Užsnūdusi Belgijos auksinė karta pabudo ir nugalėjo Alžyrą

Rungtynių akimirka.<br>AP nuotr.
Rungtynių akimirka.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-06-17 19:30, atnaujinta 2018-02-12 18:20

Belgijos rinktinė dar nepateisino „Juodojo arkliuko“ etiketės, tačiau pergalingai pradėjo pasaulio futbolo čempionatą. H grupės rungtynėse Belo Orizontės „Mineirao“ stadione Belgijos komanda atsigavo po šalto dušo ir 2:1 nugalėjo Alžyro futbolininkus, kurie pirmąjį kėlinį baigė pirmaudami. Belgams futbolo sirgaliai ir specialistai dešimtuko nerašė, nes šie pirmąjį kėlinį žaidė nuobodžiai, užmiršę atakų arsenalą, tačiau prispaudus laikui komanda rado papildomų jėgų, dovanojusių pergalę.

Ramybė. Futbolo sirgaliams ne itin patiko komandų nusiteikimas kovai. Nei Belgijos, nei Alžyro rinktinės 18 minučių nesmūgiavo į vartus. Pirmasis smūgį atliko Riyiadas Mahrezas  Tiesa, kamuolys skriejo gerokai pro šalį. 20 minutę smūgį atliko ir Belgijos rinktinė – kamuolį spyrė Axelis Witselis.

„Esu nusivylęs Belgijos rinktine. Visi kalbėjo, kad ši komanda turi būti pirma grupėje, tačiau kol kas ji pernelyg atsargi ir nerodo ambicijų. Nematau jokios aistros ir noro. Belgija žaidžia nuobodžiai“, - sakė buvęs Anglijos rinktinės gynėjas Danny Millsas.

Tęsiasi. Komandos žaidė itin atsargiai ir erzino sirgalius vangiu futbolu, bet netrukus jų alkis įvarčiui buvo patenkintas. Teisėjas iš Meksikos Marco Rodriguezas buvo priverstas skirti šių metų čempionate dažną vienuolikos metrų baudinį, kai Janas Vertonghenas nespėjo paskui varžovą ir 24 minutę baudos aikštelėje ant žemės griovė Sofiane Feghouli. Pastarasis ir realizavo baudinį – 1:0.

Rekordas. Alžyro rinktinė išvengė gėdingo įrašo metraštyje. Jeigu iki 45 minutės ji būtų neįmušusi įvarčio, ji pagal šią statistiką būtų tapusi ilgiausiai pasaulio čempionate nepasižymėjusia komanda. Paskutinį kartą Alžyras pasaulio čempionate įmušė 1986 metais. Per tą laiką ji atliko 71 smūgį. Tuometinį įvartį įmušė Djamelis Zidane'as.

Sprendimas. Rimtų bėdų – grėsmės pralaimėti – prispaustas belgų treneris 65 minutę į aikštę įleido Marouane Fellaini. Po šešių minučių jo sprendimas pasiteisino. M.Fellaini galva įmušė įvartį Alžyro vartus, kai jam puikų aukšą perdavimą atliko Kevinas de Bruyne.

Į priekį. Šaltas dušas pirmajame kėlinyje tikrai pabudino belgus, kurie žaidė visai kitokį futbolą nei rodė anksčiau. Išlyginusi rezultatą Belgijos rinktinė apsukų nemažino ir toliau spaudė Alžyrą. Galiausiai tai davė vaisių, kai iš Edeno Hazardo perdavimą gavęs Driesas Mertensas ataką baigė įvarčiu – 2:1.

Statistika.

Belgija – Alžyras

Kamuolio kontrolė: 65 proc.  - 35 proc.

Baudos: 21 – 18

Smūgiai (į vartų plotą): 16 (10) – 3 (1)

Atlikti perdavimai: 494 - 175

Rungtynės

4 min. Kai tik Belgijos rinktinė turėdavo kamuolį, stadioną užliedavo švilpimas. Čia Alžyro gerbėjų buvo daugiau nei belgų.

8 min. Belgijos rinktinė stengėsi susikurti progų, bet Alžyras gynėsi patikimai, perimdamas kamuolį netoli baudos aikštelės.

16 min. Komandos dar nesmūgiavo į vartus.

18 min. Užfiksuotas pirmasis smūgis į vartų pusę - ganėtinai prastai jį atliko Riyiadas Mahrezas.

24 min. Janas Vortenghenas padarė nedovanotiną veiksmą – laikė varžovą baudos aikštelėje ir netrukus teisėjas jau bėgo ranka rodydamas į 11 metrų žymę.

25 min. Baudinį realizavo Sofiane Feghoulis, spyręs užtikrintai.

41 min. Žaidimas toliau verda viduryje. Alžyras perėmė kamuolį iš belgų, bet po poros metrų jį prarado.

