Olandų pergalės paslaptis – taktika

Louis van Gaalas jau per pirmąjį pasaulio čempionato mačą laimėjo svarbiausias lažybas. Pakeitęs įprastą Olandijos rinktinės taktinę schemą patyręs treneris pranoko visus gerbėjų lūkesčius, remdamasis „L’Equipe“ informacija rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Įspūdingą Olandijos rinktinės pergalę prieš ispanus lėmė gerai apgalvotas taktinis trenerio L.van Gaalo sprendimas.<br>AP nuotr.
Įspūdingą Olandijos rinktinės pergalę prieš ispanus lėmė gerai apgalvotas taktinis trenerio L.van Gaalo sprendimas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 18, 2014, 12:12 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 5:54 PM

Likus mažiau nei mėnesiui iki pasaulio pirmenybių L.van Gaalas surengė tikrą revoliuciją.

Prieš kovas Brazilijoje patyręs 62-ejų treneris ryžosi pakeisti nuo neatmenamų laikų įprastą Olandijos rinktinės taktinį išsidėstymą 4-3-3 į 3-5-2, nors senoji schema jau buvo tapusi skrajojančių olandų tapatybės dalimi.

„Ryžausi šioms permainoms dėl mačo su Ispanija, – atslūgus emocijoms paaiškino „Oranje“ treneris. – Kartais reikia mokėti prisitaikyti.“

Drąsus sprendimas, sulaukęs Olandijoje nemažai kritikos, atsipirko su kaupu.

Įspūdinga pergalė 5:1 prieš pasaulio čempionus pranoko visus lūkesčius.

L.van Gaalas dar kartą įrodė, kad taktikos klausimais yra puikiai pasikaustęs.

Naujosios sistemos sėkmė priklausė nuo trijų esminių dalykų.

Pirmiausia treneris į aikštę nusprendė leisti du papildomus vidurio saugus (Darylą Janmaartą ir Daley Blindą), kurie privalėjo prižiūrėti ypač pavojingus ispanų krašto gynėjus.

Nauja gynybos linija su trimis vidurio gynėjais sukūrė varžovams papildomų nepatogumų prieš olandų baudos aikštelę. Čia atsirado žaidėjų pripildyta zona, todėl Ispanijos rinktinės vidurio puolėjas Diego Costa buvo tiesiog atkirstas nuo savo saugų, kurie nuolat atsitrenkdavo į olandų gynybos sieną.

Atakuojantysis trejetas – Arjenas Robbenas, Wesley Sneijderis, Robinas van Persie – kūrė nuolatinį spaudimą ir pavojų prieš pasaulio čempionų baudos aikštelę.

Galiausiai šių trijų olandų meistriškumas lėmė milžinišką „Oranje“ pranašumą: kuo jie buvo pavojingesni, tuo dažniau ispanams teko žvalgytis atgal, stengiantis padėti vargstantiems gynėjams.

L.van Gaalui sunkiausia įrodyti, kad olandai gali sėkmingai žaisti kontratakuodami.

Vien šitokia idėja ne vienam olandui atrodė kaip visiška totalinio futbolo išdavystė.

Patyręs treneris revoliucinį sprendimą priėmė tik tuomet, kai telefonu ilgai po kelis kartus viską aptarė su komandos lyderiais A.Robbenu ir R.van Persie.

Pradėdamas pasirengimą pasaulio pirmenybėms L.van Gaalas labai tiksliai paaiškino visiems žaidėjams, ko iš jų nori.

Tas vaizdas, kai R.van Persie po pirmojo įvarčio per visą aikštę atbėgo susimušti rankomis su griežtuoju treneriu, buvo daug iškalbingesnis už tūkstančius žodžių.

Olandijos rinktinės futbolininkai patikėjo savo treneriu ir yra pasiryžę Brazilijoje toliau klausytis L.van Gaalo nurodymų. („L’Equipe“, AP)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.