Su D. Drogba afrikiečiai per dvi minutes palaužė japonus

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 15, 2014, 7:08 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 8:35 PM

„Drambliai“ pirmieji praleido įvartį ir daugiau kaip kėlinį atsilikinėjo nuo prieš juos dominuojančių japonų, tačiau du kartus pasižymėjo per dvi minutes ir galiausiai laimėjo.

Dramblio Kaulo Kranto rinktinė pergalingai pradėjo pasaulio čempionatą Brazilijoje, debiutinėse C grupės rungtynėse 2:1 įveikusi Japonijos futbolininkus.

Rečifėje pliaupiant lietui „Drambliai“ visą valandą nerado kelio į japonų vartus ir beveik nesukūrė progų, tačiau dvi lemtingos minutės viską apvertė aukštyn kojomis.

Po dviejų Serge'o Aurier perdavimų iš pradžių Wilfriedas Bony (64-ą minutę), o po to ir Gervinho (66-ą) smūgiais galva įveikė japonų vartininką Kawashimą.

Šie du įvarčiai – dvyniai padėjo trenerio prancūzo Sabri Lamouchi auklėtiniams pakilti į C grupės turnyro lentelės viršūnę kartu su Kolumbijos rinktine, kuri prieš tai 3:0 įveikė graikus.

Dramblio Kaulo Kranto futbolininkai antrose savo rungtynėse susitiks būtent su kolumbiečiais, bet jau dabar  ėmė svajoti apie aštuntfinalį.

Abu įvarčius į japonų vartus afrikiečiai įmušė iš karto po to, kai aikštėje pasirodė Didier Drogba. Charizmatiškasis Dramblio Kaulo Kranto rinktinės lyderis pirmąsias rungtynes pasaulio pirmenybėse pradėjo ant atsarginių suolo, nes S.Lamouchi vietoj jo į aikštę nusprendė iš pradžių išleisti „Swansea“ puolėją Bony.

Per apšilimą prieš rungtynes D.Drogba neslėpė nusivylimo tokiu trenerio pasirinkimu. Nors Stambulo „Galatasaray“ puolėjas tiesiogiai neprisidėjo prie įvarčių, būtent po po pasirodymo aikštėje 62-ą minutę „Dramblių“ žaidimas iš esmės pasikeitė. D.Drogba net galėjo įmušti ir trečiąjį afrikiečių įvartį, tačiau jam pritrūko vos kelių centimetrų, kai po jo smūgio kaire koja 85-ą minutę kamuolys palietęs virpstą galiausiai nepasiekė tikslo.

Iki D.Drogbos pasirodymo aikštėje „Drambliai“ prastai kontroliavo kamuolį, nesugebėdami išnaudoti atakuojančio savo komandos talento ir dažnai klysdami gynyboje.

Afrikiečiai pirmieji praleido įvartį, kai Keisuke Honda puikiai suvaldė kamuolį baudos aikštelėje ir galingu kairės kojos smūgiu jau 16-ą minutę pasiuntė kamuolį po skersiniu.

Puikiai organizuoti japonai stengėsi kuo dažniau siųsti kamuolius „Milan“ saugui, kuris nuolat drąskė skylėtą „Dramblių“ gynybą ir 22-ąją minutę net galėjo įmušti antrąjį savo įvartį, kai prieš tai Uchida 21-ąją minutę neišnaudojo pirmosios galimybės padvigubinti rezultatą.

Komentarai. „Mes nekaip pradėjome mačą, praleisdami pirmąjį įvartį po klaidos. Po to mes sukūrėme daug dėkingų progų. Mums buvo labai svarbu sėkmingai pradėti čempionatą, – po pergalės neslėpė S.Lamouchi. – Kai komandoje turi tokį žaidėją kaip Didier Drogba, nesvarbu, ar ant suolo, ar aikštėje, jis gali padėti pakeisti rungtynes. Žaidėjai labai patenkinti pergale, bet mes dar nepatekome į kitą etapą“.

«Dramblio Kaulo Krantas įrodė, kad yra puiki komanda, sugebanti pridėti intensyvumo savo žaidime. Mes gerai pradėjome, tačiau nuo pirmojo kėlinio pabaigos leidome varžovams įsibėgėti. Privalėjome būti agresyvesni, nes jiems palikome daug erdvės smūgiuoti savo baudos aikštelėje, – po pralaimėjimo analizavo japonus treniruojantis italas Alberto Zaccheroni. – Jie laimėjo, nes išnaudojo savo laisvę aikštės kraštuose. Mes nesugebėjome kontroliuoti kamuolio ir žaisti taip greitai, kaip esame įpratę“.

FIFA reitingas. Dramblio Kaulo Kranto rinktinė užima 21-ąją vietą. Aukščiausia vieta – 12-oji (2013 m. balandį). Japonijos rinktinė užima 47-ąją vietą. Aukščiausia vieta – 9-oji (1998 m. vasarį).

