Skrajojantys olandai sutrypė pasaulio čempionus

Rungtynių akimirka.<br>AP nuotr.
Rungtynių akimirka.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 13, 2014, 10:00 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 9:17 PM

Olandijos futbolo rinktinė su kaupu atkeršijo Ispanijos komandai už skriaudą 2010 metų pasaulio čempionato finale. Pirmosiose B grupės rungtynėse Salvadore olandai net 5:1 (1:1) sudaužė planetos čempionus ispanus.   

Pirmieji po abejotino 11 metrų baudinio pasižymėjo ispanai, bet įpykę olandai atsakė net penkiais įspūdingais šūviais.   

Pirmasis įvarčių fiestą fantastišku smūgiu galva iš baudos aikštelės prieigų pradėjo Robinas van Persie. Iš jo estafetę perėmė Arjenas Robbenas, Stefanas de Vrij ir ispanai su Ikeru Casillasu priešakyje jau šliaužiojo po olandų kojomis. 

Mačas galėjo baigtis dar didesniu skirtumu, bet užsivedusiems olandams keletą kartų pritrūko šaltesnių nervų ir tikslumo.

Saldus kerštas. Olandai atsirevanšavo ispanams už pralaimėtą 2010 metų pasaulio čempionato finalą Pietų Afrikos Respublikoje po pratęsimo 0:1. 

Apgavo. 26-ąją minutę D.Costa išprovokavo S.de Vrij bražangą olandų baudos aikštelėje. Teisėjas nusprendė skirti 11 metrų baudinį. Jį realizavo X.Alonso, ispanai išsiveržė į priekį 1:0.

Arbitro sprendimas vėl sukėlė diskusijas. Vaizdo pakartojimas parodė, kad D.Costa specialiai paliko koją, o olandų gynėjo pražanga buvo pakankamai abejotina.

Meistriškumas. Prieš pat ilgąją pertrauką į Ispanijos rinktinės rūbinę krito įvartis. Po įspūdingo perdavimo iš aikštės vidurio, R.van Persie priėmė netikėtą sprendimą ir meistrišku smūgiu galva paliko I.Casillasą žiopsoti į jo vartus skriejantį kamuolį – 1:1 (44 min.). 

Lūžis. Po pertraukos ilgai laukti įvarčio nereikėjo. 53-ąją minutę A.Robbenas po sėkmingos kontratakos gavo kamuolį į baudos aikštelę, puikiai jį sustabdė kaire koja, apžaidė du ispanų gynėjus ir užtikrintu smūgiu privertė I.Casillasą jau antrą kartą traukti kamuolį iš tinklo. Po šio įvarčio ispanai nebeatsitiesė. 

Kuriozinis įvartis. Ispanų situacija antrojo kėlinio viduryje pasidarė kritinė. Suktai iš aikštės krašto link baudos aikštelės skersuotas kamuolys beveik įskriejo į vartus. Vos galva kamuolį prilietęs S.de Vrij jį nukreipė į tuščius vartus, nes I.Casillasas jau buvo prašokęs kamuolį (3:1). 

Grubi klaida. I.Casillaso klaida 72-ąją minutę ispanams kainavo labai brangiai. Lygioje vietoje suklydęs vartininkas išleido kamuolį įprastoje situacijoje, o R.van Persie nubaudė ispanus įvarčiu (4:1).

Pasityčiojimas. 80-ą minutę olandai pratęsė ispanų agoniją. A.Robbenas pabėgo greitoje atakoje į priekį, vėl puikiai suvaldė kamuolį, išmaudė I.Casillasą, privertė jį šliaužyti po baudos aikštelę ir abejonių nepaliekančiu smūgiu įmušė jau penktą olandų įvartį (5:1).  

Statistika. Ispanija – Olandija 1:5  

Smūgiai į vartus: 9 – 13  

Į vartų plotą: 6 – 11  

Kampiniai:  4 – 1  

Nuošalės: 5 – 5  

Pražangos: 5 – 18  

Geltonos kortelės: 1 – 3   

Kamuolio kontrolė: 58 – 42 

Nekenčiamas. Brazilijai nepatiko Ispanijos rinktinės puolėjas D.Costa. Nenuostabu, nes futbolininkas yra brazilas, tačiau prieš čempionatą nusprendė pasirinkti Ispanijos rinktinės aprangą. Brazilai žaidėjo prisilietimus prie kamuolio pasitikdavo kurtinančiu švilpimu. 

