Ganos rinktinė: Juodąsias žvaigždes į priekį gina bizonas

Ganos futbolo rinktinės pristatymas

31 metų saugo Michaelo Essieno žaidimo stilių geriausiai apibūdina jo pravardė – „bizonas“.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr. iš archyvo
31 metų saugo Michaelo Essieno žaidimo stilių geriausiai apibūdina jo pravardė – „bizonas“.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Jun 16, 2014, 12:55 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 7:51 PM

Šalis. Pavadinimas – Ganos Respublika (Republic of Ghana). Gyventojų – 24,2 mln. Plotas – 238,5 tūkst. kv.km. Sostinė – Akra. Oficiali kalba – anglų. BVP (vienam gyventojui) – 1729 doleriai.

FIFA reitingas. Užima 38-ąją vietą. Aukščiausia vieta – 14-oji (2008 m. vasarį ir balandį).

Pasaulio pirmenybės. Dalyvauja 3-ąjį kartą. Žaidė 9 rungtynes (4 pergalės, 2 lygiosios, 3 pralaimėjimai). Pirmą kartą dalyvavo 2006 m., praėjusį kartą – 2010 m. Geriausias rezultatas – ketvirtfinalis (2010 m.).

Ar žinote, kad...

Ganos rinktinė tik 2006 m. debiutavo pasaulio pirmenybėse, bet nuo tada visą laiką iškovoja kelialapį į baigiamąjį turnyrą. Abiejuose praėjusiose čempionatuose ganiečiai pateko į atkrintamąsias varžybas. 2006 m. „Juodosios žvaigždės“ aštuntfinalyje nusileido Brazilijai, o 2010 m. aštuntfinalyje įveikė JAV ir tik ketvirtfinalyje per baudinių seriją pripažino Urugvajaus pranašumą. Gana buvo trečioji Afrikos komanda, kuriai pavyko patekti į pasaulio pirmenybių ketvirtfinalį.

Ganos futbolo asociacija yra seniausia nacionalinė futbolo federacija Afrikos žemyne. Ji buvo įkurta 1920 m. (tada buvo vadinama Aukso Kranto futbolo asociacija). Tiesa, į FIFA ši organizacija įstojo tik paskelbus Ganos nepriklausomybę (1958 m.).

Ganietis Abedi Pele buvo pirmasis žaidėjas, tris kartus išrinktas geriausiu Afrikos futbolininku (1991-1993 m.). Nors geriausiųjų trejete dvejus metus iš eilės buvo du Ganos atstovai (rinkimuose po sykį antrąją ir trečiąją vietą užėmė Anthony Yeboah), šios kartos „Juodosioms žvaigždėms“ nepavyko iškovoti kelialapio į pasaulio pirmenybes.

Žvaigždė

31 metų saugo Michaelo Essieno žaidimo stilių geriausiai apibūdina jo pravardė – „bizonas“. Šis futbolininkas vienodai sėkmingai gali ir griauti, ir kurti, todėl ne vieną sezoną turėjo neišklibinamą vietą Londono „Chelsea“ vienuolikėje. M.Essieno karjerą pristabdė tik sunkios kelio traumos, dėl kurių jis negalėjo žaisti 2010 m. pasaulio čempionate ir netgi paprašė, kad kurį laiką visai nebūtų kviečiamas į rinktinę. Šiuo metu neseniai į „Milan“ perėjęs ganietis jaučiasi daug geriau ir Brazilijoje stengsis pakelti „Juodąsias žvaigždes“ į naujas aukštumas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.