A. Narbekovas – apie teisėjų darbą ir lyderių psichologiją

Vos prasidėjęs pasaulio futbolo čempionatas spėjo pateikti ne vieną staigmeną: sutriuškinti ispanai ir portugalai, brazilų ir meksikiečių lygiosios, Kosta Rikos pergalė prieš Urugvajaus rinktinę, blankūs belgai.

A.Narbekovas piktinosi į Kroatijos rinktinės vartus skirtu 11 m baudiniu.<br>Reuters/Scanpix nuotr. ir V.Ščiavinsko nuotr.
A.Narbekovas piktinosi į Kroatijos rinktinės vartus skirtu 11 m baudiniu.<br>Reuters/Scanpix nuotr. ir V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina Motužytė

Jun 18, 2014, 12:22 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 5:54 PM

Futbolo treneris Arminas Narbekovas šiame čempionate favoritų neturi, nors širdis linksta prie Vokietijos rinktinės.

Buvęs futbolininkas, Seulo olimpinių žaidynių čempionas priekaištavo teisėjams, o Brazilijos rinktinę lygino su Lietuvos krepšininkais 2011-aisiais.

- Kuo šis čempionatas išsiskiria?

– Reikia nepamiršti, kad ir klimatas neleidžia daryti visko, ką nori. Ir vokiečiai sakė, kad užbėgo, bet tose vietose, kur švietė saulė, greitai buvo pastatyti į vietą. Suprato, kad reikia taupyti jėgas ir galvoti, kaip ir kur bėgi.

Čempionatas kol kas yra rezultatyvus. Nė viena komanda, net ir tie patys ispanai, nebuvo visiškai beviltiška. Matėme, kokią staigmeną pateikė Kosta Rika. Tie patys amerikiečiai įveikė Ganą, kuri yra viena stipriausių Afrikos komandų. Tokių netikėtumų atsiranda, ir manau, kad jų dar pamatysime.

- Ar turite favoritus?

– Visada linkau prie vokiečių, bet didelių numylėtinių neturiu. Norisi, kad laimėtų ta komanda, kuri to nusipelnė. Ne taip, kaip per atidarymo rungtynes, kai  į kroatų vartus buvo skirtas 11 metrų baudinys. Negražūs tokie dalykai.

- Jūs taip pat esate nepatenkintas teisėjavimu?

– Teisėjavimas – silpnas. Buvo daug tokių momentų, kai teisėjai kišosi, kad ir tose pačiose brazilų rungtynėse. Jie nebuvo daug stipresni už kroatus, bet įmušė baudinį, ir iškart viskas pasikeitė. Meksikos ir Kamerūno rungtynėse buvo įmušti, bet neįskaityti įvarčiai.

Labai daug problemų su nuošalėmis. Futbolas dabar yra daug greitesnis, ir šoniniams teisėjams sunku pamatyti ir nuspręsti, buvo nuošalė ar ne.

- Skaudžius pralaimėjimus patyrė vienomis grupių favoričių laikytos Ispanija, Portugalija, Urugvajus. Kaip manote, ar pavyks šioms rinktinėms atsitiesti po patirtų pažeminimų?

– Tai pagrindinis trenerio darbas. Psichologija yra toks dalykas, kuris liečia visus žmones. Ne išimtis ir tos žvaigždžių komandos. Žmogiškasis veiksnys išlieka.

Jie nieko neprarado, tik skaudžiai nukentėjo. Įdomu, kaip jiems seksis atsigauti. Nes portugalai kartu su pralaimėjimu gavo raudonąją kortelę ir traumą. Fabio Coentrao nebegalės žaisti. Tad įdomu, kaip jiems pavyks pakeisti tuos žaidėjus.

- Ar brazilus galima laikyti pagrindiniais pretendentais į titulą?

– Lengvai niekas jiems to titulo neduos. Matėme ir su kroatais: jei ne tas nelemtas baudinys, neaišku, kaip būtų buvę. Brazilai susiduria su dideliu spaudimu, nes visi kalba tik apie auksą. Sulyginčiau tai su Europos krepšinio čempionatu, kuris 2011-aisiais vyko Lietuvoje. Tuomet visi lietuviams taip pat auksą kabino, tačiau pažiūrėkite, kas iš to išėjo (Lietuvos rinktinė pralaimėjo ketvirtfinalyje ir tenkinosi penktąja vieta. – Red.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.