Pasaulio čempionato atidarymas: J. Lopez vilionės ir kritika

Visos pasaulio akys nukreiptos į Braziliją, kur atkeliavęs spindintis futbolo Gralis laukia savojo šeimininko. Milijonai vilčių, džiaugsmo šūkiai, nusivylimo kartėlis – visa emocijų skalė pavirs į uraganą vienoje šalyje ir persiduos po visą pasaulį. Laukimas baigėsi – 2014 metų pasaulio futbolo čempionatui duotas oficialus startas. Futbolo riteriai jau parengę ginklus, taktikai užančiuose slepia schemas. 32-i geriausios pasaulio rinktinės ir nesuskaičiuojamos armijos sirgalių futbolo šalyje ir per televiziją stebėjo didžiosios fiestos atidarymą. Vaistų nėra, o futbolo beprotybė jau prasidėjo.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 12, 2014, 10:13 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 10:06 PM

San Paulo miestas trumpam tapo Olimpu, kur susirinko gausybė futbolo dievų, legendų ir dievaičių. Triumfo savo šalyje išsiilgęs Pele, amžinas brazilų priešas Diego Maradona su ašaromis akyse stebėjo, kaip sirgalių jūra ošia, į orą kylant saliutams.

Būtent San Paulas tapo atidarymo miestu ir jam paskirtos pirmosios pasaulio futbolo čempionato rungtynės, kuriose „Corinthians“ arenoje šeimininkai brazilai kovos su kroatais.

„Yra 90 proc. tikimybė, kad Brazilija laimės turnyrą. Norėčiau, kad finale nugalėtume Argentiną. Futbole niekas nėra šimtu procentų tikras“, - BBC sakė Brazilijos legenda Cafu, pasaulio čempionatą laimėjęs 1994 ir 2002 metais.

Atidarymui - kritika

120 tūkst. metrų audinio, 50 tūkst. metrų siūlų ir 50 tūkst. įvairių blizgučių kostiumams, 84-ias valandas trukusios repetcijos. Visa tai virto atidarymo ceremonija, kuri prasidėjo pasisveikinimu 32-ejomis kalbomis. „Corinthians“ stadione Brazilija pristatė šokį, kuriame buvo vaizduojamos Amazonės džiunglės, indėnų plaukimas kanojomis.

Antrąją dalį šeimininkai skyrė savo kultūrai, pristatydami įvairiausius šokius, muzikos instrumentus. Vėliau buvo  pristatytas oficialus čempionato kamuolys „Brazuca“, oficialų turnyro himną atliko brazilų dainininkė Claudia Leitte, Jennifer Lopez ir reperis Pitbull. Daina „We Are One“ skambės visą mėnesį.

Tačiau atidarymo ceremonija iškart sulaukė kritikos.

„Vis dar vyksta šokiai. Įsivaizduokite Londono olimpinių žaidynių atidarymo ceremoniją, tik su 90 proc. mažiau žmonių, fejerverkų bei atlikėjų. Nieko įspūdingo. Tai daugiau kaimo ceremonija“, - kritikavo BBC.

Iš tiesų į akis krito pustuštės tribūnos. „Corinthians“ stadionas talpina 65 tūkst. sirgalių, bet jų buvo vos pusė.

Nuramins protestus?

Pasaulio futbolo čempionato atidarymas sustabdė ne tik pasaulio ritmą. Brazilijos valdžia tikisi, kad per futbolo mačus nustos ar bent jau aprims protestuotojai, kurie ilgą laiką reiškė nepasitenkinimą politikais. Ne kartą su policijos pareigūnais susirėmę protestuotojai piktinasi valdžios sprendimu visus pinigus skirti pasirengimui pasaulio čempionatui, kai visuose miestuose yra gausybė lūšnynų, trūksta vietų valstybinėse mokyklose, o jos – apšiurusios.

Žmonės į gatves ėjo ir dėl valdžios požiūrio į sveikatos užtikrininimą. Brazilijoje valstybinėse ligoninėse teikiamos itin nekokybiškos paslaugos. „Tu turi eiti į privačią ligoninę, nes valstybinėje gali ir mirti“, - lrytas.lt portalui yra sakęs brazilas Andrezinho, rungtyniaujantis Vilniaus „Žalgirio“ klube.

Ir Andrezinho, ir nemažai brazilų mano, kad jų šalies rinktinės triumfas pasaulio čempionate gali nuraminti protestuotojus. Futbolo pergalės šioje šalyje suveikia palankiai valdžiai. Brazilijos rinktinė laikoma turnyro favorite, tačiau apie titulą galvoja daugiau sirgalių – ne tik brazilai.