Sudėtys. Ispanija - I.Casillasas, G.Pique, A.Iniesta, Xavi, X.Alonso, S.Ramosas, Sergio, J.Alba, D.Costa, D.Silva, C.Azpilicueta.   

Olandija – J.Cillesenas, R.Vlaaras, S.de Vrij, B.Martinsas, D.Blindas, N.de Jongas, D.Janmaatas, J.de Guzmanas, R.van Persie, W.Sneijderis, A.Robbenas. 

Rungtynių eiga:

Pirmasis kėlinys

7 min. Pirmosiomis minutėmis ispanai atrodė sutrikę, o Nyderlandai diktavo žaidimo sąlygas. Puikią progą turėjo W.Sneijderis, bet greitoje atakoje atsidūręs vienas prieš I.Casilassą ir pašonėje jautęs dviejų ispanų gynėjų spaudimą, puolėjas smūgiavo kamuolį tiesiai į vartininką ir neišvedė komandos į priekį.

13 min. Sąmyšis kilo prie olandų vartų. Gerą perdavimą gavęs D.Costa atsidūrė vienas prieš olandų gynėją, bet neapžaidė varžovo ir pavojingas išpuolis baigėsi be smūgio į vartus.

22 min. Ispanai vis patogiau jautėsi prie Olandijos rinktinės vartų. Baudos aikštelėje kamuolį kontroliavę ispanai kelis kartus gerokai išgąsdino olandų vartininką, tačiau atlikti smūgio taip ir nesugebėjo. Bet Ispanijos komandos spaudimas didėjo.

26 min. S.de Vrij baudos aikštelėje pargriovė D.Costą ir teisėjas neabejodamas skyrė 11 metrų baudinį. X.Alonso jį realizavo nepriekaištingai, Ispanija - Olandija 1:0.

42 min. Idealios progos neišnaudojo D.Silva. Vienas prieš vartininką atsidūręs saugas nesugebėjo permesti kamuolio per J.Cilleseną ir po neišnaudotos galimybės griebėsi už galvosi.

44 min. Prieš pat ilgąją pertrauką į Ispanijos rinktinės rūbinę krito įvartis. Po įspūdingo perdavimo iš aikštės vidurio, R.van Persie priėmė netikėtą sprendimą ir meistrišku smūgiu galva paliko I.Casillasą žiopsoti į jo vartus skriejantį kamuolį – 1:1. 

Antrasis kėlinys

53 min. Po pertraukos ilgai laukti įvarčio nereikėjo. A.Robbenas po sėkmingos kontratakos gavo kamuolį į baudos aikštelę, puikiai sustabdė kamuolį kaire koja, apžaidė du ispanų gynėjus ir užtikrintu smūgiu privertė I.Casillasą jau antrą kartą traukti kamuolį iš tinklo.  

60 min. Olandai nemažino apsukų. Į ispanų vartus vos nekrito dar vienas įvartis. R.van Persie galingu smūgiu iš dešiniojo krašto kaip reikiant sudrebino skersinį, kuris gelbėjo I.Casillasą nuo dar vienos nelaimės.

64 min. Ispanų situacija antrojo kėlinio viduryje pasidarė kritinė. Suktai iš aikštės krašto link baudos aikštelės skersuotas kamuolys beveik įskriejo į vartus. Vos galva kamuolį prilietęs S.de Vrij jį nukreipė į tuščius vartus, nes I.Casillasas jau buvo prašokęs kamuolį - 3:1. 

67 min. D.Silva po gaisro prie olandų vartų pasiuntė kamuolį į tinklą, bet teisėjas užfiksavo nuošalę. Futbolininkas su arbitru dėl sprendimo nesiginčijo.

72 min. I.Casillasas vaikiškai suklydo prie savų vartų ir R.van Persie ispanus nubaudė lengvu dubliu (1:4).

80 min. Ispanų vartų šturmas tęsėsi. A.Robbenas pabėgo greitoje atakoje į priekį, vėl puikiai suvaldė kamuolį, išmaudė I.Casillasą, privertė jį šliaužyti po baudos aikštelę ir abejonių nepaliekančiu smūgiu įmušė jau penktą olandų įvartį. 

90 min. Paskutinėmis minutėmis olandai turėjo dar bent keletą progų pasižymėti, tačiau ispanų išvengė visiško išsityčiojimo. Olandai laimėjo 5:1.

*****

Stadionas. Ispanų ir olandų mačas vyko Salvadore. Stadionas talpina 55 tūkst. žiūrovų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.