Fortūnos lydimas Neymaras baudė teisėją keikusius kroatus

Brazilai iškovojo trokštamą pergalę, nors kroatai buvo arti. Futbolo specialistai prognozavo, kad teisėjas neišvengs kalbų apie jo darbą.<br>Lrytas.lt montažas
Brazilai iškovojo trokštamą pergalę, nors kroatai buvo arti. Futbolo specialistai prognozavo, kad teisėjas neišvengs kalbų apie jo darbą.<br>Lrytas.lt montažas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 12, 2014, 11:18 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 10:02 PM

Brazilijos sirgaliai tikėjosi ne tokio starto, tačiau gavo tai, ko troško: jų dievaičiai 2014 metų pasaulio futbolo čempionatą pradėjo pergale. Ketvirtadienį San Paule įvyko atidarymo rungtynės, kuriose brazilai įmušė visus įvarčius ir pergalę prieš Kroatiją šventė 3:1. Kroatai per šias rungtynes atidavė visas jėgas, tačiau per šiurkštus žaidimas baudos aikštelėje jiems kainavo labai daug – brazilai įgijo itin svarbų pranašumą, kai Neymaras įmušė 11 m baudinį. Paskutinę pagrindinio laiko minutę Oscaras įmušė kontrolinį įvartį.

Neymaro vardas „Corinthians“ stadione skanduotas prieš, per rungtynes ir po jų. Jaunasis brazilų dievukas įmušė du įvarčius ir nuramino piktus sirgalius, nes jie įsiuto, kai vienuoliktąją minutę į savo vartus įsimušė Marcelo.   Brazilija – Kroatija 3:1. Neymaras (29, 71 – 11 m baudinys), Oscaras (90) / Marcelo (11 – į savo vartus)

Šaltas dušas. Kroatijos rinktinė parengė namų darbus. Pirmojoje rungtynių pusėje jie buvo agresyvesni ir neleido brazilams primesti savo taisyklių. Vieną po kitos atakas rengę kroatai vienuoliktą minutę pasiekė savo, kai gynyboje nesėkmingai sužaidė Marcelo. Jis koja netyčia paspyrė skersuotą kamuolį, į kurį tiksliai nepataikė Nikica Jelavičius, ir įsimušė į savuosius vartus (0:1).

Ataka. Kai J.Cesaras sugavo varžovo galva muštą kamuolį, po kelių akimirkų brazilai tribūnose ir aikštėje šėlo. Įvartį įmušė jaunasis brazilų dievukas Neymaras. Aikštės viduryje su keliais kroatais dėl kamuolio kovojęs Oscaras jį išsaugojo ir pakišo perdavimą Neymarui. Pastarasis nusprendė smūgiuoti iš 18 metrų atstumo ir tai padarė itin taikliai – 29 minutę kamuolys skriejo prie pat virpsto – 1:1.

Jėgos. Kroatijos rinktinės planas nuo pirmųjų atakų buvo aiškus – neleisti brazilams kontroliuoti kamuolio ir taip užkirsti kelią šeimininkams valdyti situaciją. Ilgą laiką taktika veikė, tačiau galiausiai kroatams ėmė stigti jėgų. Dėl kamuolio kiekviename metre rimtai kovoję Kroatijos futbolininkai antrojoje pirmojo kėlinio pusėje atleido vadžias, tad sirgaliai išvydo daugiau brazilų atakų.

Tempas. Sirgaliai reikalavo tempo ir greito įvarčio, bet Brazilijos rinktinė antrąjį kėlinį pradėjo gerokai lėčiau. Atrodė, kad šeimininkai baiminasi netikėto kroatų proveržio ir įvarčio, tad pernelyg neskubino įvykių taip sukeldami aistruolių susierzinimą.

Sėkmė. Kantriai visas jėgas eikvoję kroatai susiėmė už galvos, kai baudos aikštelėje ant žemės krito Fredas, kovojęs su D.Lovrenu. Teisėjas nedelsdamas skyrė vienuolikos metrų baudinį ir sukėlė ir sirgalių, ir kroatų futbolininkų pykčio audrą. Galimybė pelnyti įvartį buvo patikėta brazilų dievukui Neymarui. Jis, gavęs leidimą, neskubėjo, tuomet pakeitė pusę, lėtai įsibėgėjo ir smūgiavo į kairįjį kraštą. S.Pletikosa atspėjo brazilo planą ir netgi lietė kamuolį rankomis, tačiau šis atsidūrė tinkle (2:1).

Pyktis. Kroatijos futbolininkai dar nebuvo atvėsę po gauto vienuolikos metrų baudinio, kai vėl skėsčiodami ir šaukdami pasileido teisėjo link. 83 minutę kroatai įmušė kamuolį į vartų tinklą, bet Yuichi Nishimura sušvilpė ir parodė, kad įvartis neįskaitomas. Arbitras dar prieš lemiamą smūgį užfiksavo Ivicos Oličiaus pražangą prieš vartininką J.Cesarą.

