Vos prasidėjus pasaulio čempionatui – akmenys į teisėjų daržą

Pasaulio futbolo čempionate buvo sužaistos vos vienos rungtynės, o teisėjai – jau dėmesio centre.

Teisėjas iš Japonijos sukėlė kroatų pasipiktinimą.<br>AP nuotr.
Teisėjas iš Japonijos sukėlė kroatų pasipiktinimą.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP ir lrytas.lt inf.

Jun 13, 2014, 9:34 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 9:59 PM

Teisėjavimo standartai planetos pirmenybėse visada buvo diskutuotinas dalykas ir arbitras iš Japonijos Yuishi Nichimura, po kontroversiškai vertinamo darbo atidarymo rungtynėse, užtikrino, kad šis turnyras netaps išimtimi.

Jis brazilų ir kroatų rungtynių metu, esant lygiosioms (1:1) skyrė vienuolikos metrų baudinį į kroatų vartus, o vėliau, kai kroatai įmušė, neįskaitė įvarčio. Turnyro šeimininkai šventė pergalę 3:1.

„Aš niekada nekritikuoju teisėjų, bet šį kartą galiu pasakyti: gėda, – po rungtynių kalbėjo Kroatijos rinktinės treneris Niko Kovačas. – Tai – apiplėšimas.“

Akmenys į japono daržą pradėjo skrieti įpusėjus pirmajam kėliniui, kai Brazilijos rinktinės žvaigždei Neymarui už smūgį į gerklę Luka Modričiui parodė tik geltoną kortelę.

Šis incidentas sukėlė pirmąjį pasipiktinimą teisėju. Vėliau kroatų nepasitenkinimas tik didėjo.

„Nesu matęs teisėjo, kuris nekalba angliškai. Jis kažką kalbėjo japoniškai, bet niekas negalėjo jo suprasti“, – skundėsi Kroatijos rinktinės gynėjas Vedranas Čorluka.

Taigi, triukšmas dėl teisėjavimo pasaulio čempionate šį kartą prasidėjo anksčiau nei įprastai.

Nors Y.Nichimura dirba jau antrosiose planetos pirmenybėse, jo pasirodymas atgaivino skundus dėl skirtingų standartų.

Bet kuris mačas tarp Pietų Amerikos ir Europos komandų yra sudėtingas FIFA organizacijai, nes jam reikia neutralių teisėjų, kuriuos tenka rinktis iš tų žemynų, kur aušto lygio varžybų žaidžiama mažiau. Situacija tampa dar sudėtingesnė, jei viena komanda rungtyniauja savo aikštėje, kur juos palaiko didžiulė minia aistringų gerbėjų.

„Deja, rungtynės buvo ne šio teisėjo lygio“, – kalbėjo N.Kovačas.

FIFA teisėjų departamento vadovas Massimo Busacca žinojo, koks iššūkis laukia jo komandos.

Praėjusią savaitę kalbėdamas apie žaidėjų meistriškumą imituojant pražangas, šveicaras pripažino, kad tai nustatyti sunku, nes viską lemia centimetrai.

„Labai svarbu, kad teisėjai parodytų savo asmenybę tam, kad užkirstų kelią blogam elgesiui“, – sakė karjerą baigęs teisėjas iš Šveicarijos.

M.Busacca ir Y.Nichimura buvo kolegos 2010-aisiais pasaulio čempionate Pietų Afrikoje, kur taip netrūko diskusijų apie teisėjų darbą.

Viena žymiausių situacijų – neįskaitytas liniją kirtęs Anglijos rinktinės žvaigždės Franko Lampardo įvartis į Vokietijos vartus. Šiais metais tokia situacija neturėtų pasikartoti dėl įdiegtos vartų linijos taisyklės.

2010-aisiais Y.Nichimura teisėjavo ketveriose rungtynėse, tačiau labiausiai buvo aptarinėjamas ketvirtfinalyje, kai rungtynėse su olandais iš aikštės išvarė Brazilijos rinktinės gynėją Felipe Melo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.