O kaip įvykiai šalyje pasisuks, jeigu pasaulio čempionate Brazilija patirs fiasko? Patys brazilai kol kas prognozuoti nedrįsta.

Lietuviškas prieskonis

Lietuviai per pasaulio čempionatą vis dairosi kitų rinktinių, nes savoji dar niekada nėra žaidusi prestižiniame turnyre. Nuolat per atrankos turnyrus įžengti į Europos arba pasaulio čempionatą trokštantys Lietuvos futbolininkai neperšoka barjero, tad ir patys tik per televizorių stebi dvikovas.

Tačiau pasaulio futbolo čempionate lietuviško prieskonio bus. Ir be Brazilijoje gyvenančių lietuvių.

Būtent Luizo Felipes Scolari rinktinėje yra 25 metų žaidėjas Paulinho, kuris į aukštumas pakilo po žaidimo Lietuvos futbolo A lygoje. Paulinho 2006 metais už 75 tūkstančius eurų sutiko pasirašyti sutartį su „FC Vilniaus“ komanda, kuri šiandieną nebeegzistuoja.

Tuomet jis buvo vienas iš kelių klubo brazilų, tačiau sugebėjo sužibėti. Septyniolikmetį Paulinho pastebėjo Algimantas Breikštas, kuris ir nutarė pasikviesti perspektyvų, bet niekam nežinomą „Pao de Accucar“ žaidėją.

„Pagal išvaizdą jis atrodė žymiai vyresnis už mūsų lietuvius, kurių dauguma buvo metais vyresni. Matėsi, kad jis puikiai valdo kamuolį, gerai skaito žaidimą“, - „Lietuvos rytui“ sakė „Vilniaus“ futbolininkus treniravęs, o paskui komandos direktoriumi dirbęs Ivanas Švabovičius.

Dabar Paulinho kaina rinkoje – 25 mln. eurų. Jis priklauso Anglijos „Premier“ lygos klubui „Tottenham Hotspur“.

Šventė Kaune

Lietuvą puikiai pamena ir Safetas Sušičius bei jo treniruojama Bosnijos ir Hercegovinos rinktinė. Būtent pergalę Kaune iškovoję bosniai įveikė pasaulio čempionato atrankos barjerą ir pirmą kartą šalies istorijoje pateko į šį turnyrą.

Per paskutinį turą bosniai dėl tiesioginio kelialapio varžėsi su Graikija. Pastaroji žaidė su Lichtenšteino komanda ir laimėjo 2:0, tad S.Sušičiaus ekipai būtinai reikėjo trijų taškų Lietuvoje.

Pasaulinės klasės puolėją Ediną Džeko turinti rinktinė ilgai nervino savo sirgalius, tačiau sugebėjo įmušti ir Igorio Pankratjevo vadovaujamą komandą nugalėjo 1:0.

68 minutę įvartį įmušė ir šaliai nuostabią šventę dovanojo Vedadas Ibiševičius.

Prognozės palankios brazilams

Pasaulio futbolo čempionate varžysis 32-i rinktinės, padalintos į aštuonias grupes po keturias komandas. Į aštuntfinalį pateks po dvi pirmas ekipas iš kiekvienos grupės. Vienoje sudėtingiausių grupių – D – dėl kelialapio į kitą etapą kovos Urugvajaus, Anglijos, Italijos ir Kosta Rikos komandos.

Lažybininkai prieš turnyrą buvo linkę čempionų titulą atiduoti šeimininkams. Taip galvojo ir nemažai futbolo specialistų, pabrėžę, kad brazilai demonstruoja ne tik gerą greitą ir kontratakuojantį futbolą, bet ir oro sąlygas, kurios palankiausios Pietų Amerikos rinktinėms.

Už kalbų ribų liko Ispanijos rinktinė, kuri šiuo metu yra nuvertinama, nors ispanų klubai Europoje laimėjo visus pagrindinius trofėjus. Ispanijos rinktinė taip pat gina čempionų vardą, ji laimėjo du pastaruosius Europos futbolo čempionatus.

Pasaulio futbolo čempionatas vyks birželio 12 – Liepos 13 dienomis

Pasaulio futbolo čempionato grupės

A grupė: Brazilija, Kroatija, Meksika, Kamerūnas

B grupė: Ispanija, Olandija, Čilė, Australija

C grupė: Kolumbija, Graikija, Dramblio Kaulo Krantas, Japonija

D grupė: Urugvajus, Kosta Rika, Anglija, Italija

E grupė: Šveicarija, Ekvadoras, Prancūzija, Hondūras

F grupė: Argentina, Bosnija ir Hercegovina, Iranas, Nigerija

G grupė: Vokietija, Portugalija, Gana, JAV

H grupė: Belgija, Alžyras, Rusija, Pietų Korėja

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.