Graikijos rinktinė: neįvertinta komanda, sužibėjusi 2004-aisiais

Graikijos futbolo rinktinės pristatymas.

Graikijos futbolo rinktinė.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Graikijos futbolo rinktinė.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Jun 14, 2014, 3:34 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 8:49 PM

Šalis. Pavadinimas – Graikijos Respublika (Ellenike Demokratia). Gyventojų – 10,8 mln. Plotas – 132 tūkst. kv.km. Sostinė – Atėnai. Oficiali kalba – graikų. BVP (vienam gyventojui) – 21857 doleriai.

FIFA reitingas. Užima 10-ąją vietą. Aukščiausia vieta – 8-oji (2 tarpsnius 2008 ir 2011 m.).

Pasaulio pirmenybės. Dalyvauja 3-ąjį kartą. Žaidė 6 rungtynes (1 pergalė, 5 pralaimėjimai). Pirmą kartą dalyvavo 1994 m., praėjusį kartą – 2010 m. Geriausias rezultatas – iškrito pirmajame etape.

Ar žinote, kad...

Graikai pirmąjį įvartį pasaulio pirmenybėse įmušė tik žaisdami penktąsias rungtynes. 1994 m. Graikijos rinktinė pralaimėjo visas trejas rungtynes (įvarčių skirtumas 0:10), o ledus pralaužė 2010 m. per mačą su Nigerijos futbolininkais, kuriuos nugalėjo 2:1. Tiesa, graikai pralaimėjo kitas dvejas grupės rungtynes ir į atkrintamąsias varžybas nepateko.

Graikijos rinktinė niekada nebuvo laikoma pasaulio futbolo galiūne, bet 2004 m. sensacingai tapo Europos čempione. Vokiečio Otto Rehhagelio treniruojami graikai pasižymėjo itin drausminga gynyba ir visas trejas atkrintamųjų varžybų rungtynes laimėjo rezultatu 1:0 (ketvirtfinalyje įveikė prancūzus, pusfinalyje – čekus, finale – šeimininkus portugalus). Beje, O.Rehhagelis Graikijos rinktinę treniravo net devynerius metus – ilgiau nei bet kuris kitas specialistas.

Graikų kelias į Braziliją driekėsi ir per Lietuvą. Atrankos turnyre graikai žaidė vienoje grupėje su mūsų šalies futbolininkais ir dukart juos nugalėjo: Pirėjuje – 2:0 ir Vilniuje – 1:0. Nors Graikijos ekipa laimėjo net 8 iš 10 rungtynių, ji grupėje užėmė tik antrąją vietą ir turėjo žaisti atkrintamajame etape. Jame Graikijos rinktinė pranoko Rumuniją 3:1 ir 1:1.

Žvaigždė

Prieš dešimt metų Giorgos Karagounis paklojo pergalės Europos pirmenybėse pamatus. Jis atidarymo rungtynėse įmušė pirmąjį turnyro įvartį į portugalų vartus ir parodė Graikijai, kad ji gali įveikti bet kurį varžovą. Dabar 37 metų saugas yra Graikijos rinktinės kapitonas ir jos rekordininkas pagal žaistas rungtynes (133). G.Karagounis pabandė jėgas ir užsienyje, tačiau didelės laimės svetur nerado ir Milano „Inter“, Lisabonos „Benfica“ bei Londono „Fulham“ klubuose praleido tik po du sezonus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.