„Raudonieji velniai“ pasirengę nustebinti pasaulį

Belgijos rinktinės pristatymas.

Belgų kapitonui V.Kompany dar tik 28-eri, tačiau jis vienas vyriausių rinktinės žaidėjų.<br>AP nuotr.
Belgų kapitonui V.Kompany dar tik 28-eri, tačiau jis vienas vyriausių rinktinės žaidėjų.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

2014-06-17 14:48, atnaujinta 2018-02-12 18:43

Šalis. Pavadinimas – Belgijos Karalystė (Koninkrijk Belgie; Royaume de Belgique; Konigreich Belgien). Gyventojų – 11,1 mln. Plotas – 30,5 tūkst. kv.km. Sostinė – Briuselis. Oficialios kalbos – olandų, prancūzų ir vokiečių. BVP (vienam gyventojui) – 45383 doleriai.

FIFA reitingas. Užima 12-ąją vietą. Aukščiausia vieta – 5-oji (2013 m. spalį).

Pasaulio pirmenybės. Dalyvauja 12-ąjį kartą. Žaidė 36 rungtynes (10 pergalių, 9 lygiosios, 17 pralaimėjimų). Pirmą kartą dalyvavo 1930 m., praėjusį kartą – 2002 m. Geriausias rezultatas – 4-oji vieta 1986 m.

Ar žinote, kad...

Pasaulio čempionato atrankoje Belgijos rinktinė per 10 rungtynių pasiekė 8 pergales ir dukart sužaidė lygiosiomis. Tai – geriausias belgų rezultatas per visą pasaulio ir Europos pirmenybių atrankos turnyrų istoriją. Įdomu, kad „Raudonieji velniai“ taškus abukart prarado žaisdami namie (su Kroatija ir Velsu), o išvykose laimėjo visas penkerias rungtynes, per jas įmušė 11 ir praleido vos vieną įvartį.

Belgijos rinktinė dėl aprangos spalvos vadinama „Raudonaisiais velniais“. Šią pravardę belgų žurnalistas Pierre‘as Walckiersas sugalvojo 1906 m. įkvėptas trijų paeiliui įspūdingų pergalių prieš istorinius varžovus. Belgai vienodu rezultatu 5:0 sutriuškino Prancūzijos ir Olandijos komandas, o po to iškovojo dar vieną pergalę prieš šiaurės kaimynus olandus 3:2.

Skambiausiomis pergalėmis Belgijos futbolininkai savo aistruolius džiugino, kai XX amžiaus aštuntojo dešimtmečio viduryje rinktinėje pradėjo žaisti vartininkas Jeanas Marie Pfaffas, dešinysis gynėjas Ericas Geretsas ir puolėjas Janas Ceulemansas. Jų kartos komanda, vadovaujama trenerio Guy Thyso ir žaidusi labai drausmingą bei fizine jėga paremtą futbolą, 1980 metais laimėjo Europos pirmenybių sidabro medalius ir užėmė ketvirtąją vietą 1986 metų pasaulio čempionate.

Žvaigždė

Nors pastaraisiais metais Belgijoje užderėjo daug ryškių futbolo talentų, „Raudonųjų velnių“ neįmanoma įsivaizduoti be jų kapitono Vincent‘o Kompany. Prieš šešerius metus jis buvo vienas pirmųjų „Manchester City“ pirkinių į šį klubą atėjus naujiems investuotojams iš Abu Dabio ir nuo tada yra pagrindinis „City“ gynybos ramstis.

Koks V.Komany autoritetas tėvynėje, galima suprasti vien iš to, kad Belgijos rinktinės kapitonu jis tapo būdamas vos 24-erių. Dabar V.Kompany – dar tik 28-eri, bet jis yra vienas vyriausių komandos žaidėjų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.