Pasaulio čempionatas lėtai įkaitino Braziliją

Brazilija beprotiškai ilgai laukė šios šventės, tačiau kelias iki pasaulio futbolo čempionato didžiausiai Pietų Amerikos žemyno valstybei toli gražu nebuvo lengvas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 12, 2014, 9:41 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 10:06 PM

Stipriai vėluojančios stadionų, kur vyks čempionato rungtynės, statybos ar renovacija, milžiniškos ir pasipiktinimą šalyje keliančios investicijos, galiausiai - protestai ir riaušės temdė brazilų taip šviesiai piešiamą būsimo sporto renginio paveikslą, rašo bbc.co.uk.

Nors brazilai beprotiškai myli futbolą, pastaruosius metus nesiliovę protestai liudijo, kad šalyje vyravo skeptiškas požiūris į milijonų pumpuojamą futbolo čempionatą, tuo tarpu kai ligoninės, mokyklos ir keliai metai iš metų sulaukia menko finansavimo.

Tačiau patirtis rodo, kad brazilai didžiuojasi savo tapatybe, nuo kurios futbolas yra neatsiejamas, ir tai dar labiau sustiprina jų aistrą šiam žaidimui. Futbolo aistruoliai trokšta, kad po pirmojo teisėjo švilpuko visi pasiduotų futbolo aistrai.

„2013 metais Brazilijoje vykęs Konfederacijų taurės turnyras parodė, ką brazilai nuveiks šiais metais. Neabejoju, kad mes surengsime geriausią pasaulio futbolo čempionatą", - įsitikinęs buvęs Brazilijos rinktinės treneris ir pasaulio čempionas Zagallo.

Skeptikų daugėja

Tačiau atliktos apklausos rezultatai rodo kitokią realybę - palaikančių pasaulio čempionatą Brazilijoje procentas nukrito net iki 48 procentų.

2008-aisiais, praėjus metams po to, kai bus paskelbta apie Brazilijos pergalę 2014-ųjų pasaulio čempionato rengimo konkurse, pritariančiųjų pirmenybėms buvo 79 proc.

Nors palaikymas protestuotojams taip pat krenta, brangaus čempionato šalininkų gretos tirpsta labai stipriai.

Viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl didėja pasipiktinimas - fantastiškai didelė 12 stadionų, kuriuose vyks čempionato rungtynės, kaina. Ji siekia net 3,6 mlrd. JAV dolerių, o daugiausia finansuojama iš viešųjų lėšų.

Remiantis kai kuriais duomenimis, kaina nuo to laiko, kai Brazilija laimėjo teisę rengti pirmenybes, padidėjo tris kartus.

Nors mestos milžiniškos lėšos, o darbininkai prie stadionų plušėdavo visą parą, darbai nuolat vėluodavo, o kai kada baigdavosi tragiškai. San Paulo stadione per darbus žuvo vienas darbininkas. Per septynerius metus - tai aštuntoji tokia auka. Septyni darbininkai žuvo per nelaimingus atsitikimus, vienam sustojo širdis.

Analitikai perspėja, kad bent keturi stadionai gali tapti „baltaisiais drambliais" - pastatais, kurie po pasaulio čempionato nebus tinkami naudoti.

Jie teigia, kad daugiafunkciniai stadionai pastatyti apleistuose regionuose ir po čempionato nebus tinkamai prižiūrimi.

Tušti pažadai

Jau aišku, kad kai kuriuose Brazilijos miestuose, kur vyks pasaulio čempionato rungtynės, oro uostai taip pat nebus tinkamai paruošti, nors tą atkakliai žadėjo pirmenybių organizatoriai.

Kiti infrastruktūros darbai, kurie buvo suplanuoti, atidėti arba iš viso atšaukti.

„2007 metais, kai buvo paskelbta apie Brazilijos pergalę pasaulio čempionato rinkimuose, buvo pažadėta, kad pinigų iš viešų lėšų stadionų statyboms nebus skiriama ir viską finansuos privatūs sektoriai.

Galiausiai, visi pažadai dėl infrastruktūros gerinimo nebus visiškai įvykdyti ar iki galo padaryti. Tai ir yra pagrindinės priežastys, kodėl visuomenė priešiškai nusiteikusi šio turnyro atžvilgiu", - dėstė San Paulo sporto konsultantas Padro Danielis.

Tiesa, San Paulo gatvėse nuomonės apie pasaulio čempionatą išsiskyrė.

„Pasiruošimas yra verslas ir tai normalu. Brazilija nežino, kaip sukurti projektus ir juos įvykdyti taip, kaip buvo žadėta. Su pasaulio čempionatu buvo tas pats. Visi pinigai, kurių prireikė, galėjo būti išleisti racionaliau", - teigė investicijų analitikas, 24 metų San Paulo gyventojas Evandro Riosas.

Tačiau akivaizdu - Brazilija yra ta šalis, kurioje aistra futbolui neturi lygių. Šalies futbolo rinktinės simbolika pradėta pardavinėti likus gerokai iki čempionato ir neabejojama, kad jo metu pardavimai pasieks neregėtas aukštumas.

„Brazilai pamirš visas problemas, kai tik visa tai prasidės", - įsitikinęs 23 metų Caio Lopesas.

To paties tikisi ir Brazilijos valdžia. Tiesa, Brazilijos sporto ministras Aldo Rebeldo neseniai pripažino, kad pasiruošimas čempionatui „galėjo būti geresnis". Bet jis suskubo pabrėžti, kad visai tai jau atnešė naudos - sukūrė daug darbo vietų - ir dar suteiks beprotiškai daug gerų akimirkų.

„Futbolas yra dalis Brazilijos tautos tapatybės. Čempionato svečiai ir čempionato rungtynės sukurs nuostabų renginį visoje šalyje", - įsitikinęs A.Rebeldo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.