Prieš mūšį su ispanais – Olandijos rinktinės naujovės

Neminėkite finalo, kai penktadienį į dvikovą stos Ispanijos ir Olandijos rinktinės. Artėjant 2010 metų pasaulio čempionato finalo pakartotinei kovai olandai nesileidžia į jokias kalbas apie kerštą ir nenori prisiminti prieš ketverius metus Johanesburge patirto pralaimėjimo 0:1.

Ispanijos rinktinė privertė L.van Gaalą keisti olandų žaidimo įpročius.<br>AP nuotr.
Ispanijos rinktinė privertė L.van Gaalą keisti olandų žaidimo įpročius.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

Jun 13, 2014, 7:34 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 9:22 PM

„Tai istorija. Daugiau tai reikšmės neturi, - sakė vienas olandų lyderių Arjenas Robbenas. - Netikiu kerštu. Juolab, kad 2010 vyko finalas, o dabar tai bus grupės rungtynės. Negalima jų lyginti.“

Savo pirmuosius mačus B grupėje ispanai ir olandai sužais 22 valandą Lietuvos laiku. Penktadienį 2014 metų pasaulio čempionato antrąją dieną pirmieji pradės Meksikos ir Kamerūno (A grupė) futbolininkai. Pirmą valandą nakties žais kitos B grupės dalyvės – Čilės ir Australijos ekipos.

Louisas van Gaalas neišduoda savo recepto, nors specialistai tikisi greitų atakų ir kontratakuojančio futbolo. Pats treneris prieš dvikovą gynė savo kietą auklėtinių žaidimą, kuris prieš ketverius metus ekipai finale kainavo aštuonias geltonas korteles ir vieną išvarytą žaidėją.

„Fizinis, kontaktinis žaidimas – futbolo dalis“, - sakė L.van Gaalas.

62 metų stratego komanda Brazilijoje – jaunų žaidėjų ir svarių PAR patikrintų veteranų kokteilis. Treniruotėse visi žaidėjai daug dirbo su fizinio parengimo treneriais. Sunkus darbas ir kietas, gan grubus žaidimas, kovojant dėl kamuolio – būdas kompensuoti kokybės – palyginus su ispanais - trūkumą Olandijos rinktinėje.

Olandų komanda laikoma silpnesne nei ta, kuri varžėsi 2010-ųjų finale. L.van Gaalas visiškai atstatė gynybą, o pirmenybėse nebus pagrindinio saugo Kevinu Strootmano, kuris gydosi po kelio operacijos.

„Padarysime viską, ką galime, kad taptume turnyro siurprizu“, - teigė treneris.

L.van Galo futbolininkų žaidimas tapo pragmatiškesnis, idant pavyktų suvynioti tą dovanėlę savo sirgaliams. Strategas nusprendė atsisakyti taip olandų dievinamos schemos 4:3:3. Specialistas mėgins į greitus ispanų perdavimus ir kamuolio kontrolę atsakyti kontratakomis. O nuo „tiki-taka“ smūgių gelbėsis penkiais gynėjais.

„Svarbiausia tai, kad kai varžovai valdys kamuolį, mes turėsime žaisti kompaktiškiau“, - sakė treneris, pridėjęs, kad ekipai reikės pakeisti savo stilių. Olandai per dvikovą su ispanais veikiausiai susipažins su ilgais perdavimais.

„Manchester United“ klubiniame sezone į priekį vesiantis L.van Gaalas, kadaise dirbęs „Barcelona“ ekipoje, neslepia savo simpatijų ispanams.

„Manau, kad jų futbolas galbūt geriausias pasaulyje, nes jis suburia yra įgūdžius, taktiką ir fizines savybes“, - sakė strategas.

Atvirkštinius jausmus L.van Gaalui jaučia ispanų žvaigždė Xavi Hernandezas.

„Prisiminimai apie jį tik patys geriausi. Jis vienas profesionaliausių trenerių, kokių tik esu turėjęs, - sakė saugas. - Jis visada šimtu procentų pasitikėjo mano galimybėmis.“

Įdomiausi Ispanijos ir Olandijos susitikimo faktai

Dvikova. Prieš ketverius metus Wesley Sneijderio žaidimas jam atvėrė kelią į FIFA Visų žvaigždžių komandą, bet pasaulio čempionate jį sustabdė Sergio Busquetsas. Olandai vis dar rimtai remiasi savo atakų organizatoriumi, diktuojančiu visą žaidimo tempą. Bet štai ir vėl jo kelyje – S.Busquetsas. Ar ispanams ir šįkart atims iš W.Sneijderio galimybę džiaugtis?

Tarpusavio kovos. Ispanijos ir Olandijos rinktinės žaidė devynis oficialius mačus. Vienas mačas baigėsi lygiosiomis ir abi ekipos iškovojo po keturias pergales.

Į istoriją. Tai pirmasis kartais, kai du pasaulio futbolo čempionato finalo dalyviai kitame turnyre susitinka jau pirmosios rungtynėse nuo 1990-ųjų. Tuomet po 1986-ųjų finalo vėl tarpusavyje žaidė Vakarų Vokietija ir Argentina. Vokiečiai laimėjo 1:0.

Šarvai. Ispanijos rinktinės treneris V.del Bosque su Ispanijos rinktine pralaimėjo tik vieną pasaulio čempionato mačą. 2008 metais komandai vadovauti pradėjęs V.del Bosque su ekipa taip pat nepralaimėjo atrankos į pasaulio čempionatą turnyre (22 pergalės ir dvejos lygiosios. Paskutinį kartą pasaulio čempionate ispanai su V.del Bosque pralaimėjo 2010 metais prieš šveicarus (0:1).

Pirmieji. „La Roja“ pralaimėjo savo pirmąsias 2010 metų pasaulio čempionato rungtynes šveicarams, tačiau nuo tada žengė užtikrinčiau ir tapo pirmąja komanda istorijoje, kuriai po pralaimėtų pirmųjų rungtynių atiteko trofėjus.

Serija. Ispanijos rinktinė laimėjo šešis paskutinius savo pasaulio čempionato mačus. Tai geriausia jų serija turnyre. Pastaruosius ketverius mačus ispanai laimėjo 1:0.

Žudikas. Davidas Villa – pagrindinis Ispanijos rinktinės įvarčių mušėjas. Jis tiesiogiai prisidėjo prie septynių iš paskutinių devynių pasaulio čempionate ekipos įmuštų įvarčių. D.Villa pats įmušė šešis įvarčius ir atliko rezultatyvų perdavimą.

Sausi. Ispanijos rinktinė išsaugojo „sausus“ vartus per paskutinius ketverius pasaulio čempionato mačus. Beje, tik italai (penki mačai 1990-aisiais) ir šveicarai (penki mačai 2006-aisiais ir 2010-iais) yra užfiksavę ilgesnė seriją.

Žingsniai. Olandijos rinktinė per paskutinius septynis pasaulio čempionatus įveikė grupės barjerą.

Pavojus. Olandų puolėjas R. van Persie buvo rezultatyviausias 2014 metų pasaulio čempionato atrankos Euroos zonos žaidėjas. „Manchester United“ futbolininkas įmušė vienuolika įvarčių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.