Įvarčių lenktynėse olandai išvargo pergalę prieš australus

Olandams išsigelbėti leido australų klaidos gynyboje.<br>AP nuotr.
Olandams išsigelbėti leido australų klaidos gynyboje.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 18, 2014, 7:44 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 5:19 PM

Įvarčių lietumi pasaulio čempionus pirmosiose rungtynėse nuplovę olandai kažko panašaus tikėjosi ir mače su australais. Tačiau varžovų nuvertinimas Louiso van Gaalo auklėtiniams kainavo labai brangiai.  

Australija – Olandija 2:3 (1:1). T.Cahillas (21), M.Jedinakas (54)/ A.Robbenas (20), R.van Persie (58), M.Depay‘us (68). Porto Alegrė, 42,8 tūkst. žiūrovų. 

Antrajame planetos pirmenybių B grupės mače Olandijos futbolininkai tik po dramatiškos kovos 3:2 (1:1) palaužė Australijos rinktinę.   

Nors įmušė pirmieji, Olandijos futbolininkai antrajame kėlinyje netgi turėjo vytis priešininkus, kai po patrankos šūvio nuo skersinio ir 11 metrų baudinio australai atsidūrė priekyje 2:1.  

Vis dėlto australų klaidos gynyboje išmetė olandams gelbėjimosi ratą. Juo neabejotinais favoritais laikyta L.van Gaalo kariauna pasinaudojo. 

Olandams tai buvo šeštasis taškas iš tiek pat galimų, o australai patyrė antrąjį pralaimėjimą.

Perkūnas iš giedro dangaus. Komandos tarsi apsnūdusios pradėjo mačą ir pirmoje pirmojo kėlinio pusėje nesukūrė nė vieno pavojingo epizodo.

Tačiau įkvėptas mačo su ispanais žaibišką spurtą greitoje atakoje surengė A.Robbenas, iš kairiojo krašto tiksliai pasiuntęs kamuolį į tolimąjį vartų kampą.  

Vis dėlto olandų sirgaliai dar nė nespėjo baigti džiaugtis įvarčiu, kai jau kitą minutę vienu lietimu perdavimą iš gilumos priėmęs T.Cahillas galingu smūgiu drebino skersinį ir pasiekė išlyginamąjį įvartį (1:1). 

Baudinys. 53-ąją minutę olandų baudos aikštelėje australams nusišypsojo Fortūna. Olandų baudos aikštelėje australo smūgis iš nepatogaus kampo „rado“ gynėjo D.Janmaato ranką ir teisėjas skyrė 11 metrų baudinį. Australijos rinktinės kapitonas M.Jedinakas jį realizavo ir išvedė komandą į priekį 2:1.

Klaida. Supykę olandai nedelsdami suskubo lyginti rezultatą. 58-ąją minutę po australų klaidos gynyboje R.van Persie gavo kamuolį lyg ant lėkštutės ir stipriu smūgiu nepaliko vilčių australų vartininkui (2:2).  

Pasitvirtino taisyklė. „Neįmuši tu, įmuša tau“, - banali frazė vėl pasitvirtino. Australai turėjo puikią progą pasižymėti, kai iš kelių metrų T.Cahillas galėjo nuginkluoti vartininką. Tačiau po neteisingo komandos draugo sprendimo perduoti kamuolį puolėjas nespėjo pasiruošti smūgiui ir kamuolį į vartus bandė pasiųsti krūtine.   

Bet kamuolys skriejo tiesiai į vartininką. Tuo tarpu kitoje aikštės pusėje po keitimo į žaidimą įsijungęs M.Depay‘us tolimu smūgiu pamokė australus, kaip reikia įmušti ir po ilgos pertraukos sugrąžino olandams persvarą – 3:2. 

Australų vartininkas M.Ryanas turėjo galimybę atremti smūgį, bet delnais nepataikė atmušti į nuo žemės atšokusio kamuolio ir pro pirštus praleido kamuolį į vartus.

Debiutas. M.Depay‘aus pirmosios 23 minutės pasaulio čempionate buvo pažymėtos įvarčiu ir rezultatyviu perdavimu. Jis aikštelėje pasirodė po neplanuoto keitimo, kai pirmojo kėlinio pabaigoje dėl traumos ant neštuvų aikštę paliko gynėjas B.Martinsas. 

