Vokiečių ir portugalų spaudos atgarsiai apie C. Ronaldo ir Pepe

Vokietijos dienraščių viršeliai antradienį buvo labai panašūs. Beveik nuo visų vokiečiams labo ryto linkėjo triumfuojantis Thomasas Mulleris. Įvairove nepasižymėjo ir Portugalijos leidiniai, kurių pirmajame puslapyje skaitytojai pamatė rūškaną Cristiano Ronaldo veidą.

Portugalai patyrė košmarą, o vokiečiai maudosi šlovės spinduliuose.
Portugalai patyrė košmarą, o vokiečiai maudosi šlovės spinduliuose.
Daugiau nuotraukų (1)

Rolandas V.Eidvilas

Jun 17, 2014, 2:04 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 6:49 PM

Priešingas emocijas sukėlė pasaulio futbolo čempionato rungtynės, kuriose Vokietija sutriuškino Portugaliją 4:0.

Po pirmadienio mačų priežasčių džiaugtis turėjo ir amerikiečiai, kurių komanda 2:1 nugalėjo Ganą. O Nigerijos ir Irano žiniasklaida po pirmųjų turnyro lygiųjų (0:0) nesiginčijo, kad šių ekipų dvikova buvo kol kas nuobodžiausia čempionate.

Vokietija

kicker.de. „Vėl sumalta. Tobulas Vokietijos startas“ (vokiškai: „Es müllert wieder - Deutschlands perfekter Start“; tris įvarčius įmušusio Thomaso Mullerio pavardė iš vokiečių kalbos verčiama „malūnininkas“).

„Šių rungtynių visa Vokietija laikė ketverius metus. Pasaulio čempionato atidarymas DFB vienuolikei, kartu šimtosios pasaulio pirmenybių rungtynės per visą istoriją. Visa šalis 18-tą valandą tapo vienu futbolo sirgaliumi, visa šalis apie 18 val. 11 min. pirmą kartą pradėjo garsiai ploti. Bet tai buvo ne viskas. Jau po 45 minučių DFB komanda pirmavo 3:0 ir turėjo žaidėjo pranašumą. Pepe dar kartą pasielgė netinkamai. Po 90 minučių švieslentėje degė 4:0. Vokietija buvo aiškiai pranašesnė. „CR7“ vedama Portugalija buvo sutriuškinta, kaip ir jos kaimynė Ispanija“.

„Th.Mulleris ne tik tapo rezultatyviausiu šio turnyro futbolinininku, bet ir pasaulio pirmenybėse įmušęs aštuonis įvarčius pavijo tiek pat kartų pasižymėjusius Rudi Vollerį ir Diego Maradoną. Septynerios pasaulio pirmenybių rungtynės, aštuoni įvarčiai ir trys rezultatyvūs perdavimai – įspūdingas rezultatas“.

„Sud Deutsche Zeitung“. „Turnyras pradėtas galingai“.

„Vokietijos rinktinė negalėjo geriau pradėti pasaulio čempionato: DFB komanda nugalėjo Portugaliją 4:0, Thomasas Mulleris suspindėjo trimis įvarčiais. Bet nuotaiką truputį pagadino Matso Hummelso keitimas dėl traumos.

Rinktinės trenerio veide šmėstelėjo šypsena. Santūri, bet vis tiek šypsena. Galbūt treneris Joachimas Lowas labiausiai buvo patenkintas dėl to, kad jo planas veikė. Ir dar kaip veikė.

Nedaugelis tikėjo šia J.Lowo pasirinkta vienuolike, bet ji taip pasitikėjo savimi kaip komanda, kad dabar gali kurti didelius planus. „Žinoma, kad tai veikia, - sakė kapitonas Philippas Lahmas, - bet mes dar nebaigėme“.

„Frankfurter Allgemeine“. „Su Portugalija beveik tobulai“.

