Metai nenuslopino Gianluigi Buffono aistros

Krito stiprus lietus, kai Gianluigi Buffonas stabtelėjo akimirkai per Italijos rinktinės treniruotę Mangaratiboje.

Likus mėnesiui iki pasaulio čempionato G.Buffonas paskelbė apie skyrybas su Čekijos modeliu A.Seredova.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Likus mėnesiui iki pasaulio čempionato G.Buffonas paskelbė apie skyrybas su Čekijos modeliu A.Seredova.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 14, 2014, 6:00 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 9:12 PM

Rankomis pasirėmęs kelius vartininkas ilsėjosi, o gal mąstė apie istorinį įvykį – 36 metų Italijos rinktinės kapitonas yra vienas iš trijų žaidėjų per futbolo istoriją, kurie dalyvavo penkiuose pasaulio čempionatuose.

Kiti du – Vokietijos futbolo legenda Lotharas Matthausas ir buvęs Meksikos rinktinės vartininkas Antonio Carbajalas.

G.Buffonas pirmą kartą į planetos pirmenybes pateko 1998 metais. Tiesa, ten jis nežaidė, nes pirmasis vartininkas buvo Gianluca Pagliuca. Nuo 2002 metų pirmenybių italų vartus visada gina G.Buffonas.

„Penktasis pasaulio čempionatas – gražus pasiekimas, bet tai nereiškia, kad jau esu viskuo patenkintas, – prieš pirmąsias rungtynes sakė G.Buffonas. – Aš asmeniškai ir visa komanda ruošiamės nustebinti žmones.“

Ir profesionalas, ir draugas

Žinoma, G.Buffonui jau nereikia nieko įrodinėti.

Jis buvo vienas svarbiausių Italijos rinktinės žaidėjų 2006 metais siekiant pasaulio čempionų titulo. Tose pirmenybėse nė vienas varžovas neįmušė jam žaidimo metu net septyneriose rungtynėse.

G.Buffonas praleido tiktai du įvarčius – kai į savus vartus pataikė Cristianas Zaccardo ir 11 metrų baudinį finale įmušė prancūzas Zinadine’as Zidane’as.

Jis padėjo „Parma“ klubui laimėti UEFA taurę 1999 metais, o su Turino „Juventus“ iškovojo 5 Italijos čempionų titulus, tarp jų tris per pastaruosius trejus metus.

„Metai bėga, bet Gigi vis dar turi tiek pat aistros, – sakė Claudio Marchisio, su G.Buffonu žaidžiantis ir Italijos rinktinėje, ir „Juventus“. – Jis tikras profesionalas, puikus draugas ir aukščiausio lygio žaidėjas.

Jis yra toks žaidėjas, kuris sugeba atiduoti visą save kiekvienam momentui ir visada atranda tinkamų žodžių paskatinti.

Komandoje yra žaidėjų, kuriems tai pirmasis čempionatas, ir jis visada randa tinkamų patarimų.“

Sužavėjo kamerūnietis

Dabar, kai G.Buffonas gerina ilgaamžiškumo futbole rekordus, verta prisiminti, nuo ko viskas prasidėjo.

Jis gimė sportininkų šeimoje – motina atstovavo Italijos lengvosios atletikos, o tėvas – sunkiosios atletikos rinktinei. Jo tolimas giminaitis Lorenzo Buffonas taip pat buvo Italijos komandos vartininkas 1950-aisiais.

Būdamas vaikas jis žaidė saugo pozicijoje, bet būdamas dvylikos nusprendė tapti vartininku išvydęs, kaip Thomas N’Kono gina Kamerūno vartus per 1990 metų pasaulio pirmenybes Italijoje. Vėliau savo pirmąjį sūnų jis pavadino Louisu Thomu – Th.N’Kono garbei.

1991-aisiais G.Buffonui buvo vos 13 metų, kai „Parma“ įgijo į jį teises ir įtraukė į savo jaunimo grupę.

Būdamas septyniolikos G.Buffonas debiutavo „Parma“ klube per rungtynes su „Milan“ (0:0).

Būdamas devyniolikos jis debiutavo Italijos rinktinėje rungtynėse apsnigtoje aikštėje Maskvoje, kur Italija kovojo su Rusija dėl bilieto į 1998 m. pasaulio čempionatą.

Pakilęs nuo įšalusio suolo jis turėjo pakeisti traumą patyrusį G.Pagliucą.

Nors mūvėjo tik šortus, arktinėmis sąlygomis atlaikė kelis pavojingus smūgius ir padėjo pasiekti lygiąsias 1:1.

Liko klube sunkiu momentu

G.Buffonas buvo vienas iš kelių svarbių „Juventus“ žaidėjų, kurie liko klube, kai 2006 metais dėl sutartų rungtynių skandalo Turino ekipa buvo ištremta į „Serie B“.

Praėjus mėnesiui po triumfo pasaulio čempionate jis žaidė mažuose antrosios lygos stadionuose.

2010 m. pasaulio pirmenybėse G.Buffonas žaidė nepaisydamas nugaros skausmų, bet italai turėjo pasitraukti jau po grupės varžybų.

Tačiau vartininkas vėl buvo savo vietoje 2012 metų Europos pirmenybėse, kur italai pasiekė finalą.

Praėjusį spalį G.Buffonas pagerino Fabio Cannavaro rekordą sužaisdamas Italijos rinktinėje 137 rungtynes.

Kaip G.Buffonas išsilaiko viršūnėje taip ilgai?

„Svarbiausia – noras žaisti, nes refleksai jau ne tokie, – prieš čempionatą dienraščiui „La Repubblica“ sakė vartininkas. – Būdamas tokio amžiaus jau netobulėji, todėl geriau sumažinti treniruočių skaičių, saugotis traumų, tinkamai maitintis ir dirbti treniruoklių salėje.“

Nuo depresijos gelbėjo knygos

Neįmanoma pamiršti, kad prieš dešimt metų G.Buffonas buvo puolęs į depresiją.

Atsigauti sportininkui padėjo literatūra.

Jo vardas buvo minimas poroje lažybų skandalų.

2011 metais G.Buffonas vedė Čekijos modelį Aleną Seredovą, bet praėjusį mėnesį, prieš pat Italijos rinktinės stovyklą, vyras paskelbė, kad jų santuoka nutraukta.

Pranešdamas apie skyrybas G.Buffonas padėkojo A.Seredovai viešai ir tikisi, kad ji atveš jų abu sūnus pažiūrėti, kaip jis rungtyniauja Brazilijoje.

Jei berniukai ten atvyks, patys pamatys, kaip jų tėvas patenka į pasaulio čempionatų rekordų knygą.

Ir kas žino, galbūt G.Buffonas tęs karjerą ir grįš į Rusiją, ten, kur debiutavo Italijos rinktinėje, žaisti 2018 metų pasaulio pirmenybėse.

Tada jam bus 40 metų – tiek pat, kiek jo idealui Dino Zoffui, kai šis vartininkas padėjo laimėti Italijai 1982-ųjų pasaulio čempionato auksą.

„Aš žaisiu tol, kol netapsiu atsarginiu, – sakė G.Buffonas. – Atėjus dienai, kai mane pasodins ant suolo, aš pakabinsiu savo batelius ant vinies.“ (AP, LR)

Italijos rinktinės vartininkas Gianluigi Buffonas šeštadienį Brazilijoje rungtynėmis su Anglijos futbolininkais pradeda savo penktąjį pasaulio čempionatą. Nors italui jau 36-eri, jis dega ryžtu su komandos draugais nustebinti aistruolius ir specialistus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.