Statistika. Australija – Olandija 2:3

Smūgiai (į vartų plotą): 10 – 15 (8 – 14)  

Kamuolio kontrolė: 48 – 52  

Kampiniai: 3 – 2  

Nuošalės: 1 – 1  

Pražangos: 18 – 25 

 Kortelės. Paskutinėse trečiosiose B grupės rungtynėse Australijos futbolininkai turės verstis be savo lyderio T.Cahillo. Du įvarčius Brazilijoje įmušęs puolėjas užsidirbo antrąją geltoną kortelę ir todėl turės praleisti susitikimą su Ispanija.

Toks pat likimas laukia ir olandų, kurie dėl dviejų geltonų kortelių paskutinėse rungtynėse su Čile negalės remtis kapitono R.van Persie paslaugomis.

Sudėtys. Australija – Ryanas, Davidsonas, Cahillas, Spiranovičius, Leckie, Oaras, Jedinakas, McKay‘us, McGowanas, Wilkinsonas, Bresciano.  

Olandija – Cillesenas, Vlaaras, de Vrij, Martinsas, Blindas, de Jongas, Janmaatas, de Guzmanas, van Persie, Sneijderis, Robbenas. 

Rungtynių eiga:

10 min. Su ispanais skrajoję olandai australų gynyboje mačo pradžioje nesijautė taip užtikrintai. Australai puolime irgi nebuvo aktyvūs.

20 min. Tylą nutraukė žaibiškasis A.Robbenas. Greitoje atakoje savo sprintu vilčių australų gynėjams nepalikęs puolėjas tiksliu smūgiu į tolimąjį vartų kampą pelnė jau trečiąjį įvartį pasaulio čempionate – 1:0.

21 min. Jau kitoje atakoje T.Cahillas užklupo olandus iš pasalų ir stipriu smūgiu nuo skersinio išlygino rezultatą 1:1.

32 min. Australai neprarado entuziazmo. M.Bresciano iš baudos aikštelės paleido dar vieną galingą šūvį, bet šį kartą kamuolys skriejo virš skersinio. 

45 min. Į du australų išpuolius olandai neturėjo, kuo atsakyti. Pirmasis kėlinys baigėsi 1:1. Australai niekuo nenusileido apsnūdusiems olandams. Tiesa, prieš pat pertrauką Australijos rinktinės nuotaika apkartino įvarčio autoriui T.Cahillui parodyta geltona kortelė. Dėl antros nuobaudos puolėjas turės praleisti paskutiniąsias grupės rungtynes.

Olandų stovykloje taip pat netrūko blogų naujienų. Nesėkmingai ant vejos nusileidęs B.Martinsas patyrė traumą, aikštelę paliko ant neštuvų ir buvo pakeistas.

50 min. Visą mačą tylėjęs W.Sneijderis išbandė australų vartininką stipriu smūgiu iš baudos aikštelės prieigų. M.Ryanas rankomis kamuolį atmušė į užribį.

53 min. Australai vėl turėjo paruošę puikų atsaką. Po žaidimo ranka olandų baudos aikštelėje, į Olandijos rinktinės vartus buvo skirtas 11 metrų baudinys. Australų kapitonas M.Jedinakas pasinaudojo proga ir išvedė rinktinę į priekį 2:1.

58 min. Supykę olandai nedelsdami čiupo jautį už ragų. Po australų klaidos gynyboje R.van Persie gavo kamuolį lyg ant lėkštutės ir stipriu smūgiu nepaliko vilčių australų vartininkui. 

68 min. Prie olandų vartų australai turėjo auksinę galimybę išsiveržti į priekį, bet lemiamoje atakos stadijoje priėmė neteisingą sprendimą ir iš kelių metrų nenuginklavo varžovų vartininko.  

Netrukus kitoje aikštės pusėje olandai parodė, kaip reikia mušti. Po keitimo stadione pasirodęs M.Depay‘us išvedė Olandiją į priekį 3:2. Australų vartininkas galėjo atmušti iš toli smūgiuotą kamuolį, bet jis nepatogiai atšoko nuo žemės ir prasprūdo pro M.Ryano pirštus.

90 min. Australai bandė spausti olandus, bet realios galimybės išlyginti rezultatą nesusikūrė. Sėkmingai šturmą atrėmusi Olandijos ekipa pati turėjo neblogą progą pasižymėti. Vis dėlto rezultatas nepakito.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.