D. Česnauskis: „Autsaideriai susilygino su favoritais“

Apie Brazilijoje prasidėjusį pasaulio futbolo čempionatą „Lietuvos ryto“ televizijos savaitinės apžvalgos laidoje „24/7“ su žurnaliste Daiva Žeimyte kalbėjo žurnalistas, futbolo klubo „Prelegentai“ žaidėjas Vytaras Radzevičius bei futbolininkas Deividas Česnauskis.

D.Česnauskis mano, kad favoritai ir autsaideriai pasaulio čempionate susilygino.<br>D.Umbraso nuotr. iš archyvo
D.Česnauskis mano, kad favoritai ir autsaideriai pasaulio čempionate susilygino.<br>D.Umbraso nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 16, 2014, 1:45 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 7:48 PM

- Vytarai, ar Brazilija iš tiesų yra tiek pamišusi dėl futbolo, kad net sakoma, jog prie pietų stalo kalbama tik apie tai?

- Buvau šalia Brazilijos, Argentinoje. Bet manau, kad tai yra tas pats. Jie yra pamišę dėl futbolo, jis visą laiką rodomas. Visi turi savus klubus, už kuriuos serga. Rinktinė yra kaip stabas, kuriuo visi tiki.

- Šiais metais čempionatas paženklintas įvairiausiais protestais, nesutarimais. Vietos gyventojai kritikuoja valdžią, kad šiam čempionatui buvo išleista per daug pinigų. Kai kuriais duomenimis, nuo to karto, kai Brazilija buvo paskelbta čempionato rengėja, neva stadionų parengimo kaina išaugo bent tris kartus. Deividai, kokios Jūsų įžvalgos, ar Brazilijai pavyks čempionatą pravesti nepriekaištingai?

- Manau, kad turėtų pavykti. Priklauso ir nuo Brazilijos rinktinės pasisekimo. Jeigu jiems pavyktų laimėti, viskas pasimirštų.

- (V. Radzevičius) Kita vertus, neatsimenu nė vieno čempionato, prieš kurį nebūtų buvę sakoma, kad nespėja parengti stadiono. Problemos visada būna, bet jos visą laiką išsprendžiamos.

- Yra minčių, kad jei prasidės neramumai, čempionatas gali ir nepasibaigti. Kai kurie ekspertai kalba apie galimą juodąjį scenarijų.

- (V. Radzevičius) Nemanau, kad tai galimas variantas. Didžioji masė žmonių tiki tuo čempionatu ir myli futbolą. Mes tiesiog matom tai, kas išlenda į paviršių.

- Po pirmųjų rungtynių su Kroatija Brazilijos spauda negailėjo kritikos rinktinei. Sakė, kad žaidė lyg su maišais ant kuprų. Ar tai ženklas, kad brazilai šiais metais yra kitokie?

- (V. Radzevičius) Atsakyčiau G. Pelle žodžiais. Kai jo paklausė apie šią Brazilijos rinktinę, jis atsakė, kad ji dar niekada nebuvo tokia gera gynyboje. Galbūt tai yra šios rinktinės skiriamasis bruožas. Jiems sunkiau sekasi kurti atakas, bet jie išnaudoja savo progas.

- (D. Česnauskis) Akcentuočiau daugiau Kroatijos gynybą, išėjimą į kontratakas. Jie buvo stiprūs šioje pozicijoje.

- Brazilija vadinama favorite, jai vos ne matuojama karūna. Ar prognozuojate tai?

- (D. Česnauskis) Nuo vaikystės sergu už brazilus. Visos komandos yra daugmaž apylygės, todėl gana sunku favoritams žaisti prieš autsaiderius, kurie yra susilyginę. Manau, bus labai įdomus čempionatas.

- Ispanijos rinktinė dar prieš čempionato pradžią išsakė nuogąstavimus, kad jiems apginti titulą gali sukliudyti būtent braziliškų stadionų veja. Deividai, kokią tai daro įtaką?

