Brazilija: policijos sraigtasparniai ir elektrinės tvoros

Apie Braziliją, jos gatvėse už kiekvieno kampo tykančius pavojus, artėjant Pasaulio futbolo čempionatui galima rasti daug informacijos. Dalimi jos kartais net sunku patikėti, kaip pasakomis, sekamomis neklusniems vaikams pagąsdinti. O kaip yra iš tiesų?

Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Noreikienė

Jun 10, 2014, 11:39 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 12:28 AM

Artūras Taicas, Apsaugos ir valdymo sistemų gamybos kompanijos „Eldes“ verslo plėtros direktorius, ką tik grįžo iš Brazilijos. Jo kompanija likus vos kelioms savaitėms iki futbolo čempionato dalyvavo didžiausioje Lotynų Amerikos apsaugos parodoje Brazilijos gamta - įspūdinga., turėjo savo stendą, pristatė savo gaminamus produktus.

Lietuviams teko pabūti ir vieneriose futbolo rungtynėse, tąkart žaidė „Palmeira“. „Nebuvo pilnas stadionas, bet jis gana didelis, Lietuvoje tokio turbūt neturim. Buvo daug vietinių sirgalių. Praėjo tikrai gana ramiai, be incidentų. Aišku, saugojo sukarinta policija, gerai prižiūrėjo“, - pasakoja A.Taicas.

Paroda vyko San Paule – tai pats didžiausias Brazilijos miestas, turintis 17 mln. gyventojų. Paties miesto ilgis – apie 100 km.

„Tiems, kas ten važiuos, visų pirma rekomenduočiau patiems išsinuomoti automobilį. Tai tikrai saugi priemonė. Jeigu kas nutinka, visada gali su juo pasišalint. Patiems vaikščioti gatvėmis nėra saugu“, - moko pašnekovas.

Nuomotis automobilius apsimoka dar ir dėl to, kad kuras Brazilijoje labai pigus – litras etanolio kainuoja viso labo 2 litus.

Lietuviai San Paule su problemomis nesusidūrė – juos vedžiojo įmonėje dirbantis brazilas, pats kilęs iš San Paulo. Tačiau vaizdai, matomi iš pažiūros ramiose miesto vietose, kalba už save.

„Stovi šiuolaikiškas daugiabutis, 20-30 aukštų. Aplink jį yra tvora, o virš tos tvoros - pajungta elektra“, - pasakoja verslininkas. Tokios apsaugos priemonės nuo vagių ir chuliganų liudija, kad pavojus nuolat šalia.

Nemalonumų Lietuvos delegacija išvengė, kaip patys sako, todėl, kad vengė lankytis pavojingose vietose. Tiesa, tai nereiškia, kad sėdėjo užsidarę – pabuvo ir jaunimo pasilinksminimų vietose, ir vietinio maisto paragavo, ir šokių prisižiūrėjo.

„Mums nerekomendavo važiuoti į San Paulo miesto centrą. Nes ten daug turistų ir dar daugiau tų, kurie nori tuos turistus apvogti“, - sako A.Taicas.

Taip pat jiems nerekomendavo naudotis metro. „Metro taip sausakimša, kad tu net rankų negali pajudinti. Tada per kišenes greitai praeina“, - aiškina verslininkas, naudojęsis savo transportu.

Policijos mieste matėsi labai mažai, bet labai daug sraigtasparnių. Tą lemia tipiškas Brazilijos miestų išplanavimas – kas 100 m po sankryžą, šviesoforas po šviesoforo. „Pravažiuoti policijai sudėtinga, o sraigtasparniai suka ratus, kur reikia – nusileidžia“, - pasakoja A.Taicas.

Nors Brazilijoje gana dažnas reiškinys – streikai, protestai ir riaušės, A.Taicui su tuo teko susidurti tik kartą. Streikuotojai užtvėrė viaduką ir smarkiai sutrikdė eismą.

„Pastatė skersai autobusą, ir sustojo pusė miesto. Gana gudriai padarė – ta vieta buvo svarbi transporto arterija, - prisimena A.Taicas. - Bet, kiek mačiau, gana greitai atvažiavo policija, žmonės iš savivaldybės, ir greitai su jais susitarė. Matyt, nenorėjo, kad pasaulis prieš čempionatą pamatytų, kad ten vyksta kažkoks konfliktas“.

Brazilija kaip šalis A.Taicui labai patiko. Žmonės šilti ir draugiški. Nors šiuo metu Pietų pusrutulyje ruduo, ten labai žalia, daug žaliau, nei pas mus. Labai šilta, drėgna, ypač malonūs šilti vakarai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.