Istorija. Pasaulio pirmenybėse Dramblio Kaulo Kranto futbolininkai dalyvauja 3-ąjį kartą. Žaidė 6 rungtynes (2 pergalės, 1 lygiosios, 3 pralaimėjimai). Pirmą kartą dalyvavo 2006 m., praėjusį kartą – 2010 m. Geriausias rezultatas – iškrito pirmajame etape.

Japonijos futbolininkai pasaulio pirmenybėse dalyvauja 5-ąjį kartą. Žaidė 14 rungtynių (4 pergalės, 3 lygiosios, 7 pralaimėjimai). Pirmą kartą dalyvavo 1998 m., praėjusį kartą – 2010 m. Geriausias rezultatas – aštuntfinalis (2002 ir 2010 m.).

Ar žinote, kad...

Nors „Drambliai“ dar nė karto nepateko į antrąjį etapą, abejose praėjusiose pasaulio pirmenybėse jie savo gerbėjus nudžiugindavo viena pergale. 2006 m. Dramblio Kaulo Kranto futbolininkai grupės lentelės dugne paliko Serbiją ir Juodkalniją, 2010 m. – Korėjos LDR. Tiesa, abi pergales afrikiečiai iškovojo paskutiniajame ture, kai patys jau buvo praradę galimybes žengti į aštuntfinalį.

Nuo šio amžiaus pradžios pajėgiuose Europos klubuose žaidžia nemažai Dramblio Kaulo Kranto futbolininkų. Tačiau kartu susibūrus rinktinėje pasiekti labiausiai geidžiamų tikslų jiems niekaip nepavyksta. Didier Drogba, Yaya Toure ir jų bendražygiai nesugeba ne tik patekti į pasaulio pirmenybių atkrintamąsias varžybas, bet ir tapti Afrikos čempionais. Pastaraisiais metais „Drambliai“ dukart žaidė Afrikos pirmenybių finale, bet abukart nusileido varžovams baudinių serijoje: 2006 m. Egiptui 2:4, 2012 m. Zambijai 7:8.

Vienintelį kartą Afrikos čempionais Dramblio Kaulo Kranto futbolininkai tapo 1992 m. Tada finale irgi prireikė baudinių serijos, o „Drambliai“ joje pranoko Ganos rinktinę. Abiem komandoms atlikus net po 12 smūgių Dramblio Kaulo Kranto komanda nugalėjo 11:10.

Tekančios saulės šalies futbolas aukštai pakilo pačioje XX amžiaus pabaigoje. Japonai tik 1998 m. pirmą kartą iškovojo teisę žaisti pasaulio čempionate, bet nuo tada nepraleido nė vieno turnyro, o 2002 m. kartu su kaimynais korėjiečiais buvo planetos pirmenybių šeimininkai.

Japonijoje labai stiprus Brazilijos futbolo kultas ir šios šalies rinktinę treniravo jau dvi Brazilijos futbolo legendos Falcao ir Zico (beje, prieš tris dešimtmečius jiedu kartu žaidė Brazilijos rinktinėje). O vienas geriausių visų laikų Japonijos rinktinės futbolininkų buvo natūralizuotas brazilas Alexas Santosas, praėjusį dešimtmetį atstovavęs Japonijai dvejose pasaulio pirmenybėse ir rinktinėje žaidęs net 82 rungtynes.

Japonija yra daugiausia kartų Azijos čempione tapusi šalis. Pirmąjį titulą japonai iškovojo tik 1992 m. per dešimtąsias žemyno pirmenybes, bet nuo tada laimėjo keturis iš šešių turnyrų. Pastarojo Azijos čempionato, vykusio 2011 m. Katare, lemiamoje dvikovoje Japonijos futbolininkai nugalėjo australus 1:0

Žvaigždė 1. Neseniai rinktinėje šimtąsias rungtynes sužaidęs 36 metų Didier Drogba yra didžiausias Dramblio Kaulo Kranto futbolo autoritetas. Londono „Chelsea“ klube labiausiai išgarsėjęs puolėjas žaidė dviejuose Afrikos pirmenybių finaluose, dukart buvo išrinktas geriausiu Afrikos futbolininku ir buvo rinktinės kapitonas per dvejas praėjusias pasaulio pirmenybes. Aukščiausias D.Drogbos karjeros taškas jau praeityje, bet dar ir pastarąjį sezoną nuo jo taiklių smūgių kentėjo nemažai Stambulo „Galatasaray“ klubo varžovų.

Žvaigždė 2. Japonų futbolininkai nesiveržia sudarinėti sutarčių su užsienio klubais, o į Europą paprastai vyksta tik tie, kurie tikisi prasibrauti į elitines komandas. Geriausiai su šia užduotimi susitvarkė Shinji Kagawa, 2010 m. apsivilkęs Dortmundo „Borussia“ aprangą, o užpernai perėjęs į „Manchester United“. 25 metų saugas tvirtos vietos „United“ vienuolikėje dar neturi, bet atsiradus menkiausiai progai bando įrodyti, kad yra vertas daugiau, ir pernai tapo pirmuoju azijiečiu, per Anglijos lygos rungtynes įmušusiu tris įvarčius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.