Tomas Danilevičius: „Šiais laikais varžovo nebeapspjausi“

Rezultatyviausias visų laikų Lietuvos rinktinės žaidėjas Tomas Danilevičius mėgaujasi rekordinio rezultatyvumo tempu vykstančiu pasaulio čempionatu. Sekasi ir jo palaikomoms Brazilijos bei Italijos nacionalinėms komandoms, o Brazilijoje demonstruojamas futbolas palieka malonų skonį.

T.Danilevičiaus vartų linijos technologija - ne prie širdies.<br>Scanpix ir lrytas.lt koliažas.
T.Danilevičiaus vartų linijos technologija - ne prie širdies.<br>Scanpix ir lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Donatas Urbonas

Jun 17, 2014, 3:57 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 6:38 PM

Tačiau sekmadienio rungtynėse tarp Hondūro ir Prancūzijos televizoriaus ekrane išvydęs televizoriaus kompiuterinę technologiją, kuri aiškinosi, ar Karimo Benzema smūgiuotas kamuolys kirto vartų liniją, 35 metų futbolininkas nusišypsojo ir prisiminė senus gerus laikus.

„Senasis futbolas miršta“, – portalui lrytas.lt sakė T.Danilevičius.

Vartų linijos technologija dar tik skaičiuoja pirmuosius vaisius, tačiau panašu, kad Londono „Arsenal“ ir šešių Italijos klubų aprangas vilkėjęs futbolininkas pasiilgs senosios mokyklos futbolo.

„Kuo toliau, tuo futbole technologijų daugiau. Nežinau, ar pačiam futbolui tai į naudą. Anksčiau nepastebėdavo, kaip įmušdavai ranka ar iš nuošalės. Tai duodavo peno diskusijoms ir kalboms. O su šia naujove futbolas po truputį darysis technologiškesnis. Futbolas tampa ateities futbolu. Tikriausiai anksčiau futbolas ir žavėjo tuo, kad buvo nenuspėjamas. Dabar jis šiek tiek skiriasi“, – pasakojo T.Danilevičius.

Lrytas.lt bendravo su 19 įvarčių Lietuvos nacionalinėje komandoje per 71 mačą įmušusiu T.Danilevičiumi apie futbolo technologijas, planetos pirmenybes Brazilijoje ir Mario Balotelli „košytę“.

– Tai jums vartų linijos technologija ne prieš širdies?

– Manau, kad tame ir buvo įdomumas. Žaidėjai, treneriai ir teisėjai klysta. O dabar šimtas kamerų pamato, ar įvartis buvo, ar ne. Tos kameros dabar mato viską – ar tu ką padarai, ar parodai, ar apspjauni varžovą. Futbolas – kitoks. Senesnis jis man buvo arčiau širdies, nes kai kurių gudrybių, kurių imdavaisi tu ar varžovas, nepastebėdavo nei teisėjai, nei kažkas kitas. Dabar vis sudėtingiau to išvengti.

Na, bet jei nusprendė įdiegti šią naujovę, gal taip geriau. Futbole sukasi dideli pinigai, visiems baisu suklysti. Anksčiau futbolas buvo sportiškesnis, o dabar daug ką lemia ir kiti dalykai. Gal ir liūdna tai komandai, kuriai įvartis nebuvo įskaitytas, bet tam ir yra futbolas. 

– Bet ar teisėjai pasaulio čempionate klysta ne per dažnai?

– Buvo tų klaidelių ir įdomių sprendimų, bet visi klysta. Svarbu, kad ta klaida buvo nuoširdi, o ne koks nors specialus kurios nors komandos traukimas už ausų. Aišku, norisi, kad ne tik žaistų geriausi futbolininkai pasaulyje, bet ir dirbtų geriausi teisėjai. Norėtųsi mažiau klaidų. Bet tos klaidos ir sukelia įvykius. Jei apskritai futbole nebūtų klaidų, rungtynės baigtųsi 0:0.

– Kokį įspūdį palieka pasaulio futbolo čempionatas?

– Iš neigiamos pusės nustebino žiaurus ispanų pralaimėjimas. Na, galbūt tai tik vienerios tokios rungtynės, o ir varžovas pasitaikė stiprus. Visa kita – daugmaž kaip ir tikėjausi. Brazilai, Argentina, prancūzai laimėjo. Italai su anglais – lygūs varžovai, todėl nenuostabu, kad viską lėmė vienas įvartis. Tačiau ypatingų staigmenų nebuvo.

Čempionatas įdomus, tik su laiku nepasisekė – tokias geras rungtynes tenka stebėti naktimis. Kartais būna sunkoka jų sulaukti.

– Kaip paaiškinti tokią rezultatyvią čempionato pradžią?

– Labai didelis komandų meistriškumas. Rezultatyvus čempionatas yra gražus akiai ir dėkingas žiūrovams. Kad ir italai. Nors visi sako, kad jie žaidžia „catenaccio“ – labai gynybinį futbolą, jie vis dėlto įmušė du įvarčius.

– Ar tenkina futbolo kokybė?

– Tenkina ir kaip žiūrovą, ir kaip profesionalą. Futbolas Brazilijoje – gan atviras. O kuo daugiau įvarčių, tuo smagiau žiūrėti. Įdomu ir analizuoti komandų derinius, puolėjų veiksmus, klaidas. Manau, kad šis čempionatas patinka visiems, nes demonstruojamas pakankamai aukšto lygio futbolas.

– Kurios rinktinės žaidimas paliko geriausią įspūdį?

– Prancūzai sutriuškino Hondūrą, bet iš kitos pusės varžovas nebuvo toks stiprus. Patiko brazilų ir kroatų rungtynės. Kroatai sužaidė labai gerai. Nežinia, ar brazilai buvo stipresni, bet svarbiausia, kad jie laimėjo.

– Ką palaikote pasaulio čempionate?

– Neturiu vieno favorito. Aišku, viena akimi įdėmiau stebiu italus, nes tiek metų žaidžiau Italijoje. Iš senų laikų dar palaikau brazilus. Bet nelaikau savęs vienos kurios komandos sirgaliumi. – Ar patiko italų žaidimas?

– Italai pasirodė visai neblogai, nors specialistai prieš čempionatą buvo nusiteikę labai skeptiškai. Jiems dar viskas priešakyje.

– Italai geresni su ar be Mario Balotelli?

– Tai – didžiulis diskusijų objektas. Manau, kad jis yra labai geras aukšto lygio puolėjas, bet gal „košytės“ nėra daug... Negaliu pasakyti, ar italai žaidžia geriau su ar be jo, tačiau faktas, kad jis yra vienas geriausių puolėjų Italijoje.

– O ar brazilai su tokiu žaidimu gali laimėti čempionatą?

– Pirmosiose rungtynėse jie atrodė labai neužtikrintai, bet daug ką reiškia, kai žaidi namie, jaudiniesi. Tiesa, jei brazilai nepateks į finalą, tai Brazilijoje bus kaip didžiulė nesėkmė. Vis dėlto tai tik pirmosios rungtynės. Taip, jose brazilai neblizgėjo, tačiau svarbiausia, kad iškovojo tris taškus. O ar su tokiu žaidimu jie pasieks finalą, parodys laikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.