„Vokietijos futbolo rinktinė beveik tobulai pradėjo pasaulio pirmenybes. Visos kilusios abejonės dėl kai kurių žaidėjų fizinio pasirengimo buvo išsklaidytos pirmadienį Salvadore. Pergalės 4:0 prieš Portugaliją nesitikėjo net didžiausi optimistai. O Th.Mulleris iškart įšoko į rezultatyviausių žaidėjų sąrašo viršūnę. Spindintį vokiečių pasirodymą aptemdė tik antrajame kėlinyje M.Hummelso patirta kelio trauma“.

„Atrodė, kad palaužti portugalus vokiečiams bus sunki užduotis. Tačiau greitai paaiškėjo, kad varžovams, bent gynyboje yra juoda diena. Jau 8-ąją minutę vartininkas Rui Patricio pasiūlė DFB vienuolikei išsiveržti į priekį. Jo išmuštas kamuolys nukrito tiesiai ant kojos Sami Khedirai, bet jo smūgiui pritrūko kelių centimetrų“.

„Die Welt“. „Th.Mulleris nulėmė svajonių startą“.

„Th.Mulleris pasaulinio meistriškumo pasirodymu nulėmė „šimtininkų“ pergalę ir Vokietijos rinktinė pasaulio pirmenybes pradėjo įspūdinga pergale. Per šimtąsias DFB komandos rungtynes pasaulio pirmenybėse, trenerio J.Lowo ekipa, stebint kanclerei Angelai Merkel, pelnytai ir stulbinamai 4:0 nugalėjo nuvylusį geriausią pasaulio futbolininką Cristiano Ronaldo ir jo stebėtinai silpnus portugalus.

Portugalija

„O Jogo“. „Pasaulio čempionatas pradėtas skaudžiu pralaimėjimu“.

„Rinktinė patyrė didžiausią pralaimėjimą per didžiųjų varžybų baigiamųjų turnyrų istoriją. Per 51 rungtynes pasaulio (23) ir Europos (28) pirmenybėse Portugalija niekada nebuvo pralaimėjusi didesniu negu dviejų įvarčių skirtumu. O ir tai nutiko vos tris kartus.

Vienintelis sutriuškinimas buvo patirtas 1986 metų pasaulio čempionate per rungtynes su Maroku, kuris nugalėjo 3:1 ir vienu metu pirmavo 3:0.

Kiti du pralaimėjimai buvo patirti žaidžiant su šeimininkais: 2006 metų pasaulio čempionato rungtynėse dėl trečiosios vietos su Vokietija (1:3) ir 2008 metų Europos čempionato grupės etapo trečiojo turo rungtynėse, prieš kurias rinktinė jau buvo užsitikrinusi kelialapį į kitą etapą, su Šveicarija (0:2)“.

„Record“. „Siaubo filmas baigėsi įvarčių serija“.

„Nuo šio sutriuškinimo nebuvo išsigelbėjimo“.

„Prieštaringas gestas: Raulis Meirelesas pakeitė taktiką.

37-ąją minutę, vos pašalinus Pepę, R.Meirelesas nurodė komandos draugams pakeisti taktiką. Portugalas pirštais parodė, kad su Bruno Alvesu sudarys vidurio gynėjų porą.

Bet be konteksto, nežinant visų įvykių atrodo, kad portugalas rodo teisėjui Miloradui Mažičiui vidurinius pirštus“.

„Publico“. „Portugalija pasaulio čempionatą pradėjo skaudžiu pralaimėjimu, pašalinimu ir traumomis“.

„Portugalijos rinktinė paliko Salvadorą pralaimėjusi 0:4, be pašalinto Pepės, tikriausiai be susižeidusio Fabio Coentrao ir su moralinėmis žaizdomis.

Portugalija netgi sugebėjo atlikti pirmą pavojingą smūgį, bet nuo pirmųjų minučių matėme, kad Vokietija yra stipresnė“.

