai atsidavę žaidimui. Sieksime pasirodyti kuo geriau.

Pagrindinis tikslas – skirtas žaidėjams, kurie turės gauti didžiulį kiekį patirties. Tačiau tai mūsų nuo ambicijų nesulaikys.

- Kokie didžiausi iššūkiai laukia?

- Mūsų pirmasis tikslas – įveikti grupės etapą taip, kad atkrintamajame galėtume žaisti ramia širdimi. Natūralu, kad mūsų ambicijos eiti kuo toliau, tačiau mes suvokiame, kaip bus sunku įveikti grupės barjerą. Visos komandos turės daugiau ar mažiau panašias problemas. Pavyzdžiui – dėl klimato ir atstumų. Tačiau tai neturi tapti pasiteisinimu.

Svarbiausia atvykti į Brazilija nusiteikus pergalėms ir siekiant kuo daugiau patirties.

- Kaip pavyko suburti komandą po pralaimėjimų Portugalijai ir Šiaurės Airijai per atranką?

- Mano žinutė buvo paprasta. Aš priminiau žaidėjams, kad mes vis dar esame grupės viršuje, ir kad privalome tęsti savo pasirodymą per likusius du mačus. Tęsti su tokia pat valia ir noru laimėti, kaip buvo starte. Niekada nebuvo aišku, ar mes gausime kelialapį. Ypač per paskutinį mačą su Azerbaidžanu, kuomet praleidome įvartį. Varžovų lygis tikrai buvo aukštas.

- Kokia jūsų puolimo jėgos ir solidžios gynybos paslaptis? Jūsų komanda įmušė 20 įvarčių, o praleido tik penkis.

- Mes mėginame išugdyti nusiteikimą, kuris pritaikytas prie modernaus futbolo. Šiandieną tu turi būti kompaktiškas ir žaisti trumpais perdavimais. Mes gavome kelialapį, nes atradome gerą balansą. Komanda buvo nusiteikusi eiti į priekį, bet neapleido gynybos.

- Kokia jūsų futbolo filosofija?

- Mano filosofijoje komanda turi būti tobulai organizuota. Tačiau be šios sistemos, turi leisti talentingiems futbolininkams kurti, išreikšti save. Sistema priklauso nuo žaidėjų, kuriuos tu turi. Jeigu tavo futbolininkai – stiprūs techniškai, bet silpnesni fiziškai – kaip ispanai – gali žaidimą remti kamuolio kontrole ir perdavimais trikampyje.

Bet jeigu tu vadovauji komandai, kaip Belgijos rinktinė, kur žaidėjai aukšti, galima rinktis labiau fizinį futbolą. Kiekvienas treneris turi suprasti tokius rodmenis, kai mėgina nustatyti ekipos stilių.

Asmeniškai visada žaidžiu su keletu puolėjų, tačiau visada turėjo komandas, kurios gynyboje buvo gerai organizuotos ir buvo pasirengusios pereiti į ataką.

- Kas yra jūsų pagrindiniai žaidėjai?

- Netikiu tokiu dalyku. Veikiau tai vadinčiau svarbiausiomis pozicijomis. Komandos yra statomos kaip medis. Kamienas yra lyg stuburas – su geru vartininku, geru centro gynėju, geru saugu ir puolėju. Visa ekipa yra statoma aplink stuburą. Kapitonas turi būti lyderiu. Juo renkiesi ir aikštėje, ir persirengimo kambaryje svarbų futbolininką. Tai nėra tik žaidėjas, kuris stovi prie teisėjo, kai šis meta monetą.

Jeigu jis nėra lyderiu, tai jis nėra kapitonu.

- 2010 metais su Anglija žaidėte pasaulio čempionate Pietų Afrikos Respublikoje. Kokie prisiminimai iš ten?

- Yra vienas momentas, kurio niekaip nesugebu pamiršti. Tai susitikimas su visais treneriais. Aš paklausiau: „Kodėl jūs neatsivedėte ir teisėjų su asistentais?“ Man buvo pasakyta, kad tai nebuvo planuose. Tada aš pareiškiau, kad mes sunkiai dirbome dvejus metus, kad nueitume taip toli ir dabar paprasčiausia klaida – į užribį patekęs arba ne kamuolys, skirtas arba neskirtas baudinys – gali lemti pasitraukimą.

O pabaigoje štai kas nutiko. Aš niekaip negaliu pamiršti to susitikimo. Tada aš nuspėjau, kas mums nutiks, to net nežinodamas.

- Esate už vartų linijos technologiją?

- Absoliučiai. Netgi papildomo teisėjo naudojimas leistų sumažinti klaidų skaičių dešimt ar penkiais procentais.

- Kokios atmosferos tikitės Brazilijoje?

- Kai kalbame apie futbolą, Brazilija – fantastiška šalis. Tikėkimės, kad ji tokia ir bus. Tik fantastiška atmosfera ir gražus futbolas.

- Planuojate pasirodymą 2018 metų pasaulio čempionate. O ko tikitės iš Rusijos rinktinės 2014-aisiais?

- Mums svarbiausia gauti patirties. Dar negalvoju apie 2018 metus, nes dabar esu susitelkęs į Brazilijos čempionatą. Aš noriu pasiekti rezultatų šiame pasaulio čempionate. Mano žaidėjai turi būti susitelkę ir agresyvūs.

- Kas jūsų geriausias Brazilijos futbolininkas?

- Man pasisekė, kad su „La Nazionale“ (Italijos rinktinė, - Red.) teko stoti prieš Pele. Iki to laiko jį mačiau tik per televiziją. Per rungtynes aš mačiau du dalykus, kurie mane sužavėjo. Tada ir supratau, kad jis – geriausias visų laikų futbolininkas.

- Kokie jūsų pirmieji pasaulio čempionato prisiminimai?

- 1958 metų finalas Švedijoje (brazilai 5:2 sutriuškino švedus, - Red.). Jį stebėjau per nespalvotą televizorių bare. Pamenu du dalykus: fantastišką įvartį, įmuštą Pele, kuriam buvo septyniolika su puse bei visiškai ramaus Nilso Liedholmo smūgį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?