43 min. Puikų perdavimą baudos aikštelėje gavo Naceras Chadli. Jis turėjo gerą progą pavojingai smūgiuoti ir tuo pasinaudojo, tačiau kamuolys žemai skrieji į vartų vidury, o Raisas Mbolhi buvo tam pasirengęs.

45 min. Baigėsi pirmasis kėlinys.

46 min. Belgijos rinktinė po pirmojo prasto kėlinio nusprendė kažką keisti. Naceras Chadli sėdo ant suolo, o vietoje jo pasirodė Driesas Mertensas.

55 min. D.Mertensas stojo prie kamuolio, kai buvo skirtas laisvas smūgis. Jis atliko gražų skersuotą perdavimą į baudos aikštelę, bet Alžyro vartininkas nesutriko ir sugavo kamuolį.

58 min. R.Lukaku pakeitė D.Origis.

66 min. J.Vergonghenas iššvaistė nuostabią progą. Jis kontroliavo kamuolį ir smūgiavo į vartų pusę, bet kamuolys skriejo šalia virpsto.

71 min. Kevinas de Bruyne atliko nuostabų aukštą perdavimą į Alžyro baudos aikštelę, kur užtikrintai sužaidė Marouane Fellaini. Jis pašoko aukščiau už gynėjus ir nukreipė kamuolį į vartus – 1:1.

80 min. Edenas Hazardas atliko gražų perdavimą Driesui Mertensui. Pastarasis ataką užbaigė šaltakraujiškai – 2:1.

***

Vadovauja. Rungtynių teisėjas – meksikietis Marco Rodriguezas.

Starto sudėtys. Belgija: Thibaut Courtouisas, Toby Alderweireldas, Thomasas Vermaelenas, Vincentas Kompany, Janas Vortonghenas, Axelis Witselis, Kevinas de Bruyne, Marouane Fellaini, Edenas Hazardas, Romelu Lukaku, Kevinas Mirallasas

Alžyras: Raisas Mbolhi, Madjidas Bouguerra, Faouzi Ghoulamas, Esseidas Belkalemas, Rafikas Halliche, Hassanas Yebda, Yacine Brahimi, Nabilas Bentalebas, Saphiras Taideris, Islamas Slimani, El arabi Soudanas.

Žvaigždė. Nors Belgijos rinktinėje – daug jau žinomų futbolo talentų, „Raudonųjų velnių“ neįmanoma įsivaizduoti be jų kapitono Vincent‘o Kompany. Prieš šešerius metus jis buvo vienas pirmųjų „Manchester City“ pirkinių į šį klubą atėjus naujiems investuotojams iš Abu Dabio ir nuo tada yra pagrindinis „City“ gynybos ramstis.

Sunki praeitis. Belgijos rinktinė laimėjo tik vieną iš paskutinių savo devynių pasaulio čempionato mačų. Tai nutiko 2002 metų birželio 14 dieną, kai ekipa rusus įveikė 3:2. Belgijos rinktinė per tą laiką patyrė tris pralaimėjimus ir penkiskart sužaidė lygiosiomis. Per tuos devynis mačus belgai tik kartą išsaugojo sausus vartus. Tai buvo 1998-ųjų mačas su olandais (0:0).

Atsilaikė. Belgijos rinktinė per paskutinius du kartus pasaulio čempionato grupių etapuose išliko nenugalėta. 1998 ir 2002 metais ekipa iškovojo pergalę ir penkiskart sužaidė lygiosiomis.

Tikslas. Alžyro rinktinė per penkis paskutinius pasaulio čempionato mačus neįmušė nė vieno įvarčio. Paskutinis įvartis buvo įmuštas 1986 metais. Per tą laiką Alžyras atliko 71 nesėkmingą smūgį. Tuometinį įvartį įmušė Djamelis Zidane'as.

Kova. Du Belgijos ir Alžyro paskutinieji mūšiai baigėsi belgų pergale ir lygiosiomis.

Saugo patikimai. Europos zonos atrankos etape Belgijos vartininkas Thibaut Cortoisas atrėmė 87,1 proc. smūgių. Tai geriausia procentas tarp vartininkų, sužaidusių daugiau nei penkis mačus.

Standartai. Aštuoni iš paskutinių keturiolikos Belgijos rinktinės įvarčių pasaulio čempionate buvo įmušti iš standartinių situacijų – penki po kampinių, du – smūgiais per sienelę, kitas – skersuojant kamuolį po baudinio.

Gynėsi. Tik Ispanijos rinktinė praleido mažiau įvarčių (3) 2014 metų pasaulio čempionato atrankos zonoje. Belgai praleido keturis įvarčius.

Geriausias rezultatas. Belgijos rinktinė pasaulio čempionato atrankoje per dešimt mačų aštuoniskart laimėjo ir dukart sužaidė lygiosiomis. Tai geriausias belgų rezultatas per visą pasaulio ir Europos pirmenybių atrankos turnyrų istoriją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.