„0:4 yra didžiausias Portugalijos pralaimėjimas pasaulio čempionatuose. Bet blogiausia, Paulo Bento komanda pralaimėjo daugiau nei rungtynes. Jis prarado pasitikėjimą savimi ir žaidėjus, kurių trūks per rungtynes su JAV“.

„Diario Noticias“. „Portugalija patyrė didžiausią visų laikų pralaimėjimą pasaulio pirmenybėse“. „Mūsų rinktinę sutrypę vokiečiai surengė futbolo rečitalį. O Pepės pašalinimas, Hugo Almeidos ir Fabio Coentrao traumos apsunkino tai, kas ir taip buvo sunku. Įveikti Ganą ir JAV bus gyvybiškai svarbu.

Blogiau būti (turbūt) negalėjo. Rinktinė negalėjo sustabdyti ženkliai pranašesnės Vokietijos komandos, kuri patvirtino, kad yra rimta pretendentė iškovoti pasaulio čempionės vardą, kurį jau laimėjo tris kartus. Portugalijai lieka bandyti įveikti JAV ir Ganą žinant, kad ji gali nepatekti į kitą etapą dėl blogo įvarčių skirtumo.

Tik pasaulio čempionato eiga parodys ar šios dienos rezultato priežastis buvo Portugalijos silpnumas, ar Vokietijos stiprumas. Bet Paulo Bento auklėtinių žaidimas buvo akivaizdžiai prastas. Vokietijos komanda buvo stipresnė visais atžvilgiais ir neatrodė, kad Portugalija turi geriausią pasaulio futbolininką (Cristiano Ronaldo)“.

„A Bola“. „Neįtikėtinas košmaras“.

„Treneris Paulo Bento nežada prieš rungtynes su JAV daryti revoliuciją rinktinėje, bet pripažįsta, kad turės įvykdyti pakeitimų dėl Fabio Coentrao ir Hugo Almeidos traumų bei Pepės pašalinimo. „Viską pertvarkyti būtų klaida“, - sako P.Bento“.

JAV

„The New York Times“. „Viskas prasidėjo magiškai. Baigėsi stebuklingai.

„Johnas Brooksas, 21 metų vokiečių amerikietis, žaidęs pirmąsias oficialias rungtynes JAV rinktinėje ir į aikštę įleistas tik dėl to, kad susižeidė starto sudėties gynėjas, stipriu smūgiu galva pasiuntė kamuolį į tinklą ir atnešė JAV rinktinei pergalę 2:1 prieš Ganą.

Po rungtynių J.Brooksas pasakojo, kad prieš porą naktų jis sapnavo kaip tik tokią situaciją. Vienintelis skirtumas buvo, kad sapne jis įmušė 80-ąją minutę. Bet dėl to, kad tikrovėje viskas įvyko 6 minutėmis vėliau, jis neatrodė nusiminęs“.

„Amerikiečių vis dar laukia sudėtingas kelias atkrintamųjų varžybų link, nes jiems reikės žaisti su Portugalija ir Vokietija. Tačiau viltis galėjo sutvirtinti teigiamas rezultatas pirmose rungtynėse. Ir JAV jį pasiekė“.

„The Washington Post“. „JAV pergalė: priekyje anksti, galva vėlai“ (angliškai: „In U.S. win, ahead early, a head late“).

„JAV futbolo rinktinė ketverius metus laukė šios akimirkos, kad galėtų įvertinti savo pažangą nuo praėjusio pasaulio čempionato, atsiskaitytų su dukart ją įveikusiais užkeiktais varžovais ir įvykdytų Jurgeno Klinsmanno didįjį planą.

Nepaprastų posūkių, kruvinų nosių, trūkusių raumenų ir ankstyvo bei vėlyvo įvarčių vakarą amerikiečiai 2:1 nugalėjo Ganą“.

