Kamerūno rinktinė: nesutramdomi liūtai, užkariavę širdis 1999 m.

Kamerūno futbolo rinktinės pristatymas.

S.Eto'o Kamerūno rinktinėje žaidžia jau 17 metų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
S.Eto'o Kamerūno rinktinėje žaidžia jau 17 metų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Jun 13, 2014, 5:20 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 9:30 PM

Šalis. Pavadinimas – Kamerūno Respublika (Republique du Cameroun). Gyventojų – 22,5 mln. Plotas – 475 tūkst. kv.km. Sostinė – Jaundė. Oficialios kalbos – prancūzų ir anglų. BVP (vienam gyventojui) – 1271 doleris.

FIFA reitingas. Užima 50-ąją vietą. Aukščiausia vieta – 11-oji (2006 m. lapkritį).

Pasaulio pirmenybės. Dalyvauja 7-ąjį kartą. Žaidė 20 rungtynių (4 pergalės, 7 lygiosios, 9 pralaimėjimai). Pirmą kartą dalyvavo 1982 m., praėjusį kartą – 2010 m. Geriausias rezultatas – ketvirtfinalis (1990 m.).

Ar žinote, kad...

„Nesutramdomi liūtai“ užkariavo sirgalių širdis per 1990 m. pasaulio pirmenybes, kuriose ypač ryškiai spindėjo 38 metų puolėjas Rogeris Milla. Veterano vedami kamerūniečiai Italijos stadionuose nugalėjo Argentinos bei Rumunijos rinktines ir iki šiol vienintelį kartą pateko į atkrintamąsias varžybas.

Garbės pakyla Kamerūno futbolininkams buvo ranka pasiekiama. Jie aštuntfinalyje 2:1 įveikė Kolumbiją, o ketvirtfinalyje 2:1 pirmavo prieš Angliją. Tačiau afrikiečių viltis sužlugdė Gary Linekeris, antrojo kėlinio pabaigoje išlyginęs rezultatą, o per pratęsimą išplėšęs anglams pergalę 3:2.

Praėjusį dešimtmetį Kamerūnas bandė diktuoti futbolo aprangos madas. Per 2002 m. Afrikos pirmenybes kamerūniečiai vilkėjo berankovius marškinėlius, o paskui norėjo jais apsirengę žaisti ir per pasaulio čempionatą. Tačiau FIFA naujovei uždegė raudoną šviesą.

Po poros metų Kamerūno rinktinė pristatė vientisus sportinius kostiumus, tačiau FIFA uždraudė ir šią naujovę. Kamerūno futbolo federacijai buvo paaiškinta, kad žaidėjai privalo vilkėti iš dviejų dalių (marškinėlių ir kelnaičių) sudarytą aprangą.

Afrikos šalių nacionalinių federacijų vadovai kantrybe nepasižymi ir trenerius atleidžia po pirmosios nesėkmės. Labai dažnai nauji treneriai pristatomi ir Kamerūno futbolininkams – vien per 14 šio amžiaus metų rinktinėje dirbo 14 specialistų. Daugiau negu dvejus metus kamerūniečius treniravo tik vokietis Winfriedas Schäferis (nuo 2001 m. lapkričio iki 2004 m. lapkričio), o nuo 2013 m. gegužės pergalės formulę mėgina kurti kitas vokietis Volkeris Finke.

Žvaigždė

Futbolininkai į Kamerūno rinktinę ateina ir iš jos išeina, bet Samuelis Eto‘o žaisti joje, regis, ketina amžinai. Nacionalinėje komandoje S.Eto‘o debiutavo dar 1997 m., 16-ojo gimtadienio išvakarėse, ir savo šaliai atstovavo 116 rungtynių, per kurias įmušė 56 įvarčius.

Tautos didvyriu šis puolėjas tapo per 2000 m. Sidnėjaus olimpines žaidynes, kurių finale pelnė išlyginamąjį įvartį, o po to pasižymėjo per baudinių seriją ir su komandos draugais buvo apdovanotas aukso medaliu. Keturiskart geriausiu Afrikos futbolininku rinktas S.Eto‘o vyksta jau į ketvirtąjį pasaulio čempionatą, tačiau karjeros taško dar nededa.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.