Didvyris. Brazilijos futbolo sirgaliai garsiais plojimais ir šypsenos iš aikštės išlydėjo Neymarą, kai Luisas Felipe Scolari 88 minutę nusprendė leisti pailsėti Neymarui.

Nužudė. Kai sirgaliai sunerimę stebėjo kroatų išpuolius, Oscaras leido saviesiems atsipūsti. Būtent jis, kai tik brazilams pavyko apsiginti nuo galingo išpuolio, įmušė kontrolinį įvartį į kroatų vartus (3:1).

Statistika

Brazilija – Kroatija

Kamuolio kontrolė: 59 proc. – 41 proc.

Smūgiai (į vartų plotą) 14 (9) – 10 (4)

Atlikti perdavimai: 431 – 264

Kamuolio perdavimai į baudos aikštelę: 10 – 4

Pavojingos atakos: 49 – 37

Pakartojo. Brazilijos rinktinės treneris nusprendė pasirinkti tokį startinę vienuolikę, kokią panaudojo praėjusių metų Konfederancijų taurės finale, kai nugalėjo ispanus.

Rungtynės

1 min. Kroatijos rinktinė tik padavusi kamuolį jį permetė vartininkui, o brazilai spaudė – iškart pasileido į priekį, neleisdami svečiams ilgai apgalvoti atakos.

2 min. Pirmasis pasaulio futbolo čempionato smūgis buvo atliktas kroato M.Kovačičiaus.

3 min. Brazilams teko dar vieną kroatų ataką sulaikyti savo baudos aikštelėje. Patys šeimininkai pernelyg neskubėjo – ieškojo spragų ir laukė momentų savo garsiosioms kontratakoms.

5 min. D.Luizas smūgiavo galva, tačiau didelio pavojaus nesukėlė. S.Pletikosa lengvai perėmė kamuolį ir ramino savo ekipos žaidėjus, šiek tiek sutrikusius po nestandartinės situacijos.

6 min. Neblogą progą turėjo kroatai, bet jiems nepavyko skersuoto kamuolio nukreipti į vartų plotą.

11 min. Neįtikėtina - brazilai nuščiuvo - kamuolys krito į jų vartus. Įvartį į savo vartus įmušė Marcelo, kuris netyčia paspyrė kamuolį, į kurį tiksliai nepataikė N.Jelavičius. Kroatija išsiveržė 1:0.

15 min. Brazilams iki įvarčio trūko keleto centimetrų, kai puikų perdavimą į baudos aikštelę atliko Oscaras. Tačiau Fredas nepataikė į kamuolį ir pro jį netrukus praskrido ir Neymaras.

19 min. Paulinho pademonstravo greitį, kai įsiveržė į kroatų baudos aikštelę ir smūgiavo iš dešiniojo kampo, tačiau S.Pletikosa kamuolį stovėdamas atmušė.

21 min. Brazilijos rinktinė surengė dar vieną itin pavojingą išpuolį. S.Pletikosai teko demonstruoti savo šuolį, kai atšokusį kamuolį į tolimąjį virpstą pasiuntė gerai nusitaikęs Oscaras. Prieš tai į baudos aikštelę prie pat galinės linijos įsiveržė Marcelo, bet niekas iš brazilų nesugebėjo baigti atakos.

28 min. N.Jelavičius galva mušė į brazilų vartus, bet J.Cesaras reagavo užtikrintai.

29 min. Neymaras pademonstravo, kodėl yra nuolat lyginamas su geriausiais brazilų futbolininkais. Jaunasis puolėjas gavo gražų perdavimą ir itin taikliai mušė iš maždaug aštuoniolikos metrų. Kamuolys skriejo į patį vartų kampą, ir S.Pletikosa nieko padaryti negalėjo – 1:1.

37 min. L.Modričius prarado kamuolį ir netrukus brazilai surengė greitą ataką. Oscaras užtikrintai kamuolį varėsi kraštu ir jį skersavo Paulinho, tačiau L.Modričius ištaisė savo klaidą – išmušė kamuolį, nutraukdamas išpuolį.

43 min. Brazilai rengė dar vieną ataką kraštu, tačiau teisėjas ją sustabdė – kamuolį perimti norėjęs Fredas buvo nuošalėje.

45 min. Pirmasis kėlinys baigėsi 1:1.

46 min. Treneriai jokių pakeitimų per pertrauką nedarė.

50 min. Neymaras stojo prie kamuolio, siekdamas sužaisti standartinę situaciją. Iš krašto jis skersavo kamuolį į baudos aikštelę, bet kroatai nesutriko ir jį išmušė.

55 min. I.Perišičius atsiprašė komandos draugų, kai nerasdamas progos veržtis ar patogiai smūgiuoti spyrė kamuolį į vartų pusę, tačiau tai darė gerokai per aukštai.