„2010 metais amerikiečiai kentėjo nuo blogo įpročio praleisti ankstyvus įvarčius. Dabar atėjo mūsų eilė. Clintas Dempsey įmušė trečiame iš eilės pasaulio čempionate ir šį įvartį pridėjo prie pasiektų 2006 metais per rungtynes su Gana ir po ketverių metų su Anglija.

Jis taip pat tapo penkto greičiausio įvarčio pasaulio čempionatų istorijoje autoriumi, o rekordas priklauso turkui Hakanui Sukurui, įmušusiam 11-ąją sekundę per 2002 metų rungtynes dėl trečiosios vietos“.

Gana

modernghana.com. „C.Dempsey įmušė ankstyvą įvartį nesužaidus nė minutės, padarydamas gerą pradžią „jankiams“, kurie siekė revanšo už du pralaimėjimus praėjusiose rungtynėse.

Gana žaidė aiškiai geriau, ilgiau kontroliavo kamuolį, bet tai neatsispindėjo švieslentėje. Pirmose rungtynėse Ganai pritrūko sėkmės“.

vibeghana.com. „Sirgaliai vos spėjo atsisėsti į savo vietas, o C.Dempsey juos vėl pakėlė 29-ąją sekundę įmuštu įvarčiu. Kai Andre Ayew likus 8 minutėms išlygino, atrodė, kad Gana iškovos lygiąsias, bet po keitimo įėjęs Johnas Brooksas smūgiu galva nulėmė JAV pergalingą startą. „Juodųjų žvaigždžių“ treneris Kwesi Appiah sakė, kad keturiskart Afrikos čempionai pirmąsias rungtynes pralaimėjo dėl „susikaupimo stokos“.

Nigerija

„Vanguard“. „Prieš Iraną „ereliai“ buvo pasimetę“.

„16 metų trunkanti serija be pergalių buvo pratęsta Kuritiboje, kur Nigerija sužaidė nuobodžias lygiąsias su Iranu.

„Ereliai“ buvo paprasčiausiai pasimetę. Jiems trūko kūrybingumo, jie perdavinėjo kamuolį bet kur ir neparodė jokio sumanumo puldami. Iranas buvo silpnas, labai silpnas, todėl Nigerijos sirgaliai jautėsi košmariškai dėl to, kad „ereliai“ nesugebėjo suplasnoti virš pasaulinių standartų neatitinkančių varžovų.

Rungtynės baigėsi pirmomis čempionato lygiosiomis ir kol kas buvo prasčiausias turnyro mačas“. „The Punch“. „A.Okocha ir P.Pascalis kritikavo S.Keshio taktiką“.

„Trenerio Stepheno Keshio schema 4-3-3 nesulaužė gerai organizuotos ir drausmingos Irano gynybos“. „PM News“. „Nigerijos ir Irano lygiosios sirgalims įspūdžio nepadarė“.

„Šios rungtynės tapo išimtimi turnyre, kuriame vyrauja atakuojantis futbolas. Nė viena komanda neparodė kūrybingumo, o finalo švilpuką užgožė nepatenkintų sirgalių, daugiausia brazilų, švilpimas“.

„The Guardian“. „Nigerija daugiau valdė kamuolį, bet sukūrė vos kelias progas prieš drausmingą varžovų komandą, kuriai vadovauja „Manchester United“ klube dirbęs treneris Carlosas Queirozas“.

Iranas

iransportspress.com. „Iranas ir Nigerija pasiekė pirmąsias pasaulio čempionato lygiąsias blankiose rungtynėse.

Pirmajame kėlinyje Nigerijai nepavyko įvarčiu paversti savo pranašumo, o antrajame kėlinyje komandos beveik neturėjo progų“.

mehrnews.com. „Visose pozicijose pajėgių žaidėjų turinti Nigerija buvo aiškiai pranašesnė. Iranas liko savo aikštės pusėje ir laukė kontratakų, bet varžovai progų nesuteikė“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.