- Nemanau, kad tai daro didelę įtaką. Vejos yra paruoštos, atitinka standartus. Jie kažkada buvo Lietuvoje ir pamatė, kokia veja iš tiesų yra bloga.

- (V. Radzevičius) Sąlygos visiems vienodos. Reikia aikštėje įrodyti, ką sugebi ir ko ne. Tokios šnekos yra apsidraudimas, varžovų raminimas.

- Deividai, kokią įtaką daro oro sąlygos? Brazilijoje oro temperatūros vidurkis birželio mėnesį yra 31 laipsnis Celsijaus. Nemažai specialistų pabrėžia, kad Pietų Amerikos šalys turi pranašumą, nes yra pripratusios prie tokių sąlygų. Ar tai gali sutrukdyti europiečiams?

- Europoje irgi yra tų karščių, bet tada nežaidžiama. Pietiečiams turėtų būti lengviau. Fizinis pasirengimas irgi yra labai svarbu, nes prie tokio karščio prarandi daug jėgų.

- Po pirmųjų rungtynių pasigirdo kalbų dėl tam tikro teisėjų prielankumo brazilų rinktinei. Futbolo greičiai keičiasi, žaidėjai irgi tampa gerais aktoriais. Vytarai, ar įmanoma teisėjauti be priekaištų?

- Teisėjavimas yra žaidimo faktorius. Žmogiškos klaidos yra leistinos. Bet tokie dalykai, kai kartais gali įžvelgti komandos palaikymą, nepateisinami. Antras dalykas, kuris nepatinka futbolininkams, yra kai teisėjai tampa pagrindinių aikštės dalyviu. Pirmose rungtynėse kažką panašaus įžvelgiau ir tas man labai nepatiko. Norėtųsi gero futbolo. Kuo mažiau jaučiasi teisėjo, tuo geriau.

- (D. Česnauskis) Norėtųsi teisingo futbolo.

- Brazilijos čempionatas yra išskirtinis dar ir tuo, kad pirmą kartą tokio rango renginyje yra įdiegta vartų linijos technologija.

- (V. Radzevičius) Jų vis dėl to reikia. Prisiminkim Anglijos – Vokietijos rungtynes, kai įvartis buvo neįskaitytas.

- Kokio efekto galima tikėtis?

- (D. Česnauskis) Ne taip dažnai tas būna. Labai svarbu, kad tos technologijos fiksuotų, ar buvo įvartis, ar ne. Tai nulemia rezultatą.

- (V. Radzevičius) Įvartis futbole turi neįkainojamą vertę. Kai neįskaitomas – apmaudu.

- Deividai, sergate už brazilus. O Jūs, Vytarai?

- Už Angliją. Čia gyvenimo būdas.

- Apie belgus sako, kad nors rinktinė jauna, tačiau labai stipri.

- (V. Radzevičius) Dabartinė Belgijos rinktinė palieka labai gerą įspūdį. Gali būti, kad suderinta patirtis ir jauni žaidėjai. Įdomus efektas.

- Lietuvoje yra nemažai sergančių už italus.

- (V. Radzevičius) Moterų. Italai, kaip ir vokiečiai, labai pakeitę savo žaidimą. Jų futbole atsirado polėkis. Manau, kad italai gali grįžti į pergalių taką.

- Rusų rinktinės treneris yra daugiausiai apmokamas iš visų čempionate dalyvaujančių rinktinių trenerių, o pati komanda sudaryta tik iš savo šalies futbolininkų. Deividai, Jūs esat žaidęs Rusijoje. Ar pinigai ir išskirtinai nacionalinė sudėtis gali būti privalumas?

- Pinigai prisideda. Galima pasikviesti geresnį trenerį, kuris parodytų, kaip geriau žaisti. Jis tada atsirenka ir organizuoja komandą. Tai lemia ir rezultatą.

- (V. Radzevičius) Vietiniai žaidėjai gali būti privalumas. Sovietų Sąjungoje rinktinė buvo sudaryta vien iš vienos komandos, Kijevo „Dinamo“, o jie rodė gerą žaidimą, tačiau pamatysim, kaip žaidžia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.