61 min. Kroatijos rinktinėje M.Kovačičių pakeitė M.Brozovičius. Žaidimo tempas buvo kritęs, tad sirgaliai nepatenkinti švilpė. Daugiausia nepasitenkinimo buvo skirta brazilams.

63 min. Buvusį klubo „Vilnius“ žaidėją Paulinho pakeitė Hernanesas. Paulinho vieną sezoną praleido dabar jau išnykusiame sostinės klube. Būtent iš jo išvykęs brazilas ėmė kopti karjeros laiptais ir tapo viena iš rinktinės žvaigždžių.

65 min. V.Čorluka gavo geltonąją kortelę, kai pavojingą ataką griūdamas nutraukė per daug šiurkščia pražanga. Jis ant žemės pargriovė Neymarą. Netrukus brazilai smūgiavo pasinaudojęs standartine situacija, bet kamuolys skriejo virš vartų.

69 min. Kroatų baudos aikštelėje priėmęs kamuolį Fredas krito ant žemės ir teisėjas nedelsė – jis skyrė vienuolikos metrų baudinį. Netrukus geltonąją kortelę gavo D.Lovrenas, kuris su ekipos draugais puolė aiškintis su arbitru.

70 min. Prie kamuolio stojo Neymaras. Jis, gavęs leidimą, neskubėjo, tuomet pakeitė pusę, lėtai įsibėgėjo ir smūgiavo į kairįjį kraštą. S.Pletikosa atspėjo brazilo planą ir netgi lietė rankomis kamuolį, tačiau šis atsidūrė tinkle – 2:1.

78 min. N.Jelavičių pakeitė A.Rabičius.

83 min. Kroatijos rinktinė pasiuntė kamuolį į vartų tinklą, tačiau teisėjas Yuichi Nishimura jo neįskaitė. Jis skyrė pražangą Ivicai Oličiui prieš brazilų vartininką J.Cesarą. Tai sukėlė dar vieną kroatų pykčio bangą.

88 min. Brazilijos rinktinės treneris leido pailsėti Neymarui, jį pakeitęs Ramiresu.

90 min. Kroatijos rinktinė nesugebėjo tinkamai užbaigti savo atakos ir iškart praleido įvartį, kurį įmušė Oscaras.

Starto sudėtys.

Brazilija: J.Cesaras, D.Alvesas, Th.Silva, D.Luizas, Marcelo, Paulinho, L.Gustavo, Hulkas, Oscaras, Neymaras, Fredas.

Kroatija: S.Pletikosa, D.Srna, V.Čorluka, D.Lovrenas, Š.Vrsaljko, L.Modričius, I.Rakitičius, I.Perišičius, M.Kovačičius, I.Oličius, N.Jelavičius.

***

Schema. Brazilai nusprendė žaisti pagal išdėstymą 4:2:3:1. Kroatai – 4:4:1:1.

Vairininkai. Brazilijos futbolo rinktinė treniruoja Luisas Felipe Scolari. Kroatijos – Niko Kovačas.

Serija. Praėjusių metų Konfederacijų taurė pakeitė brazilų požiūrį į šalies futbolo rinktinę. Iš Brazilijos futbolo aistruolių pašaipų ir nuoskaudų objekto, nacionalinė komandos nariai tapo didvyriais. Brazilai laimėjo 15 pastarųjų rungtynių iš 16 ir jų įmuštų ir praleistų įvarčių santykis – 44:6. Vienuolikė, kuri pernai Konfederacijos taurėje 3:0 nušlavė pasaulio čempionus ispanus, paskutinėse kontrolinėse rungtynėse su serbais buvo identiška kovojusiai Marakanoje.   Nepralaimi. Pasaulio čempionato šeimininkai niekada nepralaimėjo pirmųjų turnyro rungtynių. Iš 20 pastarųjų mačų šeimininkai pasiekė 14 pergalių, o 6 kartus susitikimas baigėsi lygiosiomis.   Nerezultatyvumas. Aštuoni iš pastarųjų dvylikos atidarymo mačų baigėsi komandoms įmušus daugiausia vieną įvartį. Vieninteliai. Brazilams tai bus 20-asis pasaulio čempionatas. Brazilijos rinktinė vienintelė dalyvavo visuose turnyruose. Rekordininkai. Brazilijos futbolininkai pasaulio čempionatuose laimėjo daugiausia rungtynių (67) ir įmušė daugiausiai įvarčių (210).

Gynyba. Per 13 pasaulio čempionato rungtynių Kroatijos rinktinė praleido tik 11 įvarčių (vid. 0,85 per rungtynes). Tai – geriausias rezultatas tarp visų 32 šio pasaulio čempionato dalyvių. Akistata. Pasaulio čempionatuose Brazilija ir Kroatija tarpusavyje žaidė vienintelį kartą. 2006 metais Berlyne vienintelis Kaka įvartis nulėmė brazilų pergalę.

Aistros. Iš devynių pastarųjų kroatų rungtynių pasaulio čempionate buvo parodytos net šešios raudonosios kortelės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.