Pasaulio futbolo čempionatai: įdomiausi faktai

Pasaulio čempionatas Brazilijoje dar neprasidėjęs kelia aistras - šalyje nesiliauja protestas dėl milžiniškų išlaidų ir nežabojamos korupcijas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 11, 2014, 6:07 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 11:11 PM

Tačiau kad ir kokia sunki pradžia, neabejojama, kad 30-asis pasaulio futbolo čempionatas suteiks daug įspūdingų akimirkų, kurios vėliau taps istoriniais faktais.

Belaukiant 2014 metų pasaulio futbolo čempionato pateikiame įdomiausius praėjusių pirmenybių faktus.

* 1982 metais Ispanijoje vykęs pasaulio čempionatas buvo išplitęs po 14 miestų ir vyko net 17 stadionų.

* Pasaulio čempionatai kol kas rekordiškai daug buvo rengiami vienoje valstybėje. Tik kartą, 2002-aisiais, futbolo fiesta vyko iš karto dvejose šalyse - Japonijoje ir Pietų Korėjoje. Abi šalys čempionatui paruošė po 10 stadionų. O, štai, pirmasis pasaulio čempionatas, kurį organizavo Urugvajus, vyko tik trijuose stadionuose ir jie visi buvo šalies sostinėje Montevidėjuje.

* 2014 metų pasaulio čempionato šeimininkė Brazilija turnyrui paruošė 12 stadionų.

* Daugiausia įvarčių per vienerias pasaulio čempionato rungtynes buvo įmušta 1954-aisiais Šveicarijoje, kai pirmenybių šeimininkė 5:7 pralaimėjo Austrijai.

* Šveicarija yra viena iš dviejų rinktinių pasaulio čempionatų istorijoje, kuri pelnė penkis įvarčius, tačiau pralaimėjo. Toks pats likimas buvo ištikęs ir Lenkiją, kuri 1938 metų čempionate Prancūzijoje 5:6 pralaimėjo Brazilijos futbolininkams.

* Rezultatyviausias pasaulio čempionatų finalas įvyko 1958-aisiais, kai Brazilija 5:2 patiesė šeimininkę Švediją.

* Šiame čempionate daug žaidėjų stebino rezultatyvumu. Ryškiai žibėjo 18-metis brazilas Pele ir vokietis Helmutas Rahnas, pelnę po 6 įvarčius. Vava (Brazilija) ir Peteris McParlandas (Šiaurės Airija) įmušė po penkis kartus, Kurtas Hamrinas (Švedija), Lajosas Tichy (Vengrija), Agne Simonssonas (Švedija) ir Zdenekas Zikanas (Čekoslovakija) įmušė po keturis įvarčius.

* Tačiau niekas neprilygo Justui Fontaine'as. Iš Maroko kilęs Prancūzijos rinktinės puolėjas į Švediją atvyko kaip atsarginis, tačiau traumų virusas rinktinėje leido jam padėti „Les Bleus".

Įdomu tai, kad J.Fontaine dėl netinkamos avalynės futbolo batelius turėjo skolintis iš komandos draugo Stephane'o Bruey. Svetima avalynė nesutrukdė tuomet 25-erių puolėjui per šešis čempionato mačus pelnyti net 13 įvarčių. Tai - geriausias vieno žaidėjo pasirodymas per vieną pasaulio čempionatą tokių turnyrš istorijoje.

Beje, J.Fontaine'as, būdamas vos 28-erių, dėl traumų buvo priverstas baigti karjerą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.